Köyüne Yardım Etmek İsterken Ağacın Altında Kaldı
Muğla'nın Kıran Köyü'nde, üç yıl önce gölet yapımı için gönüllü olarak çalışmaya giden, bu sırada 1.5 tonluk ağaç kökünün altında kalarak ağır yaralanan Yaşar Gedik, üç uzmanın katılacağı ortak ameliyatı yapacak hastanelerden yardım bekliyor.
Muğla'nın Kıran Köyü'nde, üç yıl önce gölet yapımı için gönüllü olarak çalışmaya giden, bu sırada 1.5 tonluk ağaç kökünün altında kalarak ağır yaralanan Yaşar Gedik, üç uzmanın katılacağı ortak ameliyatı yapacak hastanelerden yardım bekliyor. Bağırsakları ve mesanesi parçalanan, kalça ve bacak kemikleri kırılan Yaşar Gedik, "Kimseye kırgın ve kızgın değilim. Para istemiyorum. Sadece yürümem ve aileme bakmam için üniversitede ameliyat yapacak üç uzman bekliyorum" dedi.
Muğla'ya 35 kilometre uzaklıktaki Kıran Köyü'nde üç yıl önce Köy Hizmetleri Müdürlüğü tarafından hayvancılıkta kullanılmak üzere yapımına başlanan gölet, köyde market işleten evli ve üç çocuk babası 28 yaşındaki Yaşar Gedik'in hayatını değiştirdi. Gölet yapımına yardımcı olmak için gönüllü olan ve çalışmaya giden Gedik, iş makinelerinden birisinin kestiği asırlık çam ağacının toprakta kalan bölümünün kökünden sökülerek devrilmesiyle altında kaldı. 1.5 tonluk ağaç kökünden çıkan kolların karnına saplanmasıyla bağırsakları ve mesanesi patlayan, kalça ve bacak kemikleri kırılan Gedik'i, arkadaşları çıkardı. "Öldü" denilen ve son bir gayretle yaşama tutunan Gedik, çok sayıda operasyon geçirdi. İki yıldır evinde yatağa mahkum şekilde, takılan sondalarla yaşamaya çalışan Gedik, yaşadığı dramı DHA'ya anlattı.
Eşi 26 yaşındaki Fatma Gedik ve kızları 4 yaşındaki Ceren, 6 yaşındaki İrem ve 8 yaşındaki Aslı ile emekli olan babasının evinde yaşayan Yaşar Gedik, 30 Ekim 2008'de meydana gelen olayda, arkadaşlarının kendisini çıkardığını anlattı. Gedik, "Ambulansa konulunca kendime geldim ancak konuşamıyor, konuşulanları duyabiliyordum. Sağlık ocağının doktoru babama, 'Amca bu ölmüş. Bundan bir şey olmaz. Köye geri götürün' dedi. Bayan sağlık memuru da 'Buna yapabileceğimiz bir şey kalmamış zaten' dedi. O anda ben doktorun bacağına elimle dokununca müdahaleye başladılar. Önce Muğla Devlet Hastanesi, ardından Ege Üniversitesi'ne kaldırıldım. Bir ay yoğun bakım ve altı ay serviste kaldım. Kalın bağırsaklarım, mesanem parçalanmış, kalça ve bacak kemiklerim kırılmıştı. Birkaç kez ameliyat edip taburcu ettiler, 5 hastane dolaştım, ancak doktorlar Ege Üniversitesi, Çapa veya Cerrahpaşa gibi hastanelerden birinde üroloji, genel cerrahi ve ortopedi bölümlerinden uzmanların katılacağı ameliyatın ardından düzebileceğimi söylediler" dedi.
Gedik, her şeye rağmen hastanelere gitmeye devam ettiğini kaydetti. Gedik, "İki yıldır yatağa mahkum kaldım. Kalın bağırsağım bir torbaya, mesanem bir torbaya bağlı. Yerimden kalkamıyorum. Köyüme yardım için koştuğum olayın ardından gerekli tedavi yardımını alamayınca işletmekte olduğum marketimi kapatmak zorunda kaldım. Tek isteğim bir tam teşekküllü hastanede beni ayağa kaldırabilecek ameliyatın yapılması. Kimseye kırgın ve küskün değilim. Para pul bir şey istemiyorum. Çocuklarıma ve aileme bakabileyim, yürüyebileyim, şu torbalardan kurtulayım yeter. Bir operasyon ile düzebileceğim söyleniyor. Çaresizlik değil ihmal ve ilgisizlikten yakınıyoruz. Bugüne kadar sesimizi kimseye duyuramadık. Sağlık Bakanımız, başbakanımız ve cumhurbaşkanımıza yalvarıyorum" diye konuştu.
BABA GEDİK, KÜTÜK BAŞINDA İSYAN ETTİ
65 yaşındaki baba Muzaffer Gedik de oğlunun yaralanmasına neden olan ağaç kökünün hala gölet kenarında durduğunu belirtti. Kütüğü gösteren Gedik, "Bu kütük oğlumun canını alıyordu. Burada böyle inşaat yapılınca tehlikeli şekilde bu kütük yamaçta bırakılır mı? Hayvanların kullandığı gölet kenarından her gün çobanlar, çocuklar geçiyor. Yeniden birinin üzerine düşse yeni bir facia olsa, ondan sonra mı bu kütüğü yerinden alacaklar. Oğlumu 20 kez hastanelere götürdüm getirdim. Elimizde avucumuzda ne varsa sattık, ancak bir türlü gerekli tedaviyi yaptıramadık. Oğlum yatağa bağlı torbalarla, parçalanmış bir kalça ve bacaklarla yaşıyor. Doktorlar ciddi bir ameliyat ile oğlumun yürüyebileceğini söylüyorlar, ama bir türlü o ortamı sağlayamadık. Bir yetkilinin bize sahip çıkmasını bekliyoruz. İki yıldır hastanelerden 'Gelin' yanıtını bekliyoruz daha kaç yıl bekleyeceğiz?" dedi. - Muğla