Sungurlu Belediye Başkanı Selahaddin Uzunkaya; - Son Dakika
Yerel

Sungurlu Belediye Başkanı Selahaddin Uzunkaya;

Sungurlu Belediye Başkanı Selahaddin Uzunkaya;

Çorum'un Sungurlu Belediyesi tarafından düzenlenen Kentsel Dönüşüm çalıştayında konuşan Sungurlu Belediye Başkanı Selahaddin Uzunkaya, Kentsel Dönüşüm projesi sayesinde Sungurlu'nun ilmek ilmek yeniden örüleceğini söyledi.
Sungurlu...

21.11.2013 15:46

Çorum'un Sungurlu Belediyesi tarafından düzenlenen Kentsel Dönüşüm çalıştayında konuşan Sungurlu Belediye Başkanı Selahaddin Uzunkaya, Kentsel Dönüşüm projesi sayesinde Sungurlu'nun ilmek ilmek yeniden örüleceğini söyledi.

Sungurlu Belediyesi, ilçenin kentsel dönüşümünü gerçekleştirmek ve imar planını yeniden hazırlatmak üzere; Almanya'da Technische Unıversitat Dresden (Dresden Teknik Üniversitesi), üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Leibniz İnstitut (Leibniz Enstitüsü) ve Ankara Üniversitesi ile işbirliği yaptı. MEGA Proje olarak görülen çalışma için İçişleri Bakanlığı'ndan özel izin alındı. Proje tamamlandığında 'yılın projesi' ilan edilecek. Projenin finansmanı AB kaynaklarından sağlanacak.

Projeyle ilgili çalıştayda görüşlerini anlatan Sungurlu Belediye Başkanımız Selahaddin Uzunkaya, "Sungurlu'yu yeniden inşa ediyoruz. Bu konuda kendini dünyaya kanıtlamış Alman şehir plancılarının desteğini aldık. Bizler Türkiye'ye örnek bir proje uygulamak istedik. Almanlar ise, değil Türkiye Dünyaya örnek bir proje yaratmak için kolları sıvadı. Bambaşka bir Sungurlu için gece-gündüz çalışıyoruz" dedi.

Başkan Selahaddin Uzunkaya, "Sungurlu için büyük bir ihtiyaç olan kentsel dönüşüme başlamaya karar verdik. 2060-2070'li yılları düşünerek, geleceğin şehrini kurmak için Türkiye çapında araştırmalar yaptım. Türkiye'deki kentsel dönüşüm projeleri beni tatmin etmedi. Daha sonra Fransa ve Almanya'da incelemeler yaptım. Doğu ve Batı Almanya birleşmesinin nasıl sağlandığını, Almanların bu işi nasıl yaptığını araştırdım. Bu arada hocaların hocası olarak bildiğim, Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Bülbül'den destek istedim. Mehmet Bülbül hocam, 1959'da Almanya'ya gitmiş, yüksek lisans doktorasını orada yapmış. O da beni Almanya'da Dresden Üniversitesi Rektörü ve Leibniz Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. H.c. Bernhard Müller ile tanıştırdı. Hayalimdeki projeyi Müller'e anlattım. Müller, bir konferans için Türkiye'ye geldiğinde kendisiyle konferans sonrası görüşme imkanımız oldu. Kendilerini Sungurlu'ya davet ettim. Sungurlu'nun en iyi yerlerini de, en kötü yerlerini de gezdirdim, bilgi verdim. Müller, Sungurlu'dan çok etkilendi. Daha sonraki süreçte bizler de Almanya'ya gittik ve Dresden Üniversitesi'nin çalışmalarını izledik, bilgi aldık. Müller'e 'Türkiye'ye örnek bir şehir kurmak istiyorum' dedim. O da bana, 'Sen bize gereken desteği ver, projenin arkasında ol, bırakın Türkiye'yi dünyaya örnek bir şehir oluşturalım' dedi.

Daha sonra Ankara Üniversitesi ile de işbirliği yaparak çalışmalara başladık. Dresden Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Sungurlu Belediyesi arasında ortak bir proje geliştirdik. Ankara Mimarlar Odası'nı da projeye dahil ettik. Projeyi uygulamak için İçişleri Bakanlığı'ndan da özel izin aldık" diye konuştu.

Geçen yıl Sungurlu'ya gelen Almanya Dresden Üniversitesi'nden akademisyenler ve şehir plancılarından oluşan 130 kişilik bir ekibin, Ankara Üniversitesi'nden de 15 kişilik bir ekibin 1 yıl boyunca Sungurlu'da çalışma yaptığını söyleyen Başkan Uzunkaya, 150 kişilik ekibin Sungurlu'yu mercek altına aldığını açıkladı. Ekibin gruplar halinde çalışma yaptığını ve ilçeyi baştan sona etüt ettiğini dile getirdi.

PROJEYİ AB FİNANSE EDECEK

Projenin büyük bir maliyet içerdiğini belirten Başkan Uzunkaya, "En önemli boyut işin finansmanı. Ancak onu da AB projesi ile çözeceğiz. Dresden Üniversitesi'nin hazırladığı hiçbir proje destek dışında kalmadı. Sungurlu'da görev yapan Alman ekip, bizden bir kuruş bile para istemedi. Tüm hizmetlerini tamamen ücretsiz yaptı. Dresden ekibinin tek amacı dünyaya örnek bir proje ortaya çıkarmak ve hayata geçirmek" şeklinde konuştu.

Projeyi uygulamak için İçişleri Bakanlığı'ndan özel izin aldıklarını ve hükümetin de desteklediği bir proje olduğunu vurgulayan Başkan Uzunkaya, çalışmalar tamamlandığında Sungurlu projesinin yılın projesi ilan edileceğini dile getirdi.

Bakanlığın kendilerini takibe aldığını ve projenin her aşamasında bilgi verdiklerini söyleyen Uzunkaya, projenin ilk etapta Yenihayat Mahallesi Kuzoluk mevkiinde 300 dönümlük bir alanı kapsayacağını, bölgede bulunan gecekondu tabir edilen eski evleri yıkacaklarını, aşama aşama ilçenin tamamında projeyi uygulayacaklarını söyledi.

Başkan Uzunkaya, proje çerçevesinde yapılacak binaların tamamen akıllı binalardan oluşacağını, her şeyi sürdürülebilirlik üzerine planlayacaklarını, binaların yeşillik içerisinde, kendi enerjisini kendi üreten, depreme dayanıklı, yağmur damlasını bahçedeki bitkiye ulaştıracak şekilde sistemin kurulduğu, hiçbir şeyin atık olmayacağı ve boşa gitmeyeceği bir yapılaşma modelinin seçildiğini kaydetti.

İlçede yeşil dokunun artırılmasına da önem verileceğini belirten Uzunkaya, "Sungurlu'yu yeni baştan kuracağız. İlçeyi yeniden ve sıfırdan imar edeceğiz" ifadesini kullandı. - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sungurlu Belediye Başkanı Selahaddin Uzunkaya; - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement