Ermeniler Zenginliğimiz
Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Gül'ün Kökeniyle İlgili İması Yüzünden 1 Tl Tazminat Ödemeye Mahkûm Ettiği CHP'li Arıtman'la İlgili Gerekçeli Kararını Açıkladı.
Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Gül’ün kökeniyle ilgili iması yüzünden 1 TL tazminat ödemeye mahkûm ettiği CHP’li Arıtman’la ilgili gerekçeli kararını açıkladı.
Kararda "TC vatandaşlarının, Ermeni veya başka etnik kökenden gelmeleri mümkündür. Bu farklılık devletin kültürel bir zenginliği olarak kabul edilir" denildi.
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün annesinin Ermeni kökenli olduğu iddiasını gündeme getirdiği için bir lira tazminat ödemeye mahkûm olan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman hakkındaki kararın gerekçesi açıklandı. Kararda, Gül’ün annesinin kökeninin Ermeni olmadığı, toplumdaki farklılıkların kültürel zenginlik olduğu ve Gül’ün annesi Ermeni olsaydı da durumun değişmeyeceği vurgulandı.
Gül’ün, "Ermenilerden Özür Dileme" kampanyasına ilişkin değerlendirmeleri karşısında Arıtman, "Türk Milletinin cumhurbaşkanlığını yapsın, etnik kökenini değil. Gül’ün anne tarafından etnik kökenini araştırın, görürsünüz" demişti. Bunun üzerine Gül dava açmış ve Arıtman, 1 TL. tazminat ödemeye mahkûm olmuştu. Ankara 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi Hákimi Rabia Arıkan, gerekçeli kararda şu görüşlere yer verdi:
"Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Ermeni veya başka bir etnik kökenden gelmeleri mümkündür. Bu farklılık, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bağlamında ortak paydaya ulaşıp, devletin ve milletin kültürel bir zenginliği olarak kabul edilir. Bu ülkede Ermeni veya bir başka etnik köken sahibi olmak ne ayıp bir şey ne de yasaya aykırı bir durumdur.
Davalı özensiz
Bu nedenle, bir vatandaşın, usul ve yasaya uygun olarak etnik kökenini ifade etmek kişisel değerlere saldırı olmayacaktır. Ancak, somut olayda etnik kökeninden bahsedilen kişi Cumhurbaşkanıdır ve davacı Cumhurbaşkanının salt annesinin etnik kökenine atıf yapılmak suretiyle Anayasal tarafsızlığını, devletin ve milletin bütünlüğünü, hukukun üstünlüğünü, ifade özgürlüğünü, kısaca yemin ettiği bir dizi değerleri gözardı ettiği ileri sürülmüş ve bu iddia basın aracılığıyla kamuyla paylaşılmıştır.
Mahkememizce bu davranış biçimi doğru görülmemiştir. Çünkü öncelikle Cumhurbaşkanının sözlerinden anılan bildiriyi desteklediğini çıkarmak mümkün değildir. Ayrıca davacının annesinin kökeni Ermeni değildir. Kuşkusuz, Ermeni olsa dahi durum değişmeyecektir. Bu olgunun belirtilme nedeni sadece davalı Canan Arıtman’ın kendisinden beklenen özen ve ihtimamı göstermemiş olduğunu vurgulamaktır."