"Doğal Yaşam – Doğal Taş" Sempozyumu
Sektör, akademik dünya ve öğrenciler doğal taş için buluştu.
İMİB'in "Doğal Yaşam – Doğal Taş" sempozyumuna 300 kişi katıldı.
Genç mimar, iç mimar ve tasarımcıları sektör temsilcileri ile buluşturmayı ve Türk doğal taşlarını daha yakından tanıtmayı hedefleyen "Yaratıcı Endüstrilerde Farklı Vizyonlar" projesi kapsamında, 29-30 Mart tarihleri arasında MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda "Doğal Yaşam – Doğal Taş" konulu bir sempozyum düzenlendi. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) ve İstanbul Kalkınma Ajansı işbirliğinde yürütülen projenin en önemli etkinliklerinden biri olan sempozyuma; öğrenciler, sektör temsilcileri ve akademisyenlerden 300'e yakın katılım oldu.
İki gün süren sempozyumun açış konuşmalarını; MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Saadet Aytıs ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Keleş gerçekleştirdi. Açılış konuşmasından sonra MSGSÜ Konservatuvar bölümü öğrencileri, düzenledikleri opera şöleni ile konuklara özel dakikalar yaşatarak sempozyuma renk kattı. Ardından Prof. Dr. Faruk Çalapkulu, geçmişten günümüze doğal taş ve kullanım alanları konusunda davetlileri bilgilendirdi.
Sempozyum açılış konuşmasını yapan Maden Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Keleş, "Yaklaşık 8 aydır Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü ile Türk doğal taşlarının mimarlık, iç mimarlık ve endüstriyel tasarım bölümlerinde okuyan öğrencilere daha yakından tanıtılması için çalışıyoruz. Genç mimar, iç mimar ve tasarımcı arkadaşlarımızı sektörümüzle ilgili bilgilendirmek ve bu proje ile hedefimizi gerçekleştiriyor olmak bizi çok mutlu ediyor." dedi. Bu noktadan hareketle Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı işbirliği ile "Yaratıcı Endüstrilerde Farklı Vizyonlar" projesini hayata geçirdiklerini belirten Keleş, bu projenin esas hedefinin öğrencilerin Türk doğal taşına ilişkin farkındalıklarının oluşturulması, gelecekte imza atacakları projelerde doğal taş kullanmalarının teşvik edilmesi ve farklı endüstrileri bir araya getirerek sektörün rekabet gücünün artırılması olduğunu ifade etti.
Seminerde; MSGSÜ akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Sağlar Onay "Rönesans Kentinde Doğal Taş Kullanımı", Dr. Emre Demirel ve Dr. Orkunt Turgay" Geleneksel Yapı Malzemesi Olarak Doğal Taş", Yrd. Doç. Dr. Yeşim Tülay Canbolat ve Yrd. Doç. Dr. Yeşim Gürani "Mobilya Tasarımında Doğal Taşın Yeri", Öğr. Gör. Funda Kurak Açıcı ve Arş. Gör. Elif Sönmez "Yaşamın İçinde Doğal Taş", Öğr. Gör. Ayşe Konu ve Öğr. Gör. Ferda Başgün "Mermer Atıklarından Sanata Yolculuk", Yrd. Doç. Dr. Nimet Öztank "Mimaride Doğal Taş Kullanımının Ekolojik Açıdan Değerlendirilmesi" konularında sunumlar yaptılar. Ayrıca davetli konuşmacı olarak sektör temsilcilerinden Gökhan Karakuş "Mermerin Hafifliği: Taş İle Tasarımda İleri Gelen Uluslararası Örnekler" ve Cengiz Bektaş "Gereç İle Düşünme" konulu sunumlar gerçekleştirdi. MSGSÜ Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin doğal taş atıklarının geri kazanımını konu alan tasarımlarının sergilenmesi de seminere renk katan etkinliklerden biri oldu.
Proje ile ilgili detaylı bilgilere www.dogaltaslatasarliyorum.com web sitesinden ve İMİB'e 0212 454 08 72 numaralı telefondan ulaşmak mümkün.
Yaratıcı Endüstrilerde Farklı Vizyonlar Projesi Hakkında:
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) ve İstanbul Kalkınma Ajansı işbirliği ile "Yaratıcı Endüstrilerde Farklı Vizyonlar" adlı projeyi hayata geçiriyor. Bir yıl sürecek proje kapsamında; genel düzeyde mimarlık, iç mimarlık ve endüstriyel tasarım bölümlerinde okuyan öğrenciler, bu meslek dalları ile ilgilenen kişiler ve doğal taş sektörü temsilcileri hedefleniyor.
Proje özelde ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde mimarlık, iç mimarlık ve endüstriyel tasarım bölümlerinde öğrenim gören 30 öğrenciyi kapsıyor. Belirlenen 30 öğrenci için seminer, sempozyum, maden ocakları ve fabrika ziyareti, teorik eğitim ve çalıştay gibi etkinlikler düzenleniyor. Ayrıca proje sonunda üniversitelerin ilgili bölümlerinden tüm öğrencilerin katılabileceği bir tasarım yarışması gerçekleştiriliyor. Bu proje ile öğrencilerin Türk doğal taşına ilişkin farkındalıklarının artırılarak gelecekte imza atacakları projelerde doğal taş kullanmalarının teşvik edilmesi ve farklı endüstrileri bir araya getirerek İstanbul'un rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.