Kayın Mantarı Yetiştiren Öğrenci Destek Bekliyor - Son Dakika
Yerel

Kayın Mantarı Yetiştiren Öğrenci Destek Bekliyor

Kayın Mantarı Yetiştiren Öğrenci Destek Bekliyor

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olan ve Ünye’nin Kadılar Mahallesi’nde kayın mantarı yetiştiren İlker Yılmaz, vatandaşların bu ürüne sahip çıkmasını istedi.

13.10.2014 10:07

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olan ve Ünye'nin Kadılar Mahallesi'nde kayın mantarı yetiştiren İlker Yılmaz, vatandaşların bu ürüne sahip çıkmasını istedi.

Karadeniz Bölgesi'nde daha çok Trabzon, Artvin'de yetirticiliği yapılan ve ilaç sanayide de kullanılan kayın mantarı, artık Ünye'de de yetiştiriliyor. 2 aydır ürün aldığını belirten ve pazarda ürününü denemek için alanların memnun olduğunu söyleyen üniversite öğrencisi İlker Yılmaz, kayın mantarının Ünye'de bilinmediği için insanların alırken tereddüt yaşadıklarını, ancak denemek için alan insanların ise memnun olduklarını ve tekrar gelerek aldıklarını söyledi.

Ünyeli vatandaşlardan destek beklediğini ve kayın mantarını tereddüt etmeden tüketebileceklerini belirten Yılmaz, "Halkımız kayın mantarı yenilir mi yenilmez mi bilmediği için insanlar şüphe ile yaklaşıyorlar. Ancak kayın mantarı oldukça lezzetli ve protein ve mineral bakımından zengin bir üründür" dedi.

Hangi şartlarda ürünün yetiştirildiğini de açıklayan Yılmaz, "Bu yıl 120 metrekare alanda sera üretimine başladık. Mantarın tohumunu tohum yetiştiriciliği yapan şirketlerden temin ettik. Bunun için 40-50 santim uzunluğunda bir kütük alıyoruz. Bu kütüğün üst kısmını 10 santim kalınlığında keserek kapak alıyoruz. Bunun üzerine tohumu ekip gerekli işlemleri yaptıktan sonra kapağı tekrar yerine çakıyoruz. Daha sonra kütüğü poşetliyoruz, yaklaşık 45 gün kadar bir kuluçka dönemi oluyor. Daha sonrasında poşetleri çıkartıyoruz ve bundan sonrasında her ay en az 2 defa ürün alıyoruz. Tabi kaliteli ve bol ürün alabilmek için sıcaklığın 15 derece olması ve nem oranının yüzde 50'nin üzerinde olması gerekiyor. Son 7 haftadır her hafta ürün aldık. Kayın mantarını pazarda 10 TL'ye satıyoruz. Ünyeli vatandaşlar tam olarak bilmedikleri için insanlar şuanda denemek amacıyla alıyorlar. Alan vatandaşlar ise sonra ki hafta gelerek tekrar alıyorlar. Bununla ilgili olumlu tepkiler aldık. Ama kimse gelip beğenmediğini söylemedi. İsteğimiz tüm Ünye halkının bunu alıp yiyerek, bizlere de destek olmaları" diye konuştu.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman ise Kadılar Mahallesi'ne giderek kayın mantarını yerinde inceledi. İncelemesinin ardından açıklamalarda bulunan Sarıkahraman, İlker Yılmaz'a çalışmaları konusunda tebrik ederek, "İlker arkadaşımız ve amcası bize müracaat etti, örnek getirdi. Biz de mühendislerimize denettik, bizzat kendim denedim, çok farklı ve lezzetli olduğunu gördük. Kendisine destek amaçlı buralara kadar geldik. Gördük ki okulda hocasından öğrendiklerini uygulamaya çalışmış ve başarılı olmuş. Kendisini tebrik ediyoruz. Bize düşen görev ise bu genç kardeşimizin yanında olmak, bilgilerimizi aktarmak ve manevi destek olmak amacıyla burada bulunuyoruz" şeklinde konuştu. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kayın Mantarı Yetiştiren Öğrenci Destek Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement