Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş'tan Cemevi Ziyareti

Son Güncelleme:

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, cemevlerinin hukuki statü kazanması için AK Parti hükümetinin gerekli alt yapıyı oluşturduğunu belirterek, “Seçimden sonra irfan merkezleri ve cemevleriyle ilgili yasal düzenlemeler gündeme gelecek” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, cemevlerinin hukuki statü kazanması için AK Parti hükümetinin gerekli alt yapıyı oluşturduğunu belirterek, "Seçimden sonra irfan merkezleri ve cemevleriyle ilgili yasal düzenlemeler gündeme gelecek" dedi.


Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Küçükçekmece Garip Dede Cemevi ve Kültür Merkezi'ni ziyaret etti. Garip Dede Türbesi'nde Kur'an okuyan Bakan Kurtulmuş, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada herkesin kendi geleneklerini, inanç sistemini, adetlerini en iyi şekilde yaşayabilmesi gerektiğini belirtti.


"Bu topraklarda yaşayan Sünniler ve Aleviler aynı inanca, aynı dine, aynı medeniyete mensup, Ehlibeyt sevgisine sahip insanlardır" diyen Kutulmuş, şöyle devam etti:


"Ancak zaman zaman yanlış algılamalardan, zaman zaman da kasıtlı olarak yapılan fitne-fesat hareketlerinden Türkiye'deki Aleviler ve Sünniler ya da Şiiler ile Sünniler arasında bir takım problemler çıkartmaya çalışıyorlar. Biz hepimiz Anadolu'yu Müslümanlaştıran o Fergana Vadisi'nden gelen Anadolu erenlerinin, Hoca Ahmet Yesevi ile başlayan o sürecin devamı olan bir inanç silsilesine bağlı büyüklere, pirlere, dedelere, şeyhlere sahibiz. Hacı Bektaş-ı Veli ile Pir Sultan'ı, Mevlana ile Hacı Bayram Veli'yi birbirinden ayırt eden hiçbir şey yoktur. Her birisi aynı irfan geleneğinin altın halkaları gibi birbirine bağlıdır. Dolayısıyla bu birliği, kardeşliği yeniden tesis etmek zorundayız, aynı inanca mensup aynı medeniyetin çocukları birlik ve beraberlik içerisinde olacağız. Herkes kendi geleneklerini, inanç sistemini, adetlerini en iyi şekilde yaşayabilmelidir."


Birliğin, beraberliğin sağlanabilmesi için irfan merkezleri ve cemevlerinin yasal statüye kavuşması gerektiğini, bu konunun Türkiye'nin uzun yıllardır konuştuğu bir mesele olduğunu aktaran Bakan Kurtulmuş, "Cumhurbaşkanımızın da seçim beyannamesinde ifade ettiği gibi, seçimden sonra hemen bu irfan merkezleri ve cemevleriyle ilgili yasal düzenlemeler gündeme gelecek. Bu konuda AK Parti Hükümetleri önemli adımlar attı. Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi bünyesinde bir Alevilik Araştırma Merkezi ortaya çıktı. Alevi kültürünün sadece sözlü bir kültürel gelenek olarak sürdürülmesi değil, aynı zamanda kitabi bir gelenek olarak irfan merkezleriyle de tam manasıyla bir çalışma içerisine girilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Geçmişte bununla ilgili çalışmalar yapıldı önümüzdeki dönemde bu kültürün bundan sonra kitabi olarak da gelişebilmesi için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğiz" şeklinde konuştu.


Bakan Kurtulmuş, daha sonra Küçükçekmece'de seçim otobüsüyle vatandaşları selamlayarak, İnönü Mahallesi'nde halka hitap etti. - ANKARA

Kaynak: İHA