"Ab Uyum Sürecinde Çevre ve Enerji Politikaları Paneli"
KSO Genel Sekreteri Turabi: "Çevre konusunda sanayi kuruluşlarının bilinçlendirilmesi ve farkındalıklarının arttırılmasına çok önem veriyoruz"
"Avrupa Birliği (AB) Uyum Sürecinde Çevre ve Enerji Politikaları Paneli", Kocaeli'de gerçekleştirildi.
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) toplantı salonunda düzenlenen panelde konuşan KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi, Türkiye imalat sanayinin yüzde 13'ünü üreten Kocaeli için çevre ve enerji konusunun diğer illere göre çok daha öncelikli bir mesele olduğunu vurguladı.
AB uyum süreciyle bölgedeki sanayi kuruluşlarının çevre konusunda üzerlerine düşen yatırımları yaptıklarını belirten Turabi, "Enerji verimliliği de hem çevre hem de rekabetçilik konularında üzerinde durulması gereken önemli hususlardan biridir. Nitekim küresel şartlara uyum sağlayabilme gücü, rekabet gücü ile doğru orantılıdır. Türkiye, enerji ihtiyacının yüzde 72'sini ithal ederek karşılamaktadır" dedi.
Çevre konusunda sanayi kuruluşlarının bilinçlendirilmesi ve farkındalıklarının arttırılmasına çok önem verdiklerini anlatan Turabi, şunları söyledi:
"Üyelerimize bu konuda daha fazla yardımcı olabilmek adına ilimizdeki kamu kurum ve kuruluşları, yerel idareler, OSB müdürlükleri ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla Çevre Platformu'nu ve meclis üyelerimizden oluşan Çevre İhtisas Komisyonunu bu sene ilk defa oluşturduk. Bu platform ve komisyonda ilimizin çevre konusundaki eğitim ihtiyaçları, sorunları, çözüm önerileri ve projeleri masaya yatırılarak tartışılmaktadır."
KSO AB Sorumlusu Aynur Hacıfettahoğlu ise AB ve Türkiye-AB ilişkilerini yerelde halka doğru ve düzenli bilgi akışını sağlamak, karşılıklı diyalog ve işbirliğini arttırıcı çeşitli etkinlikler düzenlemek amacıyla 1996 yılında kurulan AB Bilgi Merkezlerinin Türkiye'de 22 ilde hizmet verdiğini anlattı.
Bu merkezlerin AB Türkiye Delegasyonu'nun "AB Genişleme İçin İletişim Stratejisi" hedefleri çerçevesinde pek çok faaliyet gerçekleştirdiğini kaydeden Hacıfettahoğlu, "Vatandaşların AB ile ilgili sorularını yanıtlamak ve bilgi aktarmak; halkın çeşitli AB veri tabanlarına erişimini sağlamak, AB bilgi kaynakları arasındaki ağın genişletilmesine katkıda bulunmak bu hizmetlerden başlıcaları" ifadesini kullandı.
Panelde Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aykan Karademir, "Çevre, Dünya ve Türkiye", Marmara Üniversitesi AB Enstitüsü AB Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rana İzci "AB Çevre Politikaları, Uluslararası İlişkiler ve Çevre", Marmara Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı AB Yenilenebilir Enerji Birliği (EUROSOLAR) Türkiye Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar "Dünya ve Türkiye" konularında sunum yaptı.
Panelin sonunda atık ürünlerden yapılan resim sergisi gezildi. - Kocaeli