Bakan Şahin, İlerleme İçin Kadın Girişimini İşaret Etti
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Cumhuriyet'in 100.yılında, Mustafa Kemal Atatürk'ün bize manevi miras olarak bıraktığı şey, bilim ve akıl."Tek kanatlı kuş uçamaz, tek bacaklı atlet koşamaz." dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin:
"Cumhuriyet'in 100. yılında, Mustafa Kemal Atatürk'ün bize manevi miras olarak bıraktığı şey, bilim ve akıl. Bilimi ve aklı kullanıp, kadınlar olarak bu ülkenin ileri demokratikleşme mücadelesinde, ekonomik büyümesinde, güçlü toplumun bütün mekanizmasında var olacağız"
"Tek kanatlı kuş uçamaz, tek bacaklı atlet koşamaz. O zaman 100. yıl hedeflerine ülkenin bütün kadınları ve potansiyelini kullanarak ulaşmamız gerektiğine inanıcımız tamdır"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen Balkan Odalar Birliği Kadın Girişimciler Konseyi (ABC WEC) toplantısında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, toplumsal huzur ve barışın toplumsal kalkınmayla ilgili olduğunu kaydederek, toplumun kalkınma gücünün de fırsat eşitliği sağlanabildiği sürece başarılabildiğini belirtti. Toplumun her bir gücünü kullanmak için toplumun yarısını oluşturan kadının kalkınmadaki rolünün kullanılması gerektiğini ifade eden Şahin, 10 yıllık geçmişte iş hayatında hukuki alt yapıyı güçlendirdiklerini, istihdam garantili meslek kursları başlattıklarını, kadın istihdamını artırmaya yönelik hukuki düzenlemeler yaptıklarını anlattı.
"LİDER ÜLKE OLMAK MURADI, KADINSIZ OLMAZ"
Şahin, küçük ve orta ölçekli işletmelere bakıldığında Çin'de yüzde 20, ABD'de yüzde 16 ve Türkiye'de yüzde 14'ünün başında kadınların olduğunun görüldüğünü kaydederek, bu oranın yetersiz olduğunu dile getirdi. Finans sorununa da değinen Şahin, "Bunu birlikte başaracağımıza inanıyorum. İlerleme zaman, çaba, enerji, azim, kararlılık istiyor ama bunun karşısında başarı alın teri kokuyor.
Başaranlara baktığınızda her birinin başarı hikayesinde büyük bir mücadele var. Yılmak, geriye dönmek yok, ilerleyeceğiz. Cumhuriyet'in 100. yılında, Mustafa Kemal Atatürk'ün bize manevi miras olarak bıraktığı şey, bilim ve akıl. Bilimi ve aklı kullanıp, kadınlar olarak bu ülkenin ileri demokratikleşme mücadelesinde, ekonomik büyümesinde, güçlü toplumun bütün mekanizmasında var olacağız. Yaşanabilir çevre bizsiz olmaz. Kadın bakış açısı, duyarlılığı, kadın duygusal zekasına bakmadan, kadınları karar alma mekanizmasına çekmeden bunu başaramayız. Lider ülke olmaksa bizim muradımız, bu kadınsız olmaz. Tek kanatlı kuş uçamaz,
tek bacaklı atlet koşamaz. O zaman 100. yıl hedeflerine ülkenin bütün kadınları ve potansiyelini kullanarak ulaşmamız gerektiğine inanıcımız tamdır. İhtiyacımız olan şey, birlik ve beraberliktir, birbirimize olan inanç ve güvencimizdir. El ele verip, birbirimiz ve ülkenin kaynaklarına güveneceğiz. 'Kaynak Türkiye, beşeri sermaye, Anadolu kadınları' diyeceğiz ve hedeflere ulaşacağız" diye konuştu.
"FATMA HANIM'A "ATOM KARINCA" DİYORDUM"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBERS) Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türkiye'de ve Balkanlar'da zengin olmak isteyenlerin girişimciliği desteklemesi gerektiğine işaret ederek, Türkiye nüfusunun yarısının kadın olduğunu, ancak kadın girişimcilik oranının yüzde 6 civarında, çok düşük seviyede bulunduğunu belirtti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'i milletvekili olduktan 6 ay sonra tanıdığını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Ben kendisini hep hayranlıkla izledim. Fatma Hanım'a 'atom karınca' diyordum. Cidden böyle çalışkan hanımefendi, erkeklerin arasında bulmam bile mümkün değil. Kadın girişimcilerimiz şanslı, çünkü işin içinden geliyor. Tezgahın başından geliyor. İş dünyasının içinden gelerek bizim dertlerimizi en iyi anlayanlardan birisi" dedi. Hisarcıklıoğlu, kadına yönelik şiddeti azaltacak iki önerisi olduğunu aktararak, "Kadının ekonomik özgürlüğünün kadına yapılacak şiddeti azaltacağına inanıyorum. Kadına şiddeti azaltmak istiyorsak kadın girişimciliği
desteklememiz lazım. Bir de tapudaki kayıtlara bir el atmak lazım. Tapuların yüzde kaçı erkekler üzerinde, yüzde kaçı kadınlar üzerinde? Eğer bunu dengelediğimiz zaman göreceğiz ki kadına olan şiddet de kendiliğinden bitecektir. Kadına şiddetin yok olmasını istiyorsak, kadın girişimciyi desteklememiz lazım, muhakkak tapu kayıtlarına el atmak lazım" diye konuştu.