Kalkandan Vazgeçtim Sen de S -300 Satma
ABD, Füze Kalkanını Doğu Avrupa'ya Yerleştirmekten Vazgeçtikten Sonra, Bu Geri Adımı Rusya ile İran Pazarlığına Çevirdi.
ABD, füze kalkanını Doğu Avrupa’ya yerleştirmekten vazgeçtikten sonra, bu geri adımı Rusya ile İran pazarlığına çevirdi.
Füze kalkanı projesini terk etmesi karşılığında ABD’den, Rusya’dan da İran’a S-300 füze savunma sistemi satmaktan vazgeçmesi gerektiği yolunda imalar geldi. Rus Kommersant gazetesi haberine göre, ABD’nin Moskova’dan somut üç beklentisi var:
BM’de, İran ile K.Kore’ye yönelik yeni sert yaptırım kararını kabul etmesi.
İran ile yaptığı S-300 hava savunma satış anlaşmasını iptal etmesi.
Bu yıl sonunda süresi sona erecek kıtalar arası stratejik nükleer silahların azaltılmasını öngören START anlaşmasının yenilenmesi.
Debka: Füze kalkanı İsrail ve Azerbaycan’a
DEBKA haber sitesi, ABD’nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne yerleştirmekten vazgeçtiği füze kalkanı yerine oluşturacağı yeni sistemleri, İsrail ile Azerbaycan’a konuşlandıracağını öne sürdü. İsrail’in Debka sitesine göre, bu amaçla, İsrail’in Negev çölündeki üssüne Ortadoğu’da atılacak füzeleri izlemek üzere son teknoloji ürünü bir radar üssü kuruldu. Azerbaycan’da ise eski bir Rus üssü bu amaçla kullanılacak.