Aso Başkanı Özdebir: Bilgiden Çok Beceri Ön Planda

Son Güncelleme:

ANKARA Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Günümüzde bilgiden çok sahip olunan beceriler ve kişisel özellikler ön plana çıkmaktadır.

ANKARA Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Günümüzde bilgiden çok sahip olunan beceriler ve kişisel özellikler ön plana çıkmaktadır. Çünkü ne bildiğinizden çok, bildiklerinizle ne yapabileceğiniz ve hangi değeri yaratabileceğiniz önem taşımaktadır" dedi.


Bülent Ecevit Üniversitesi'nde, gençleri ve girişimcileri cesaretlendirmek, gerekli desteği vermek ve çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla bu yıl 4'üncüsü düzenlenen 'Farabi Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı'  açılışı yapıldı. Açılış törenine katılan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, sanayinin son yıllarda önemli mesafeler kat etmiş olmasına rağmen daha alınması gereken çok mesafelerin bulunduğunu söyledi. Özdebir, "Sanayimiz reel gelirimizin dörtte birini üretiyor. Çalışanların beşte biri sanayide istihdam ediliyor. İhracatımızın yüzde 90'ından fazlasını sanayi ürünleri oluşturuyor. Görüldüğü gibi sanayileşmede oldukça mesafe almış durumdayız. Ancak, sanayimiz yeteri kadar yüksek katma değerli, ileri teknolojili ürünler üretemiyor. Bir televizyonun ekranını, tüm elektronik aksamını ithal edip Türkiye'de monte edip televizyon olarak ihraç ettiğimizde önemli bir katma değer yaratmıyoruz. Hurda demir ithal edip, ithal enerjiyle işleyip demir döküm olarak ihraç ettiğimizde de önemli bir katma değer yaratmıyoruz. Sanayimizin bu yapısı nedeniyle küresel ekonomiyle, değer zincirinin alt halkalarında düşük katma değer yaratarak entegre olmuş durumdayız.  Bu durumu değiştirmek, yüksek katma değerli ürünler üretmek, bunun için beceri açığını kapatarak inovasyona yönelmek ve değer zincirinin üst halkalarına tırmanmak zorundayız" dedi.


Özdebir, bilim ve teknolojide baş döndürücü gelişmelerin olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:


"Artık çağımız bilgi ve iletişim çağı. Ancak, bu bilgi ve iletişim çağında ilginç bir paradoks yaşanmaktadır. Günümüzde ne bildiğinizin önemi giderek azalmaktadır. Çünkü her bilgiye internetten kısa sürede ve çok ucuza ulaşmak mümkündür. Ayrıca bilgi de çok kısa sürede eskimekte, sıradanlaşmaktadır. Böyle bir ortamda, bilgiden çok sahip olunan beceriler ve kişisel özellikler ön plana çıkmaktadır. Çünkü ne bildiğinizden çok, bildiklerinizle ne yapabileceğiniz ve hangi değeri yaratabileceğiniz önem taşımaktadır. Günümüzde yüksek katma değer, bilgi ve teknoloji yoğun mal üretilen sektörlerde gerçekleşiyor. Bu sektörler, temel bilimler ve matematik donanımlı, sorunları tespit etme ve çözüm üretebilme becerisine sahip, değişen koşullara uyum sağlayabilen yaratıcı bireyler istiyor. Çünkü inovasyon ancak bu becerilere sahip bireylerle mümkün. Sürdürülebilir büyümeye giden yol, bu durumu değiştirecek adımları atmaktan geçmektedir."


Açılışı yapılan 'Farabi Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı' nda çeşitli üniversiteler ve bilim sanat merkezlerinden 126 proje sergilenerek ödüllendirilecek.


- Zonguldak

Kaynak: DHA