Hekimler 13 Mart'ta Grevde

Son Güncelleme:

Adana’da, 13 Mart’ta acil ve yoğun bakımdaki hastalar dışındaki hastalara bakmayıp grev yapacaklarını açıklayan Adana Tabip Odası üyeleri, 14 Mart Cumartesi günü ‘Beyaz yürüyüş’ gerçekleştireceklerini bildirdi.

Adana'da, 13 Mart'ta acil ve yoğun bakımdaki hastalar dışındaki hastalara bakmayıp grev yapacaklarını açıklayan Adana Tabip Odası üyeleri, 14 Mart Cumartesi günü 'Beyaz yürüyüş' gerçekleştireceklerini bildirdi.


İstanbul Tabip Odası öncülüğünde 13 Mart'ta grev kararı alan Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Neslihan Mungan, 14 Mart'ta gerçekleştirecekleri yürüyüşe ilişkin basın açıklaması yaptı.


Mungan, 12 yıldır sağlıkta özelleştirme ve dönüşüm nedeniyle hekimlerin yıllarının çalındığını ifade etti. Mungan, aile hekimlerine verilen hafta sonu nöbeti görevleri, cerrahi işlemlere teşvik ve kayıtdışılığı eleştirdi.


Üniversite hastanelerinin artık bilim üretmek yerine sadece hizmet sunan kurumlar olarak görev yaptığını savunan Prof. Dr. Mungan, "Bir yandan insan hakları ile bağdaşmayan nöbet saatleri, bir yandan parası ödenmeyen nöbetler ve özel hastanelere yönelmek zorunda bırakılan akademisyenler nedeniyle aksayan eğitim gelecek nesillere karşı yapılmış vebali ödenemez bir sorumluluktur" diye konuştu.


Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Neslihan Mungan, 13 Mart Cuma günü grevde olduklarını ve acil hastalar dışında hastalara bakmayacaklarını belirterek, 14 Mart Cumartesi günü ise Uğur Mumcu Meydanı'nda toplanıp halkla el ele 'beyaz yürüyüş' gerçekleştireceklerini bildirdi.


Hekimler olarak taleplerini sıralayan Prof. Dr. Mungan, şunları söyledi:


"Çalışırken de, emeklilikte de insanca yaşayabilecek güvenceli bir gelir talep ediyoruz. Hazırladığımız yasa teklifi doğrultusunda acilen emekliliğe yansıyan ücretimizin ve mevcut emekli hekim maaşlarının iki katına çıkmasını istiyoruz. 36 saat kesintisiz, ihtiyaç molası dahi vermeden, performans/ciro baskısı altında, sağlıksız koşullarda, şiddet baskısı altında, taşeron sistemiyle çalışıyoruz. Çalışma koşullarımızın düzeltilmesini istiyoruz. Yıllarca haftada 40 saatlik yasal sürenin çok üzerinde ve ağır koşullarda çalıştığımız halde bugüne dek bir türlü verilemeyen fiili hizmet zammını talep ediyoruz. Başta tıp eğitimi olmak üzere sağlık alanındaki mesleki eğitimin niteliğinin giderek bozulduğunu, bunun halkımızın geleceğini tehdit ettiğini görüyoruz. Sayıyı değil, niteliği önceleyen bir politika talep ediyoruz. Katkı, katılım paylarıyla, istisnai hizmet tanımıyla, farklı ücretleriyle, 5 dakikalık randevu süreleriyle halkımızın sağlık hizmetine erişimi kısıtlanmaktadır. Nitelikli sağlık hizmetine bütün yurttaşlarımızın ücretsiz ulaşmasını talep ediyoruz." - ADANA

Kaynak: İHA