"Güçlü Kızlar ile Güçlü Yarınlar" Hayal Değil
Bu sene dördüncüsü düzenlenen Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı, "Güçlü Kızlar Güçlü Yarınlar: Kız Çocuklarının Bilim, Sanat ve Spor Yoluyla Güçlenmesi" temasıyla gerçekleşti.
Dünya Kız Çocukları Günü Konferansının Aydın Doğan Vakfı, UNICEF, UNFPA ve UN Women tarafından Hilton Convention Center'da dördüncüsü gerçekleştirildi. Konferans; kız çocuklarının geleceği şekillendirebilen ve toplumları dönüştüren bireyler olmaları önündeki engelleri kaldırmak, potansiyellerini ortaya çıkarmak ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda duyarlılık oluşturmaya odaklandı.Gün içindeki panellerde; bilim, sanat ve spor alanlarında ulusal ve uluslararası başarı kazanmış ve kız çocuklarına örnek olan değerli konuşmacılar, kendi başarı hikâyelerini ve görüşlerini paylaştı. Panellerdeki tartışmaların ortak noktasını ise; bilim, sanat ve sporun eğitimle birleşmesinin kız çocukları ve toplumların gelişimine yaratacağı katkılar oluşturdu.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Aydın Doğan Vakfı Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı: ""Aydın Doğan Vakfı'nın ana misyonlarından biri dünyada ve Türkiye'de bugünün kız çocukları, geleceğin güçlü kadınlarının tam ve eşit haklara sahip olmalarını sağlamak için çalışmaktır. Görevimiz kız çocuklarının ve kadınların topluma katılımlarını ve katkılarını artırmak, eğitimden ekonomiye ve sosyal hayata kadar her alanda fırsat eşitsizliğinin önündeki engelleri kaldırmak için çabalamaktır.
Eğitimin önündeki engelleri kaldırıp kız çocuklarımızın tamamını fark yaratacakları, kendi gerçek potansiyellerini kullanacakları ilgi alanlarına yönlendirerek hayalini kurduğumuz dünyaya yaklaşmaya başlayabiliriz.Çocuklarımızın hayalini sadece birkaç meslekle ya da rol modeli ile sınırlandırmayarak toplumda ihtiyaç duyulan diğer alanlara yer açarak tam eşitliğe ulaşmalıyız.
Bugün yaşadığımız çağa yön veren ve vermeye devam edecek en önemli alanların başında STEM geliyor; yani bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik.
Maalesef dünyada bu alanlar çok ağırlıklı olarak erkek egemen alanlar olarak görülüyor. Kız çocuklarının bu alanı seçmeleri yeterince teşvik edilmiyor. Gidecek çok yolumuz olsa da, Türkiye'de bu konuda gösterilen çabalar ve yapılan projeler sonuçlarını veriyor. Örneğin, STEM alanlarında okuyan genç kızlarımızın oranı OECD ülkelerindeki genç kızlara göre en üst sırada. Ülkemiz %47,5 kadın akademisyen oranıyla dünyada birinci sırada. Spor ve sanatta da genç kızlarımız ve kadınlarımız dünyada önemli başarılar elde etmeye başladılar. Bugün aramızda olan; dünya güreş şampiyonu Yasemin Adar, Avrupa eskrim şampiyonu olan Deniz Selin Ünlüdağ, 2014 yılı Avrupa atletizm şampiyonu Öznur Alamur ve milli voleybolcu Naz Aydemir Akyol göğsümüzü kabartan başarı örneklerimizden. Ayrıca flüt virtüözü Şefika Kutluer ve piyanist İdil Biret, kızlarımıza rol model olan başarılı kadınlardan.
Kız çocuklarımızın önce hayallerini büyütmelerine ve çeşitlendirmelerine, daha sonra da bu hayallerini gerçekleştirmelerine her birimiz destek vermeliyiz. Buna önce anne ve babalar daha sonra öğretmenler ve tüm çevre olarak şöyle başlamalıyız: İstediğin her şeyi olabilecek, hayat ettiğin her şeyi yapabilecek gücün var.Sen hayal et ve çalış, ben arkandayım" mesajını verdi" mesajını verdi.
Kızlara yapılan yatırım insanlığa yapılan yatırımdır
UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ise açılış konuşmasında "Veriler ortada. Günümüzde hala 131 milyon kız çocuğu okula gidemiyor. 15-29 yaş aralığındaki genç kadınlar istihdam ve eğitime erişim konusunda erkeklere kıyasla üç kat daha fazla dezavantaj yaşıyorlar. 20 yaş altındaki her 10 genç kızdan biri ise cinsel şiddete maruz kalıyor. Bütün bu veriler, günümüzde insanlığın yarısının sistematik biçimde geri bırakıldığını, farklı türlerde ayrımcılık ve eşitsizliğe maruz kaldıklarını gösteriyor. Ancak bu geriye döndürülemeyecek bir durum değil. Ancak birlikte çalışarak sahici ve kalıcı olumlu değişimler yaratabiliriz. Unutmayalım ki, kız çocuklarının eğitimine ve esenliklerine yatırım yaptığımızda, yalnızca onların geleceğine değil aynı zamanda insanlığın da geleceğine yatırım yapmış oluruz" dedi.
Konferansın Konuk Konuşmacısı Zainab Salbi Mesajlarıyla İlham Verdi
Kadınları sosyal ve ekonomik olarak destekleyen ve güçlendiren çalışmalarını 10 farklı ülkede yaklaşık 420 bin kadın için sürdüren Women for Women örgütünün kurucusu Zainab Salbi, konferansta gerçekleştirdiği konuşmada kız çocuklarının ve kadınların güçlenmesinin önemini kendi hayat hikayesinden esinlenerek anlattı.
Değerli çalışmalarıyla yakın zamanda Foreign Policy Magazine tarafından hazırlanan "100 Küresel Düşünen Lider" listesine dahil edilen Salbi, konferansa katılmak için özel olarak Türkiye'ye geldi. Salbi, "Daha İyi Bir Dünya için Değişimin Temsilcileri; Kız ve Erkek Çocukları" konulu konuşmasında birbirinden önemli mesajları katılımcılara aktardı.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Program Koordinatörü Meltem Ağduk, "Güçlü bir toplum ancak kız çocuklarının gücü açığa çıkarıldığında oluşur. Bu da kanunların, ulusal ve uluslararası hedeflerin birbirleri ile uyumu ve toplumların, devletlerin, ulusal ve uluslararası kurumların ve bireylerin birlikte çalışması ile sağlanır" dedi.
UN Women Türkiye Ofisi Direktör Vekili Dr. Sabine Freizer yaptığı konuşmada "Kız çocukları için ilerleme, refah ve adaletin olduğu sürdürülebilir bir dünya yaratmak için bir taahhüt paylaşıyoruz. Sanat ve spor, kız çocuklarının güçlenmesini teşvik eden alanlar. Kız çocukları sanat ve sporla özgüven geliştirebilir, zindelik kazanır, takımın bir üyesi, liderliği ve rol model olmayı öğrenir. Bizim sorumluluğumuz, onların potansiyellerini gerçekleştirmelerine destek olmak, hem kendi geleceklerini hem de toplumun geleceğini inşa etmelerine yardımcı olmaktır" dedi.
Dünyaca Ünlü İsimler Panellerde Bir Araya Geldi
4. Dünya Kız Çocukları Konferansı 'Yaratıcılık ve Enerji Kaynakları: Sanat ve Sporda Kız Çocukları', 'Yaşam ve Özgürleşme İçin Rehberimiz: Kız Çocuklarının Güçlenmesinde Bilim ve Teknoloji', 'Çocuk ve Gençler Rol Modelleriyle Buluşuyor' panellerinde önemli isimlere ev sahipliği yaptı.
Sanat ve spor paneli; İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yeşim Gürer Oymak, Baksı Kültür Sanat Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Barış için Müzik Vakfı Kurucusu Dr. Yeliz Baki ve milli voleybolcu Naz Aydemir Akyol'un katılımıyla gerçekleşti.
Bilim ve teknoloji oturumunda; Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Batuhan Aydagül, Facebook Ülke Direktörü Derya Özkaya Matraş, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Bölgeleri Araştırmacısı Doç. Dr. Burcu Özsoy kız çocuklarının güçlenmesi için neler yapılması gerektiği konusunda fikirlerini paylaştılar.
Çocuk ve gençler rol modelleriyle buluşuyor panelinde; Eskrim Yıldızlar ve Gençler Avrupa Şampiyonu Deniz Selin Ünlüdağ, 400 metre Paralimpik Koşucusu Öznur Alumur, ünlü sanatçılar Azra Akın ve Songül Öden'in genç öğrenciler ile bir araya gelmesiyle gerçekleşti.
Konferansa Sanat ve İlham Dolu Etkinlikler Damga Vurdu
Mardin - Mezopotamya Sirk ve Sokak Sanatları Grubu, Barış için Müzik ve Gizem Nalbant konferansta sergiledikleri performanslarla katılımcılara keyif dolu bir gün yaşattı.
"Ben İstersem" Kitabı Okuyucuları ile Buluştu
Aydın Doğan Vakfı ve Doğan Egmont yayıncılık iş birliği ile Türkiye'nin ünlü kadın yazarlarının hikayelerini bir araya getiren "Ben İstersem" kitabı ilk kez Dünya Kız Çocukları Konferansı'nda okuyucular ile buluştu. Güçlü kızlar güçlü yarınlar için hikayeleri; Canan Tan, Deniz Erbulak, Feyza Hepçilingirler, Gülten Dayıoğlu, İpek Ongun, Karin Karakaşlı, Şebnem İşigüzel ve Şermin Yaşar kaleme alırken, kitabı çizer Dilem Serbest resimledi.