İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası
Bilecik Halk Sağlığı Müdür Vekili Karaman: "İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grubunu doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklar oluşturuyor"
Bilecik Halk Sağlığı Müdür Vekili Fatma Selvi Karaman, iyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grubunu, doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocukların oluşturduğunu bildirdi.
Karaman, İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bebek, çocuklarda büyüme, gelişme geriliği, zeka düzeyinin düşük olması, öğrenme yeteneği, okul başarısında azalma, gebelerde düşük, ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatrın, iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçı olduğunu belirtti.
Önemli halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak Sağlık Bakanlığının, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) iş birliğinde "İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı"nı yürüttüğünü aktaran Karaman, şunları kaydetti:
"Program kapsamında, tuz firmalarının konuya ilgisinin artırılması, halk eğitimi, ilgili sektör personeli ve sağlık personeli eğitimleri, yasal düzenlemeler, izleme, denetimlerle iyotlu tuz kullanımında artış görülmüştür. İyotlu tuz tüketim oranındaki yüzde 18'lerden yüzde 70'lere ulaşan artışla beraber büyük başarı elde edilse de halen iyotlu tuz tüketiminde dünya ülkeleri ortalamasının altında yer almaktayız. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2008 verilerine göre, Türkiye'de iyotlu tuz kullanan hane halkı, yüzde 77'dir." - Bilecik