Cezaevinde Dayak İddiası

Son Güncelleme:

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde 4 Nisan'da 2010 Tarihinde Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın Doğumgünü Bahane Edilerek Yapılan Korsan Gösteride Lastik Yaktığı İddiasıyla 5 Gün Önce Tutuklanıp Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'ne Konulan 17 Yaşındaki M.b., 3 Gün Cezaevinde Kaldıktan Sonra, Yapılan Yasa Değişikliği Nedeniyle Tahliye Oldu.

M.B., adli suçluların bulunduğu koğuşa konulduğunu ve buradaki çocuklar tarafından 'Bu terörist' denilerek dövülüp 3 dişinin kırıldığını ileri sürdü. M.B., çocuklar ve cezaevi yönetimi hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu.


Suruç İlçesi'nde 4 Nisan'daki yasadışı gösteriye katılıp lastik yaktığı görüntülerden belirlenince 5 gün önce sabah saatlerinde polis tarafından evinde gözaltına alınan M.B., çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu. 3 gün kaldığı cezaevinden, kamuoyunda 'taş atan çocuklar' olarak bilinen yasanın yürürlüğe girmesiyle tahliye olan M.B., babası 43 yaşındaki İbrahim B. ile birlikte Adliye'ye giderek, cezaevinde 3 gün boyunca işkence gördüğünü iddia ederek Cumhuriyet savcılığına suç duyurunda bulundu.


Cezaevine konulduktan sonra baskıların ilk saatlerde başladığını ileri süren M.B., 3 gün boyunca yaşadığını iddia ettiklerini olayları şöyle anlattı:


"Cezaevi idaresi bana 'Siyasi koğuşa gitme seni öldürürler' deyince ben de bana uzatılan dilekçeyi imzalayarak, adli suçluların bulunduğu B-4 koğuşuna konulmayı istedim. 14 çocuğun kaldığı B-4 koğuşunda bana hangi suçtan geldiğimi sordular. Ben de siyasi olduğumu onlara söyledim. Bütün çocuklar 'Vay bir terörist getirmişler' deyip beni ortalarına alarak tekme tokat dövmeye başladılar. İçlerinden birinin tekmeyle yüzüme vurmasıyla 3 dişim kırıldı. Gece uyurken çakmakla ayaklarımı yaktılar. Daha sonra jiletle kol ve bacaklarıma çizik attılar. Beni boğmaya kalktılar. Kabus dolu 3 gün 3 gece geçirdim. Daha sonra yeni yasaya göre beni tahliye ettiler. Aileme haber verilmeden beni cezaevinin kapı dışarısına bıraktılar. Bana bunları yaşatanlardan şikayetçiyim."


OĞLUM ARKADAŞ KURBANI


Oğlunu, cezaevine girdikten 3 gün sonra, 3 dişi kırık ve psikoloji bozulmuş bir halde bulduğunu söyleyen çiftçi İbrahim B. de şunları söyledi:


"Oğlum arkadaş kurbanı olup cezaevine düştü. Daha önce mahkemeye çıkan bir kişi benim oğlumun da adını vermiş, polisler sabah eve gelip benim oğlumu gözaltına aldı. Oğlum suç işlemişse cezasını yatarak içeride çeksin, neden işkence görüyor. Oğluma yapılan bu işkenceden ötürü cezaevi yönetimi hakkında davacıyım."


Ali LEYLAK - Ömer PINAR - ŞANLIURFA - DHA

Kaynak: DHA