"Kalkınmada Bölgesel Dinamikler" Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

"Kalkınmada Bölgesel Dinamikler" Sempozyumu

"Kalkınmada Bölgesel Dinamikler" Sempozyumu

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu, Adana Sanayici ve İş Adamları Derneği, Çukurova Kalkınma Ajansı ve Çukurova Üniversitesi'nin iş birliği ile '2.Kalkınmada Bölgesel Dinamikler' isimli sempozyum düzenlendi.

01.11.2012 17:37

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu, Adana Sanayici ve İş Adamları Derneği, Çukurova Kalkınma Ajansı ve Çukurova Üniversitesi'nin iş birliği ile '2. Kalkınmada Bölgesel Dinamikler' isimli sempozyum düzenlendi.

Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi'nde düzenlenen sempozyumun moderatörlüğünü Mersin Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Akkur, konuşmacılığını ise Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, Toros Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özer, Yrd. Doç. Dr. Can Karahasan ve Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü İzleme, Değerlendirme ve Analiz Dairesi Planlama Uzmanı Mehmet Emin Özsan yaptı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan ADSİAD Başkanı Süleyman Sönemez, sempozyumun ülkenin kalkınmasında çok önemli bir rol oynayan Adana'da yapılmasından dolayı büyük onur ve gurur duyduğunu belirterek, "Kalkınma konuşulur, yazılır, çizilir. Ama önemli olan onu uygulamaktır. Bunu uygulayacak olanlarda geleceğin iş adamları, geleceğin yöneticileri ve siz genç arkadaşlarımızsınız. Uygulama noktasında siz arkadaşlara ihtiyaç duyulacaktır" dedi.

Mederatör Akkur ise bölgesel kalkınma birlikleri için tüm bölge dinamikleri bir araya gelerek bölgeye hizmet etmek, kısa ve uzun vadede kalkınma sağlamak gayreti içinde olduklarını söyledi. Akkur ayrıca 2. Kalkınmada Bölgesel Dinamikler Sempozyumu ile bölge illerinin ortak değerlerini bir araya getirmek ve bu değerlerin önemini vurgulamak istediklerini belirtti.

Sempozyumun ilk konuşmacısı Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Şarbak, gelir dağılımının toplum için çok önemli olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"1994 yılında ülkemizde en düşün gelir grubu yüzde 20, toplam gelir içerisinde yüzde 5 pay alırken, en zengin yüzde 20'lik kesim yüzde 55 pay alıyor. 1994 yılından beri hükümetlerin uyguladığı politikalar sayesinde bakın ne kadar değişiklik olmuş. 2007'de yüzde 5'lik pay 6.4'a çıkmış. Zengin kesimin aldığı payda yüzde 44.5'e düşmüş. Yani birisinde yüzde 1.5'luk değişim olmuş, en zengin kesimde baya düşüş olmuş. Bu çok önemli bir şey."

Türkiye'de gelir dengesizliğinin geçmiş yıllara göre daha da iyiye gittiğini vurgulayan Şarbak, "Gini kat sayısı yüzde 20'lik dilimler itibariyle alınan paylardaki dengesizliği ortaya koyan bir çalışma. Mesela Türkiye'nin 1994 yılındaki gini kat sayısı 0.51. Yani bu rakam bir olursa bir tane kral var. Başka kimsenin geliri yok demek. Yani gelir bir kişide toplanıyor demek. Bu rakam 0 olursa herkes geliri dengeli paylaşıyor demek. 1994 yılında 0.51 olan rakam 2010 yılında 0.40. Yani 1994 yılından beri Türkiye'de gelir dağılımında bu araştırmaya göre oldukça düzelme var aslında. Dünya ortalaması 0.39. Biz yani şuanda dünya ortalamasındayız" diye konuştu.

'Mersin'nin Kalkınma Stratejisi: Sorunlar ve Çözümler İçin Bir Öneri Modeli' başlıklı konuşma yapan Prof. Dr. Ahmet Özer de, "Mersin'de şöyle bir tablo görüyoruz. Demografik açıdan baktığınızda bir nüfus birikimi var. Ama o nüfus gerçek anlamda değişmediği için biz buna demografik şişme diyoruz. Ekonomik açıdan baktığınızda bir faaliyet alanı görüyoruz. Ama o faaliyet alanının kentte tamamen hakim hale gelip o kenti sembolik olarak yansıttığını görmüyoruz. Adana bana göre bütün cerahatlerine rağmen bir sanayi kenti. Mersin hamle yapmış Adana gibi olmak istemiş ama olamamış. Antalya bir turizm yıldızı. Mersin hamle yapmış ama Antalya gibi turizm kenti de olamamış. Arada kalmış" ifadelerini kullandı.

2. Kalkınmada Bölgesel Dinamikler Sempozyumu yarın da devam edecek. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da katılacağı sempozyumun son bölümünde TÜRKONFED Bölge Bilimi Ödülü, TÜRKONFED Bölgesel Kalkınma Programı Ödülü ve Masiyon Ödülleri verilecek. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Kalkınmada Bölgesel Dinamikler' Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement