Kestane ve Kestane Şekeri Festivali Başladı - Son Dakika
Yerel

Kestane ve Kestane Şekeri Festivali Başladı

Kestane ve Kestane Şekeri Festivali Başladı

Yıldırım Belediyesi ve Bursa Valiliği önderliğinde düzenlenen "Kestane ve Kestane Şekeri Festivali" başladı.

11.11.2012 15:57

Yıldırım Belediyesi ve Bursa Valiliği önderliğinde düzenlenen "Kestane ve Kestane Şekeri Festivali" başladı.

Yıldırım Belediyesi ve Bursa Valiliği'nin yanı sıra Uludağ Üniversitesi, Orman Bölge Müdürlüğü, Kızıklar Kültür ve Dayanışma Derneği, Güney Marmara Aşçılar Derneği, Kardelen, Kafkas, Dağlı, Ferah, İpek, Kestat, Köşk Çiftliği gibi kestane şekeri ve mamulleri imalatçılarının işbirliğinde düzenlenen festival, Barış Manço Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

"Kestane ve Kestane Şekeri Festivali" kestane fotoğraf sergisi ve pasta kesimi ile başladı. Katılımcıların Barış Manço Kültür Merkezi fuar alanındaki fotoğraf sergisini gezmelerinin ardından festival kapsamında düzenlenen panele geçildi.

Panel öncesi açılış konuşmasını yapan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, "Dünya'da kestane üretiminde 3. sıradayız. İtalya ile yarışıyoruz. Kestanenin üretimi, imalatı ve tanıtımı ile ilgili el ele verelim. Kestane ile markalaşan Bursa'nın ismini bu konuda daha ileriye götürmek için bu festivali düzenlemiş bulunmaktayız. Kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sanayi ve ticaret odaları, esnaf odaları ve yerel yönetimlerle birlikte kestaneyi uluslararası düzeyde geleneksel festival havasında dünyaya anlatacağız. İnanıyorum ki festivalimiz önümüzdeki yıllarda daha da geniş bir katılımla gerçekleşecek. Yıldırım Belediyesi olarak biz bundan 2 sene önce kestane ile ilgili büyük bir çalıştay yapmıştık. Sizlerle olan bu büyük birlikteliğimiz sonrasında düzenlediğimiz bu çalışma 2. olacak" dedi.

Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren ise, Yıldırım Belediyesi ile bu festivale emeği geçen tüm paydaşlara Bursa'nın en önemli markalarından biri olan kestaneyi ele alıp, bu festivalin düzenlenmesine önderlik ettiği için teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Arif Soylu moderatörlüğünde, "Üretimden Tüketime Bursa'da Kestane Yeniden Hayat Buluyor" başlığı altında panele geçildi.

Kestane hastalıkları ile ilgili bilgi veren Doç. Dr.Tezcan, mürekkep hastalığının kestane kanserinden daha tehlikeli olduğunu söyledi. Dünyada 25 ülkede kestane yetiştirildiğini ve Türkiye'nin 3. sırada olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Cevriye Mert, "Ülkemizde varolan kestane potansiyeli iyi şekilde değerlendirilemiyor. 1958 yılında Türkiyede 39 bin ton, Bursada 11 bin ton kestane üretilirken 2010 yılında bu rakamlar ülke genelinde 60 bin tona çıkmasına rağmen Bursa'da ise üretim 1500 tona düştü. Türkiye'de kestanenin %60'ı Ege, %30'u Karadeniz, % 9'u Marmara Bölgesi'nde yetişiyor. İller bazında Bursa ülke genelinde yedinci sırada. Bursa bu anlamda geride olsada yinede lider konumunu sürdürmektedir. Bunun da en büyük sebebi Bursalılar'ın kestane kültürüne sahip çıkmalarıdır' diye konuştu.

Panelin ardından, düzenlenen yarışmalarda 1 dakika içinde en çok kestane şekeri yeme yarışması ve en iri, en güzel kestane yarışması ilgi çekti. Yarışmacıların kıyasıya yarıştığı 1 dakika içinde en çok kestane şekeri yeme yarışmasının 1. Hikmet Yiğit, 2. Mustafa Bilgin, 3. Emirhan Demirli oldu. En iri ve en güzel kestane yarışmasında ise, 1. Fuat Kara, 2. Ali Gültekin, 3. Halil Gültekin oldu.

Dereceye giren yarışmacılara kestane ürünleri ile hazırlanmış sepetler verilirken, tüm yarışmacılara katılım sertifikası takdim edildi.

2 gün sürecek olan kestane ve kestane şekeri festivali etkinliklerinde içerisinde yer alan sanatçı Coşkun Sabah ve Erdem Özdemir konserleri Siirt Herekol dağına çarpan helikopterde 17 askerin şehit düşmesinden dolayı iptal edildiği bildirildi.

(MA)

11.11.2012 15: 33: 15

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kestane ve Kestane Şekeri Festivali Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement