İdrar Kaçıranlara, 'Mesane Botoks'u

Son Güncelleme:

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Abdullah Demirtaş, özellikle kadınlarda ciddi bir rahatsızlık olarak ortaya çıkan idrar kaçırma sorununda, ilaçla tedavinin mümkün olmadığı durumlarda, 'Mesane içine botoks' tedavisinin uygulandığını söyledi.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Abdullah Demirtaş, özellikle kadınlarda ciddi bir rahatsızlık olarak ortaya çıkan idrar kaçırma sorununda, ilaçla tedavinin mümkün olmadığı durumlarda, 'Mesane içine botoks' tedavisinin uygulandığını söyledi.


Doç. Dr. Demirtaş, idrar kaçırma rahatsızlığının, kadın ve erkeklerde sosyal ve günlük hayatı olumsuz etkilediğini belirtti. Doç.Dr. Demirtaş, özellikle Türkiye gibi yaşlı popülasyonu hızla artan toplumlarda bu hastalığın daha fazla oranda görüldüğünü ve ülkeye önemli bir ekonomik yük getirdiğini anlattı. Doç.Dr. Abdullah Demirtaş, şöyle dedi:


"Aşırı aktif mesane ve buna bağlı gelişen idrar kaçırma, idrar mesaneye dolarken istemsiz olarak mesanenin kasılması, mesane kapasite veya uyuncunun düşük olması ile karakterize bir bozukluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu istemsiz kasılmalar nörolojik hastalıklar veya sinir hasarı sonucu oluşursa buna nörojenik mesane aşırı aktivitesi adı veriyoruz. Her iki şekilde de hastalar, üroloji kliniklerine sık idrara çıkma, sıkışınca tuvalete yetiştiremeden idrar kaçırma şeklinde başvurmaktadırlar. Günümüzde aşırı aktif mesane hastalığı tedavisi için birçok ilaç mevcut. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı ya da fayda etmediği idrar kaçırma durumlarında da tedavi olarak kullanılacak yeni yöntem 'ameliyatla mesane içine botoks ilacı enjeksiyonudur.' Avrupa Üroloji Derneği, idrar kaçırma kılavuzunda ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı ya da fayda etmediği idrar kaçırma durumlarında öneri derecesi en üst düzeyde olarak mesane içine botoks ilacının uygulanabileceği vurguluyor."


Türkiye'de Eylül 2014 tarihinden itibaren mesane içine botoks tedavisinin uygulanabilir hale geldiğini söyleyen Doç.Dr. Demirtaş, bu hastalıktan muzdarip daha önceki tedavilere yanıt alamamış hastaların ürologlarına ya da özellikle bu konuyla ilgilenen bir nöroüroloji uzmanına başvurmalarında fayda olacağını belirtti. Doç.Dr. Demirtaş, "Botoks, bir bakteri tarafından üretilen ve bilinen en güçlü nörotoksindir. Bu toksin mesane kaslarında felç yapar. Bu felç genelde geçicidir, nadiren kalıcı olabilir. Bu nedenle mesane için 6 aylık ya da bir yıllık periyotlarda tekrarlayan tedavilere ihtiyaç duyulabilir" dedi. Doç.Dr. Demirtaş, kliniklerinde uyguladıkları bir botoks işlemi videosunu Türk Üroloji Derneği eğitim videoları bölümünde meslektaşları ile paylaştıklarını da belirterek, yöntemin uygulanışı ile ilgili https://www.youtube.com/watch'v=aafG-iXdNLg video linkini verdi.


Kendi kliniklerinde Prof. Dr. Oğuz Ekmekçioğlu ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ercan Aygen tarafından ortak konsey şeklinde inkontinans ve nöroüroloji faaliyetlerini yürüttüklerini belirten Doç.Dr. Demirtaş, "Türk Üroloji Derneği eğitim bursu ile bir yıl yurt dışında eğitim aldım. Uygun hastalarda botoks tedavisini kendi kliniğimizde büyük bir başarılı ile uygulamaktayız. Hastalarımızın memnuniyet düzeyleri oldukça yüksek" diye konuştu. - Kayseri

Kaynak: DHA