Kosova'nın En Eski Türk Gazetecisi Şakir Maksut Vefat Etti

Son Güncelleme:

Kosova'nın en eski gazetecilerinden, eski siyasetçi ve Kosova'daki Türk halkının seçkin aydınlarından 68 yaşındaki Şakir Maksut bugün Türkiye'deki yazlık evinde vefat etti.1963'te eski Priştine Radyosu Türkçe yayınlarında gazetecilik hayatına...

Kosova'nın en eski gazetecilerinden, eski siyasetçi ve Kosova'daki Türk halkının seçkin aydınlarından 68 yaşındaki Şakir Maksut bugün Türkiye'deki yazlık evinde vefat etti.


1963'te eski Priştine Radyosu Türkçe yayınlarında gazetecilik hayatına başlayan Şakir Maksut, 1973 yılında Priştine Televizyonu Türkçe Programının kurucusu olarak uzun yıllar hizmet verdi.


Kosova'nın en köklü Türkçe gazetesi Tan'da bir süre Müdürlük görevini yapan Şakir Maksut, 36 yıllık gazetecilik mesleğinde, Kosova'da Türkçe gazeteciliğin gelişmesine büyük katkı sağladı.


Eski Yugoslavya'da siyaset, kültür ve spor alanlarında önemli görevlerde bulunan Şakir Maksut, Kosova'da Türk halkının haklarının korunması ve daha da ileriye taşınmasında büyük emek sarf etti.


Kosova Türk Gazeteciler Derneği Başkan Yardımcısı Ercan Kasap Şakir Maksut'un ölümüyle ilgili olarak şunları söyledi:


'Şakir Maksut'un ölüm haberi hepimizi derinden üzdü. Kosova Türklerinin seçkin aydınlarından biri olan Şakir Maksut çalışmalarıyla, eserleriyle, Türk halkının kalkınmasında, gelişmesinde damgasını vuran şahsiyetlerden biridir. İster Kosova'da Türk gazeteciliğin gelişmesinde sunduğu katkıları ister eski siyasetçi ve diğer önemli mevkilerde


görev yapmasıyla Türk halkında ayrı bir yeri olacaktır. Dolduramayacağımız bir yeri vardır. Şakir Maksut'un Priştine radyomsundaki çalışmalarında, Priştine televizyonu Türkçe yayınlarında yaptığı çalışmalarla, Tan'da yaptığı görev diğer yandan siyasetçi ve bir kültür elçisi olarak Türk halkının, haklarının savunmasında büyük katıkları geçmiştir, Allah'tan rahmet dilleriz? dedi .


Şakir Maksut'un iş arkadaşı Kosova'nın ünlü Türk yazarlarından Enver Baki de 'Bu gerçekten Kosova Türk halkı için büyük bir kayıp. Çünkü Şakir Maksut, sadece bir siyasetçi bir gazeteci değil aynı zamanda Kosova'da yaşayan kültür işçilerinden biriydi. Önemli kişilerden biri gazetecilik mesleği yanısıra Türk halkının kültürel kalkınmasında büyük katkıları olmuştur' dedi.

Kaynak: DHA