Aydın Kestane Üretiminde "Gizli Lider"
Türkiye'nin en fazla kestane ağacı varlığına sahip ili Aydın'ın dağlarında yaklaşık 545 bin ağaçtan yılda ortalama 16 bin ton kestane alınıyor Kestane üretiminde Türkiye rekoltesinin yüzde 27...
SUAT DENİZ - Türkiye'de incir pamuk ve zeytinyağı ile önemli bir tarım kenti konumundaki Aydın, kestane üretiminde de başı çekiyor. Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, kentin kestane üretiminde " gizli lider" konumunda olduğunu belirtti.
Posacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aydın'ın tarım ürünlerinin zenginliği açısından ayrı bir yeri olduğunu, bunların arasında yer alan kestane üretiminde Aydın ve ilçelerinde, 15-20 gün gibi kısa süreli hasat sezonunun sonuna yaklaşıldığını belirtti
Dalında olgunlaşan kestane kozaklarının açılmaya başlaması üzerine Nazilli ve Sultanhisar ilçeleri başta olmak üzere il genelindeki kestane üretim bölgelerinde hemen hemen aynı anda büyük bir yoğunlukla hasadın sürdüğünü anlatan Posacı, "Türkiye'nin en fazla kestane ağacı varlığına sahip ili olan Aydın'ın dağlarında yaklaşık 50-55 bin dekar alanda, 545 bin ağaçtan yılda 15-20 bin ton kestane alınıyor. Bunun ortalama bin 200 tonu İsrail, İtalya, Almanya, Rusya ve İngiltere'ye ihraç ediliyor. Aydın'da yetiştirilen kestanenin büyük bir kısmı da Bursa'ya kestane şekeri yapılması için gönderiliyor" dedi.
Aydın'ın kestane üretiminde Türkiye rekoltesinin yüzde 27'sini karşıladığını ve ekonomiye yılda ortalama 35 milyon lira katkı sunduğunu kaydeden Posacı, bu yıl kestanede kaliteli ve bereketli bir sezon geçirilmesinin beklendiğini dile getirdi.
Aydın'ın yetiştirdiği ürünleri ile tarımda söz sahibi olan illerin başında geldiğine dikkati çeken Posacı, tescili AYTO'ya ait olan, sarı lop cinsi kurutmaya elverişli incirin dünyada başka üreticisinin olmadığını, Türkiye'nin en çok kestane üreten ili olduklarını, çilekte ise son beş yılda üretimin bir kat artarak 30-35 bin tona ulaştığını vurguladı.
"Bu veriler Aydın'ı ihracat potansiyeli bakımından diğer illere göre avantajlı konuma getiriyor" diyen Posacı, Aydınlılar olarak yapılması gereken en önemli hususun ürünlerin işlenememesinden kaynaklı dezavantajı, avantaja çevirmek olduğunu belirtti.
"Üretimi biz yapıyoruz, kaymağı başkaları yiyor.
Aydın'da yetişen tarım ürünlerinin katma değerin yine Aydın'da kalması gerektiğine dikkati çeken Posacı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ham olarak 4-5 liraya sattığımız kestaneyi Bursa'dan kestane şekeri olarak 25-30 liraya satın alıyoruz. Bundan dolayıdır ki ülkemizin en önemli kestane üreticisi Aydın olmasına rağmen bu bilinmiyor. Biz aslında kestane üretiminde gizli lideriz. Pamuktaki iplik ve kumaş üretimi, çilekteki reçel marmelat üretimi, narenciyedeki meyve suyu üretimini ilave örnekler olarak sıralayabiliriz. Biz hem üreten hem işleyen hem pazarlayan bir il olmalıyız. Bu potansiyelimizi kullanırsak Aydın her yönüyle kalkınır. Adından daha çok söz ettirir. Son yıllarda hükümetimizin verdiği desteklerle üreticilerimiz bu yolda adımlar atmaya başladı."
Kestane bizim ama...
Posacı, kestanenin ana vatanı Aydın ve Nazilli olmasına rağmen yıllardır buralardaki kestanelerin Bursa'ya götürülüp kestane şekeri olarak işlenip Türkiye ve dünyaya pazarlandığını, bunun için kestane denilince akla Bursa'nın geldiğini anlattı.
Posacı, "Bursa'ya bir yakınımız, akrabamız gitse isteğimiz kestane şekeri olur. Oysa o kestaneyi biz gönderiyoruz. Gönderdiğimizi parayla yine kendimiz alıyoruz. Kestane bizim ama bunu kestane şekeri haline getiren Bursa'dır. Bundan sonra kestane şekeri üretimi konusunda biz de ön planda olmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
Aydın'da ilk kestane şekeri üretim tesisinin Nazilli'nin Aksu köyünde kurulduğunu da anımsatan Posacı, bu tesislerin sayısının arttırılması için gerekli çabayı harcadıklarını belirterek, "Kestanenin değerini arttırmak, köylümüzü zenginleştirmek ve Aydın'a kaybettiği 'Kestane Kenti' imajını yeniden kazandırmayı hedefliyoruz. Bunu yapabilmek için kestane şekeri işletme sayısının artması gerekiyor" dedi. - Aydın