Kanser Hastalarına Sanat Çalışmasıyla Tedavi
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde kanser tedavisi gören ve belirli aralıklarla kemoterapi almak zorunda kalan hastalar, 'Yaşam Kalitesini Destekleme Programı' kapsamında yürütülen sanat çalışmalarına katılıyor.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde kanser tedavisi gören ve belirli aralıklarla kemoterapi almak zorunda kalan hastalar, 'Yaşam Kalitesini Destekleme Programı' kapsamında yürütülen sanat çalışmalarına katılıyor.
ÖNCE İNCELİKLERİ ÖĞRETİLİYOR
Kemoterapi Merkezi'nde oluşturulan resim atölyesinde buluşan kanser hastaları, gönüllü olarak çalışan ressam Cengiz Erdoğan, taş üzerine resim sanatçısı Nur Sağlamer, müzisyen Levent Yeğenoğlu ve cam sanatçısı Mustafa Akbaş'tan önce ilgi duydukları sanatın inceliklerini öğreniyor, sonra da hayallerini tuval ve taş üzerine resmediyor ya da cam sanatçısı Mustafa Akbaş'tan bu sanatın inceliklerini öğreniyor. Hastalar, müzik eşliğindeki çalışmalarında içlerindeki coşkuyu paylaşıyor.
GELECEĞE DAİR UMUTLARI ARTIYOR
Resim ve müzikle yakından ilgilenen AÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Yaşam Kalitesini Destekleme Programı Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Bozcuk, yaklaşık dört yıldır yürütülen programın, hastaların geleceğe dair umutlarını korumaya yardımcı olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Bozcuk, "Burada hastalar yatarak ve ayaktan kemoterapi ünitesinde tedavi alıyor. Hastaların hem hastalık hem de tedavileri nedeniyle ilgili sıkıntıları oluyor. Burada yaşamı uzatmaya çalışırken yaşam kalitelerini de artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
KANSER HASTA VE ÇEVRESİNİ ETKİLİYOR
Kanser hastalığının, hastayı olduğu kadar çevresini de etkilediğine işaret eden Prof. Dr. Bozcuk, şunları söyledi:
"Bu süreci yaşayan hastaların mutlu ve umutlu kalmaları için yaşam kalitelerini destekleyen resim, cam sanatları ve müzik faaliyetleri uyguluyoruz. Böylece hastalar psikolojik olarak kendilerini daha güçlü hissediyor. Geleceğe dair umutlarını korumaya yardımcı oluyor. Hastaların yaşam kalitelerinin artığını bilimsel olarak da gözlemliyoruz."
GÖNÜLLÜ BAĞIŞLARI ÖNEMLİ
Kemoterapi Merkezi'nde haftanın yedi günü en az bir sanat etkinliği düzenlendiğine değinen Prof. Dr. Hakan Bozcuk, hasta ve hasta yakınlarının, tedavileri sonunda da resim ve diğer sanat çalışmalarına devam edebildiklerini anlattı. Hasta ve yakınlarına isterlerse sanatsal çalışmalarını sürdürebilmeleri için evlerine malzeme verdiklerini anlatan Bozcuk, çalışmaların sürdürülebilmesi ve finansı için gönüllülerden vakfa bağış aldıklarını bildirdi.
BİN YÜZ HASTA VE YAKININA FAYDA SAĞLANDI
Vakıf aracılığıyla bugüne kadar yaklaşık 1100 hastaya ve yakınına ulaştıklarına dikkati çeken Prof. Dr. Bozcuk, şu bilgileri verdi:
"Vakıf aracılığıyla haftanın her günü en az 20 hasta ve yakınına hizmet ulaştırıyoruz. Merkezde, kendisi de bir süre önce yakalandığı kanser hastalığını kemoterapi tedavisiyle yenen sanatçı Nur Sağlamer, yaşadıklarını topladığı kitabı 'Kemoterapi Değil Kemalterapi' adlı romanını ücretsiz dağıtarak, hastalara moral veriyor, motive olmalarını sağlıyor." - Antalya