Evlerinden Çıkamayan Engelliler Sosyal Hayata Kazandırılıyor - Son Dakika
Yerel

Evlerinden Çıkamayan Engelliler Sosyal Hayata Kazandırılıyor

Evlerinden Çıkamayan Engelliler Sosyal Hayata Kazandırılıyor

Kütahya Sakatlar Derneği ve Zafer Kalkınma Ajansı'nın desteklediği "Dışarıdaki Hayat" projesi ile evlerinden çıkamayan 250 engelli vatandaşa ulaşıldı.

30.11.2013 11:34  Güncelleme: 11:33

Kütahya Sakatlar Derneği'nin geliştirdiği ve Zafer Kalkınma Ajansı'nın desteklediği "Dışarıdaki Hayat" projesi ile Kütahya ve ilçelerinde evlerinden çıkamayan 250 engelli vatandaşa ulaşıldı. Proje ile engelli vatandaşların bulundukları ortamdan çıkması ve sosyalleşmeleri sağlandı.

"Dışarıdaki Hayat" projesinin son gala toplantısına Kütahya ve ilçelerinden projeye dahil olan engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı. Yapılan konuşmalarda duygulu anlar yaşandı. Kütahya Sakatlar Derneği Başkanı Hatice Yakar engelli vatandaşların aileleri için çok kıymetli olduğunu onları kimseyle paylaşmak istemediklerini ifade ederek evinden çıkamayan 250 engelli ve ailesine ulaştıklarını kaydetti.Yakar sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye Sakatlar Derneği Kütahya Şubesi olarak engellilerimize 'Dışarıdaki Hayat' diye proje hazırladık. Bu proje kalkınma ajansına sunuldu. Bütçesi 169 milyarlık bir bütçeydi. Dışarıya çıkamayan 12 ilçelerdeki ve köylerdeki engellilerimizi topluma kazandırmaktı. 5 gün boyunca misafir ettik. Kendilerine eğitim verdik. Son gecemizde de gala yemeği yaptık. Bunu amacıda engellilerimizin toplumla bütünleştirmekti. ve bu amacımıza ulaştık. Çünkü hedef 100 engelliydi. Biz 250 engelliye ulaştığımızı düşünüyoruz."dedi.

Projenin son gala toplantısına katılan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz ise Türkiye'nin çeşitli yerlerinde bu tür projelerin yapıldığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün Kütahya'da Türkiye Sakatlar Derneği Kütahya Şubemizin 'Dışarıdaki Hayat' isimli projesinin son galasını yaşıyoruz. Dışarıdaki hayat dediğimiz zaman gerçekten bunun tarifi mümkün değil. Engelli yurttaşlarımız Türkiye'deki erişim ve ulaşım konuları nedeniyle maalesef eşit haklara sahip olamadıklarından evlerinde mapus hayatı yaşamaktadırlar. Aileleri onların ebeveynleri. Bu tür projeler çıktığı zaman Türkiye'nin genelindeki yaptığımız projelerde engelliyi evinden alıp toplumla kaynaştırabilmek, onları hayata kazandırabilmek, onlara dışarıdaki hayatın çok farklı olduğunu gösterebilmek, öncelikle tabii ki aileleri içerisinde çok sıkıntı çekiyoruz. Acaba bizim çocuğumuzu götürüp bir yere, zaman zaman karşılaşıyoruz. Organ mafyasımı bunlar, dilencilik mi yaptıracaklar. Yada bunların üzerinde bir rant mı sağlayacaklar gibi yada bunu götürüp kayıp mı edecekler gibi düşüncesi ailelerde hasıl olabiliyor. Kapıdan bile döndüğümüz oluyor. Ama geldikleri zaman burada değişik kültürde, değişik cinsiyetten, değişik mesheplerden, değişik dinlerden insanlarla karşılaştıkları zaman hayatın sadece evinden, köyünden öte olmadığını hayatın bir başka olduğunu dışarıdaki hayatın gerçekten çok önemli olduğunu fark edip bizde insanmışız duygularını biraz daha ön plana çıkartıyorlar"dedi.

Engelliler yapılan konuşmaları dikkatli bir şekilde dinledi. Bir hafta boyunca hem tatil yapıp hemde bilgi edinen engelli vatandaşlar yapılan projeden memnun olduklarını ve özgüvenlerini arttırdıklarını ifade ettiler.

Programda "Dışarıdaki Hayat" projesinde emeği geçenlere plaket hediye edildi.

Programın sonunda engelliler ve yakınları doyasıya eğlendi. - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Evlerinden Çıkamayan Engelliler Sosyal Hayata Kazandırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement