Kuzey Kore Lincoln Oldu, Obama'ya Mektup Yazdı

Son Güncelleme:

Kuzey Kore'de bir sitede yer alan mektupta köleliği kaldıran ve Nisan 1865'te suikaste uğrayarak öldürülen eski ABD Başkanı Abraham Lincoln'ün ağzından Obama'ya seslenildi.

Kuzey Kore'de bir sitede yer alan mektupta köleliği kaldıran ve Nisan 1865'te suikaste uğrayarak öldürülen eski ABD Başkanı Abraham Lincoln'ün ağzından Obama'ya seslenildi.


'DPRK Today' sitesinde yalnızca Korece yayımlanan ve 'Lincoln'den Obama'ya Nasihat' başlıklı mektupta, Obama'nın Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetleri konusunda söylediği 'yalanlar' eleştirildi. "Hey, Obama" diye başlayan mektupta "Bu günlerde kafanın meşgul olduğunu biliyorum. Paskalya Kahvaltısı'nda portremin önünde düşüncelere dalmış olduğunu görünce sana birkaç nasihat vermeye karar verdim" ifadeleri yer aldı.


'Lincoln' mektupta, Obama'nın 2009'da Nobel Barış Ödülü almasına da tepki gösterdi. Mektupta Obama'nın nükleer silahların olmadığı bir dünya için çabalaması yüzünden bu ödülü aldığı hatırlatılırken neden işe kendi nükleer programını yavaşlatmakla başlamaktansa ilk adımı başka ülkelerden beklediği soruldu. Nitekim mektupta "Dünyanın en büyük nükleer silah stokuna sahip ülkesi olan ABD tıpkı bir papağan gibi sadece konuşuyor ve pratikte hiçbir şey yapmıyorsa, bu tüm dünya için alay konusudur" denildi.


'DÜNYA AMERİKA'YA GÜVENMİYOR'


Diğer taraftan 'Lincoln', mektubunda özeleştiri de yaptı. "Hey, Obama. 21. yüzyıldayız" diye devam edilen mektup şöyle devam etti: "Eski Amerika başkanlarının –ben dahil- kullandığı taktiklerin modası geçti. Bu taktikler artık işlemiyor. Dünya, söylediği şeylerin sorumluluğunu almayan Amerika'ya güvenmiyor."


Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA 2014'te Obama'dan bahsederken 'maymun' demişti. KCNA bu yılın başında da Dışişleri Bakanı John Kerry'yi 'korkunç çeneli bir kurt' olarak nitelemişti. Öte yandan mektubun sadece Korece olarak ve KCNA'dan çok daha az bilinen bir yayın organında yayınlanması, Kuzey Kore halkına yönelik kaleme alındığını düşündürdü.

Kaynak: Hürriyet