Kolaya Kaçıp Bankalarınızı Sattınız Halka Borcunuzu Yatırımla Ödersiniz
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Bankasını Satan Patronlara "Başka Alternatifleri Zorlamadan En Kestirme Yol Olu Tercih Ettiniz" Derken, Elde Ettikleri Paraları Yatırımda Değerlendirmelerini İstedi.
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankasını satan patronlara "başka alternatifleri zorlamadan en kestirme yol olu tercih ettiniz" derken, elde ettikleri paraları yatırımda değerlendirmelerini istedi.
"En iyi teşekkürünüz de bu olur" diyen Bilgin, krizden bugünlere gelinmesinde halk faktörüne dikkat çekerek "Başroldeki oyuncuyu unutmayın" dedi.
BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, krizden bu yana finans sektöründeki gelişmeleri anlatırken, yükselen fiyatlara dikkat çekti. Sermayeye ihtiyacı olan Türk patronların diğer alternatifleri zorlamadan en kestirme çözümü bankalarını satmakta bulduklarını dile getiren Bilgin, "Çok iyi meblağlara sahip oldukları yorumu yapılan değerli eski bankalarımızın ve bankacılarımızın, bu ülke insanına borcu da elde ettikleri bu parayı yine ülkede yatırıma dönüştürmeleridir. Sanıyorum ülke halkına en büyük teşekkür de bu olacaktır" diye konuştu.
GÜLÜMSEYEN YÜZLER: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilen Uluslararası Mevduat Sigortacıları Birliği (IADI) Bölgelerarası Konferansı’nda konuşan Bilgin, Türk bankacılık sisteminin son 6 yılda önemli aşamalar kaydettiğini, ancak gidilecek daha çok yol ve yapılacak daha çok iş olduğunu söyledi. Bilgin, kaydedilen aşamanın ve sisteme duyulan güvenin bir göstergesinin de bankacılığa olan küresel sermayeye ilgisi olduğunu vurgulayarak, "Her geçen gün yeni haberlere, mutlu gülümseyen yüzler ve törenle atılan imzalar bu ara sıklıkla gördüğümüz manzaralaradır" dedi.
SADECE SERMAYE YOK: Bilgin, bu kadar gelişme ve ilerleme sonrası yabancı sermayenin bu ülkeyi, genç nüfusunu, nispeten yüksek kár marjını ve bankacılığın gelişme potansiyelini göz ardı edemeyeceğini belirtirken, "Birikimli yapısı ülkenin potansiyeli, tüketen, üreten ve yenilikleri kapan bir nüfus yapısına sahip olması ve krizlerden geçe geçe kazanılan tecrübesi, bizim bankacılığımızın üstün yönleridir. Biz de sadece bir şey yok, o da sermaye" diye konuştu.
EN KESTİRME YOL: Bilgin, "Bankaları daha fazla büyütmek için ya da sistemdeki yerini korumak için, sermayeye ihtiyacı olan Türk bankacıları, banka sahipleri, patronlar diğer alternatifleri zorlamadan en kestirme çözümü bankalarını satmakta buldu" derken, son 3-4 yıldır bu satış eğilimimin devam ettiğini söyledi. Satışların oldukça uygun bir fiyata yapıldığı yorumlarına değinen Bilgin, piyasanın yorumunun da çarpanların çok yüksek düzeylerde şeklinde olduğunu aktardı. Bu dönemdeki en temel unsurun istikrar olduğunu vurgulayan Bilgin, bankacılığın geldiği noktada istikrar başta olmak üzere tüm parametrelerin hayati öneme sahip olduğunu, bunların hepsinin üstüne başrolde Türk halkını koymak istediğini dile getirdi.
BAŞROL OYUNCUSUNU UNUTMAYIN: "Oldukça yüksek olduğu söylenen fiyatlara bankaları satarken gülümseyen, merasimler yapan, gazetelere röportajlar veren değerli eski banka sahipleri ve bankacılar, başroldeki oyuncuyu unutmayın" diyen Bilgin, şöyle konuştu: "2001 krizi gibi tarihimizin en derin krizinde bugünlere gelmemizde halkın sağduyusu, sabrı, ödediği vergiler, kullandığı krediler ve bunların bankalara katkısını hiç kimse göz ardı edemez. O katkılar ki faiz dışı fazla bütçe dengesi borç, GSMH dengesi ve Maastrich gibi kriterlerin tutturulmasını sağlamış, ekonomik istikrar ve dengeler yerine oturmuş ve finans sistemine, özelinde de bankalarımıza cazibe artmıştır. Dolayısıyla banka satışları sonucunda çok iyi meblağlara sahip oldukları yorumu yapılan değerli eski bankalarımızın ve bankacılarımızın, bu ülke insanına borcu da elde ettikleri bu parayı yine ülkede yatırıma dönüştürmeleridir. Sanıyorum en büyük teşekkürü de ülke halkına bu olacaktır."
Vakıfbank için üste para paraya isteyen Avrupalı bir yabancıymış
MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan’ın geçtiğimiz günlerde "2001’de Vakıfbank’ı almak için üstüne para isteyenler vardı" açıklamasına, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin biraz daha açıklık kazandırdı. Banka fiyatlarındaki yükselişi anlatırken, Vakıflar Bankası örneğini veren Bilgin, para ödemek yerine üstüne para isteyenin bir yabancı Avrupa bankası olduğunu söyledi. Bu bankanın 2005 yılında 5.5 milyar dolar değer üzerinden yüzde 25’ini halka arz edildiğini hatırlatan Bilgin, bir başka örnek olarak da şunu verdi: "İsim vermek istemiyorum, ama 2001-2002 yılında 20 milyon dolara bankasını satmaya hazır olan bir gurup bugün aynı bankayı 130 katı büyüklüğü fiyata satabilmektedir, satmıştır."
AYNI REKABET ORTAMI: Bilgin bu arada, Türkiye’de yatırım yapan, ancak dünyanın her yerinde bağlantısı olan global bir banka ile sadece Türkiye içinde fon bulma gayreti içinde olan bir bankanın en azından aynı rekabet ortamında çalışmasını sağlamanın, kamu gücünü elinde bulunduranların görevi olduğunu vurguladı.