Mersin Barosu, Çocuk İstismarı Davalarında Katılımcı Olmak İçin Bakanlığa Başvurdu
Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Ruşen Ayşen Ayılgan, çocuk istismarı davalarında katılımcı olmak için başvuru yaptıklarını ancak reddedildiğini belirterek, “Çocuklara yardım edememekten dolayı mağdur olduk. Katılımcı olmak için yeniden Adalet Bakanlığı’na müracaat ettik” dedi.
Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Ruşen Ayşen Ayılgan, çocuk istismarı davalarında katılımcı olmak için başvuru yaptıklarını ancak reddedildiğini belirterek, "Çocuklara yardım edememekten dolayı mağdur olduk. Katılımcı olmak için yeniden Adalet Bakanlığı'na müracaat ettik" dedi.
Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi tarafından, "Çocuğun Cinsel İstismarı" konulu seminer düzenlendi. Mersin Barosu Konferans Salonu'nda düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Mersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halis Dokgöz "Çocuğun Cinsel İstismarı", Prof. Dr. Hakan Akar "Cinsel İstismar Mağduru Çocuklarla Görüşme Teknikleri", Çağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Tevfik Odman ise "Çocuğun Cinsel İstismarının Hukuki Boyutu" hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Mersin Barosu Başkanı Ali Er, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, çocuk istismarı konusunda çok hassas olduklarını ve Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nin bu konuda ciddi çalışmalar yaptığını söyledi. Çocuk hakları konusunda baro olarak seminerler, eğitimler ve çeşitli etkinlikler düzenledikleri belirten Baro Başkanı Er, çocuk haklarının korunup kollanması konusunda ciddi atılımlar yapılması gerektiğini ifade etti.
"Katılımcı olmak için Adalet Bakanlığı'na başvurduk"
Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Ayılgan, ise merkez olarak ilk yaptıkları çalışmanın, istismar davası dosyalarına bakmak, mağdur çocuklara yakın olmak ve onların haklarını korumak olduğunu dile getirdi. Konuyla ilgili 2016 ve 2017 yıllarına ait 700 evrak tespit ettiklerini kaydeden Ayılgan, bu davalara katılımcı olmak için başvurduklarını ifade ederek, "Ancak katılım taleplerimiz reddedildi ve bunu bütün istinaf mahkemeleri de onayladı. Bu konuda sadece gözlemci olarak katılabildik ve böylece biz, çocuklara yardım edememekten dolayı mağdur olduk. Mağdur çocuklar ve aileleri mahalle baskısı nedeniyle şikayeti geri alabiliyorlar. Biz eğer orada gözlemci olursak, onların her hakkını korumaya devam edeceğiz. Bizim mutlaka merkez olarak mağdurların yanında olmamız gerekiyor. Biz tekrar nasıl katılımcı oluruz, bunun için çalışmalara başladık. Adalet Bakanlığı'na müracaat ettik. Basın yoluyla da açıklamalar yapacağız. Merkez olarak toplanıp, elimizden geleni yapmaya çalışıp tekrar katılımcı olamaya bakacağız" dedi.
Mersin Adliyesi'nin 9. katında mağdur görüşme odaları temin edildiği bilgisini de veren Ayılgan, ayrıca Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak çocuklar için onların istismardan korunmalarını sağlayan ve çocuk haklarını anlatan bir tiyatro oyunu yazıldığını ve oyununun avukatlar tarafından oluşturulan tiyatro kulübü oyuncularınca sahneleneceğini söyledi. - MERSİN