Çin: Kore Cumhuriyeti, THAAD'ı Konuşlandırmayı Durdurmalı

Son Güncelleme:

Çin, ABD ve Kore Cumhuriyeti'nin (KC) Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) sistemini konuşlandırmayı bir an önce durdurmaları gerektiğini açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang bugün Beijing'de düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Çin'in konuşlandırma konusundaki tutumunun kesin, net ve değişmez olduğunu, Çin'in konuşlandırmaya kararlılıkla karşı çıktığını kaydetti.

Edinilen bilgilere göre, KC'de çok sayıda vatandaşın karşı çıkmasına rağmen, ABD ve KC orduları, THAAD sistemini konuşlandırmaktan vazgeçmedi. Sisteme ait 4 füze fırlatma aracıyla beraberindeki donanımlar, KC'nin Gyeongsang eyaletindeki Amerikan askeri üsse sevk edildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang açıklamasında, ABD ve KC'nin Çin dahil bölge ülkelerinin güvenlik çıkarlarıyla kaygılarına önem vermeleri, THAAD sistemini konuşlandırmayı derhal durdurmaları, ilgili araçlarla donanımları geri çekmeleri gerektiğini söyledi. Geng, bu konuda Çin'in KC'ye ciddi girişimde bulunduğunu ifade etti.

KC Savunma Bakanlığı, ABD ve KC'nin THAAD sistemini geçici olarak konuşlandırmayı tamamladıklarını, nihai konuşlandırmanın ilgili değerlendirmenin sonuçlarına göre yapılacağını açıkladı.

Kaynak: Bültenler