Memur-Sen Fazla Vergi Ödeyen Memura İade İçin Harekete Geçiyor

Son Güncelleme:

Çalışanların üst gelir grubuna sokulup yüzde 15 yerine yüzde 20 Gelir Vergisi ödeten uygulamayı iptal için, memurlar konuyu toplu sözleşme masasına taşıyacak.

Me­mur­la­rın top­lu söz­leş­me ha­zır­lık­la­rı de­vam edi­yor. Hem eko­no­mik hem sos­yal ta­lep­le­ri­ni lis­te­le­me­ye baş­la­yan me­mur­lar, gün­cel so­run­la­rı­na da ça­re araya­cak.

KALICI HALE GETİRMELİYİZ

Ça­lış­ma­la­rıy­la il­gi­li açık­la­ma ya­pan Me­mur-Sen Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Ha­cı Bay­ram Ton­bul, me­mur­la­rın, ver­gi di­lim­le­ri­ni de­ğiş­ti­ren son ver­gi dü­zen­le­me­si ne­de­niy­le za­ra­ra uğ­ra­dı­ğı­nı ha­tır­lat­tı. Ton­bul, "Ver­gi­den do­ğan fii­li kay­bın te­la­fi­si­ni is­ti­yo­ruz. Bu­nu da ver­gi mat­ra­hı­na dö­nük ta­lep­te bu­lu­na­rak de­ğil, top­lu söz­leş­me­de ia­de is­te­ye­rek 2 yıl için ka­lı­cı ha­le ge­tir­mek is­ti­yo­ru­z." de­di. Mat­rah ver­gi mev­zu­atı­na iliş­kin ol­du­ğu için söz­leş­me dı­şın­da de­ğer­len­di­ril­di­ği­ni ifa­de eden Ton­bul, so­ru­nun çö­zü­mü için ko­nu­yu ma­li hak ola­rak top­lu söz­leş­me­ye ta­şı­ya­cak­la­rı­nı bil­dir­di.

Ton­bul, şöy­le de­vam et­ti: "Ver­gi­de ye­ni dü­zen­le­me ya­pıl­sın, de­mi­yo­ruz. Ver­gi­den do­ğan bir fii­li ka­yıp var, o fii­li kay­bın te­la­fi­si­ni is­ti­yo­ruz. Biz mat­ra­hın dü­şük­lü­ğü­ne gir­mi­yo­ruz. Bi­zim bu­ra­da bir kay­bı­mız var, bu kay­bın te­la­fi­si­ni is­ti­yo­ruz."

ADINI ONLAR KOYSUN

Me­mur ve söz­leş­me­li me­mur ara­sın­da ay­nı maa­şı al­sa­lar da­hi ver­gi­ye esas mat­rah­la­rı fark­lı ol­du­ğu için, ver­gi di­li­mi ay­rış­ma­sı ile bir ta­raf­tan da­ha faz­la ver­gi alın­dı­ğı­nı an­la­tan Ton­bul, "Bu ge­ri ve­ril­me­li. Ver­gi ia­de­si gi­bi ve­ya taz­mi­nat gi­bi; na­sıl ve­ri­lir­se ve­ril­sin, adı­nı ne ko­yar­san koy­sun­la­r." yoru­mu­nu yap­tı.

"ZENGİN VERGİSİNE GİRDİLER"

Ma­li­ye, 2015'te yüz­de 15 Ge­lir Ver­gi­si ke­si­len brüt ka­zanç di­li­mi üst sı­nı­rı­nı 12 bin li­ra­ya çı­kar­dı. Bu ne­den­le bü­tün üc­ret­li­le­rin 2015 yı­lı için­de bir üst ver­gi di­li­mi­ne geç­me­si ve 5 pu­an da­ha faz­la ver­gi öde­me­si gün­de­me gel­miş­ti. 2015 için yüz­de 3+3 ve enf­las­yon far­kı dü­ze­yin­de zam ya­pı­lan me­mur­lar da bu kap­sa­ma gir­miş­ti.

MAAŞLAR DA AZALACAK

Brüt ma­aş yıl için­de kü­mü­la­tif ola­rak top­la­nıp 12 bin sı­nı­rı­nı geç­tik­çe üst ver­gi di­li­mi­ne gi­ren me­mur­la­rın, dü­şük ma­aş­lı­lar da da­hil ol­mak üze­re ta­ma­mı, ey­lül ayı iti­ba­riy­le yüz­de 20 Ge­lir Ver­gi­si öder du­ru­ma ge­le­cek. Ba­zı me­mur grup­la­rın­da ver­gi ar­tı­şı, bu yıl ve­ri­len zam­mın üze­ri­ne çı­ka­ca­ğı için ma­aş­lar­da azal­ma da ola­cak.