Kızılay'ın Hedefi, Mersin'in Tüm Kan İhtiyacını Karşılamak - Son Dakika
Yerel

Kızılay'ın Hedefi, Mersin'in Tüm Kan İhtiyacını Karşılamak

Kızılay\'ın Hedefi, Mersin\'in Tüm Kan İhtiyacını Karşılamak

Kızılay Mersin Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr.

25.03.2013 12:56

Kızılay Mersin Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Saltuk Buğra Özcanlı, 2013 yılında 46 bin 500 ünite kan bağışı toplamayı hedeflediklerini belirterek, "İnsanların kapı kapı gezip kan toplamalarına artık son vermek istiyoruz" dedi.

Dr. Özcanlı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılını hedefleri doğrultusunda çok güzel bir şekilde kapattıklarını ifade ederek, duyarlılığından dolayı Mersin halkına teşekkür etti. Asıl hedeflerinin, Yenice'den Anamur'a kadar bütün hastanelerin, tıp merkezlerinin, Tıp Fakültesi Hastanesi'nin kan ihtiyacının Kızılay tarafından karşılanması olduğunu vurgulayan Özcanlı, "Hasta ve yakınlarına artık, 'Üç kişi getir, beş kişi getir, size kan lazım' devrinin tamamen ortadan kalkmasını istiyoruz. 2012 yılı hedefimiz olan 41 bin kan bağışına ulaşmanın mutluluğu içerisindeyiz. 2013 hedefimiz ise 46 bin 500 ünite bağış. Mersinimizin kan ihtiyacı ortalama yıllık 45 bin ile 50 bin civarında. Bizim hedefimiz ise bütün kanı sağlıklı kişilerden toplayıp hastalara vermek. İlk üç ayda aldığımız kan sayısı, hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğimizi gösteriyor" diye konuştu.

Halk ekipleri, TIR ekipleri, çadırları ve mobil kan alma araçlarıyla Mersin'in her yerinde yoğun çalışma içinde olduklarını kaydeden Dr. Özcanlı, desteklerinden dolayı Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile kamu kurum müdürleri ve belediye başkanlarına teşekkür etti. Amaçlarının, hem kan almak hem bir farkındalık yaratmak olduğunu dile getiren Özcanlı, "12.12.12 tarihinde Tarsus'ta düzenlediğimiz kan alma organizasyonunda bir günde 410 adet kan aldık. Bir coşkuyla bir festival havasında oldu bu kan bağış kampanyası. 22 Mart 2013 Cuma günü Silifke'de düzenlediğimiz organizasyonda da gün içinde 460 ünite kan aldık. Bunun mutluluğu içerisindeyiz. Mersin halkı kan bağışı konusunda çok duyarlı. Biz onların istediği her yere ekip düzenliyoruz, halkın olduğu her yere çadırlar açıyoruz, araçlarımızı gönderiyoruz. Gece gündüz demeden çalışmalarımız devam ediyor. Mersin Üniversitesi'nde çok güzel kan alma çalışmalarımız oluyor, Sayın Rektörümüz bu konuda destekçimiz. Fakülte fakülte gezip kan alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kamu kurum müdürlerinin hem kan bağışı hem de sponsorluk konusunda maddi manevi her yönden yardımcı olduklarını aktaran Özcanlı, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü'nün 22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında 800 tişört bastırdığını anlatarak, "MESKİ Genel Müdürümüz Kamil Ülgen bize çok şık bir tişört yaptırdı ve biz kan veren bağışçılarımıza Silifke'deki kan şölenimizde 'Kollarında Hayat Var' yazan, bir kolunda Kızılay, diğer kolunda MESKİ logosu olan bu tişörtleri dağıttık. MESKİ yöneticilerimize çok teşekkür ediyorum, yerinde bir hediye oldu, biz de doğru yere ilettik" şeklinde konuştu.

2013'te ilk üç ayda 12 bin ünitenin üzerine çıktıklarını da belirten Özcanlı, şöyle devam etti: "Hedeflerimizin üzerinde gidiyoruz, inşallah yıl sonuna kadar da 46 bin 500 sayısını tutturup hedefimizi aşıp tüm Mersin'in kan ihtiyacını artık karşılamak ve hastalara, hasta yakınlarına çare olmak istiyoruz. İnsanların kapı kapı gezip kan toplamalarına artık son vermek istiyoruz. Bu yolda da emin adımlarla ilerliyoruz. İnşallah 2013'ün sonunda artık kimse elinde kan reçetesiyle, kan ihtiyacıyla ortalarda gezmeyecek, tamamı Kızılay'ca karşılanacak."

Mersin halkını hem kendi sağlıkları hem de hayat kurtarmak için kan vermeye davet eden Özcanlı, sözlerini şöyle tamamladı: "Kan vermenin sağlık açısından etkileri çok fazla. Kolesterolü düşürüyor, tansiyonu düzenliyor, kalp krizi geçirme riskini önemli ölçüde azaltıyor, kemik iliği yağlanmasını azaltıyor, hücre yenilenmesini ve hücre oksijenlenmesini artırıyor. İnsanları hem kendi sağlıkları için hem de bir hayat kurtarmak adına kan merkezimize, çadırlarımıza veya araçlarımıza kan vermeye davet ediyoruz." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kızılay'ın Hedefi, Mersin'in Tüm Kan İhtiyacını Karşılamak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement