Derviş Eroğlu'ndan Rum Kesimi ve İsrail'e Uyarı: Temennim Boylarına Göre Hareket Etmeleri

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İsrail savaş uçaklarının KKTC hava sahasını ihlal etmelerini değerlendirirken, "İsrail'in Güney Kıbrıs'ta hava üssü istediği bilgileri bize geldi."

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İsrail savaş uçaklarının KKTC hava sahasını ihlal etmelerini değerlendirirken, "İsrail'in Güney Kıbrıs'ta hava üssü istediği bilgileri bize geldi. Doğalgaz ve petrol aramalarında işbirliği içindeler. Temennim boylarına göre hareket etmeleri, Akdeniz'i daha da ısıtacak olaylara vesile olmamalarıdır" dedi.


KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı anma etkinlikleri çerçevesinde bir programa katılmak üzere bugün Trabzon'a gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Trabzon Valisi Recep Kızılcık'ı makamında ziyaret etti. Trabzon'dan 1975 sürecinde Kıbrıs'a giden birçok kişi olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Oraya yerleşip, bizimle birlikte o davayı götürme kararlılığı içinde bulunmuşlardır. KKTC bu günlere anavatanın katkılarıyla gelmiştir. Kıbrıs Türk'ü olarak her zaman anavatanımıza karşı sevgi ve saygılarımızı taşımaya gayret gösteriyoruz. Türkiye hükümetleriyle uyum içinde hem KKTC varlığını devam ettiriyor hem de müzakerelerde Kıbrıs Türk halkının menfaatine uygun sonuç elde etmek için uğraşıyoruz" dedi.


HAVA SAHASI İHLALİ DEĞERLENDİRMESİ


KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bir gazetecinin, İsrail savaş uçaklarının geçtiğimiz günlerde KKTC hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili bir sorusunu yanıtlarken de şunları söyledi:


"Hem Kıbrıs hem Türkiye hava sahamızı ihlal etmelerini protesto ettik. Tabii ki, Güney Kıbrıs'ta doğalgaz arama muameleleri yapılırken İsrail ile Güney'in işbirliği devam etmiştir. Hala devam ediyor. Ayrıca İsrail'in Güney Kıbrıs'tan hava üssü istediği bilgileri bize geldi. Fransızlar'a deniz üssü vermişlerdi. AB ülkesi olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin İsrail'e böyle bir hava üssü vermesinin ne derece doğru olacağının değerlendirmesini AB ülkeleri yapmalıdır. Ama şu ana kadar öyle bir üs verilmiş değildir. Yalnız doğalgaz ve petrol aramalarında işbirliği içinde olduklarını ve son bir kaç ay içinde iki defa İsrail'den Güney'e ziyaret yapıldığını da dikkate alırsak bu işbirliğini daha da geliştirecekleri ortaya çıkmaktadır. Temennim, boylarına göre hareket etmeleri, Akdeniz'i daha da ısıtacak olaylara fırsat vermemeleri, vesile olmamalarıdır."


KEMENÇE HEDİYE EDİLDİ


Trabzon Valisi Recep Kızılcık, ziyaretinin anısına Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na gümüş işlemeli kemençe hediye etti. Kemençeyi eline alan ve bir süre inceleyen Eroğlu, "Kıbrıs'ta horon tepen çok insanımız olduğuna göre ben çalarım onlar oynar" diye espri yaptı. - Trabzon

Kaynak: DHA