"Kaçak Gezilere Çıkmayın"

Son Güncelleme:

Fatih Doğan - Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Eskişehir Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Akın Çamoğlu, kaçak düzenlenen gezilerde olası bir kazada mağduriyetin giderilmesi ve gidilen coğrafyanın iyi anlaşılmasının söz konusu olmadığını...

Fatih Doğan - Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Eskişehir Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Akın Çamoğlu, kaçak düzenlenen gezilerde olası bir kazada mağduriyetin giderilmesi ve gidilen coğrafyanın iyi anlaşılmasının söz konusu olmadığını söyledi.


Çamoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çeşitli derneklerin, kuruluşların, sivil toplum örgütlerin, organizasyon firmalarının ve öğrencilerin, kendi çabalarıyla günübirlik veya yatılı turlar düzenlediklerini söyledi. Çamoğlu, bu tür organizasyonların yasalara aykırı olduğunu kaydetti.


Yasa gereği yurt içi veya yurt dışı turların mutlaka TURSAB'a kayıtlı bir seyahat acentesi aracılığıyla yapılması gerektiğine işaret eden Çamoğlu, şöyle konuştu:


"Seyahat acenteleri aracılığıyla yapılan gece konaklamalı turlarda, katılımcılara seyahat sigortası yapılır. Bu sigorta sayesinde yolda olabilecek kaza veya herhangi sıkıntının bedeli, sigorta tarafından karşılanır. Ayrıca acentelerin sağlayacağı rehber sayesinde bölge daha iyi tanınır. Rastgele düzenlenen turlarda gidilen coğrafya iyi anlaşılıp, tanıtılamamaktadır. Onun için halkımızın, hem kendi güvenlikleri hem de gittikleri yerleri tam manasıyla anlayıp gezebilmeleri için seyahat acentelerini tercih etmeleri menfaatlerine olacaktır."


-Sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla düzenlenen geziler-


Çamoğlu, son yıllarda öğrenciler arasında sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla seyahat planlaması yapılıp, daha ekonomik gezilerin düzenlendiğini ve gruplar oluşturulduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:


"Bu tür gezilerin hiçbir güvencesi yok. Bu tür geziler seyahat acentesi güvencesi dışında ve seyahat sigortası olmadan yapılmakta. Bu da gezilerde meydana gelebilecek kazalarda seyahat yapan insanların hem mevcut zararlarını hem de mağdur oldukları konulardaki kayıplarını karşılamamaktadır. Bir seyahat acentesi aracılığıyla yapılan geziler ile seyahat acentesi olmadan yapılan geziler arısında büyük farklılıklar var. Kaçak olarak yapılan gezilerde olası bir kazada mağduriyetin giderilmesi ve gezilen coğrafyanın iyi anlaşılması söz konusu değildir."


Aynı sorunun yurt dışı geziler için de geçerli olduğunu ifade eden Çamoğlu,


"Yurt dışı turlarda da ancak acenteler daha sağlıklı gezi sağlar. Yurt dışına yapılan korsan gezilerde bilmediğimiz bir coğrafyada karşılaşabileceğiz sıkıntılarda yurt içine oranla daha büyük mağduriyetler yaşanabilir. İnsanların gezileri burnundan gelebilir ki bunun çok örneği var. Ayrıca yapılacak uçak seyahati, otel ve eşlik edecek rehber, gezinin keyifli geçmesi için önemli ayrıntılardır" dedi.


-"Kaçak gezi düzenleyenlere ceza verilir"-


Kaçak yapılan gezilerin hukuken de yaptırımı olduğuna dikkati çeken Çamoğlu,


"Yasaya göre, bu tür faaliyetlerde bulunan kişilere, kuruluşlara, 3 aydan 6 aya kadar hapis ve para cezası verilir. Bunların örneklerini de görmekteyiz. Eskişehir'de Uludağ'a gezi düzenleyen bir kuruluş tarafımızdan uyarılmasına rağmen ilan vererek tur düzenledi. Yapılan yasal işlemde bu organizasyon firması ticaretten men edildi, sorumlusu hakkında da suç duyurusunda bulunuldu. Bu gibi olaylara sebebiyet verilmemesi için turların mutlaka yetkili seyahat acenteleriyle yapılması gerekiyor" diye konuştu.


- ESKİŞEHİR

Kaynak: AA