MHP Genel Başkan Yardımcısı Durmaz Açıklaması
"Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, üreticinin önümüzdeki sezon ayçiçeği ekiminden vazgeçmesiyle ithalat daha da artacak ve bitkisel yağ açığımızla birlikte yağlı tohumlar küspesi ihtiyacı nedeniyle hayvancılığımız da olumsuz etkilenecektir"
MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, üreticinin önümüzdeki sezon ayçiçeği ekiminden vazgeçmesiyle ithalatın daha da artacağını ve bitkisel yağ açığıyla birlikte yağlı tohumlar küspesi ihtiyacı dolayısıyla hayvancılığın da olumsuz etkileneceğini savundu.
Durmaz, yazılı açıklamasında, AK Parti iktidarı döneminde Türkiye'de tarımın ihmal edildiğini ve en kötü durumda olan sektör haline geldiğini ileri sürdü.
Türkiye'nin petrolden sonra en çok dövizi yağlı tohumlara ve yan ürünlere ödediğini ifade eden Durmaz, açıklamasında şunları kaydetti:
"AKP iktidarları dönemindeki yanlış uygulamalarla tarım sektörü ihmal edilmiş, çiftçimiz, üreticimiz yoksulluğa mahkum edilmiştir. Sayın Bakanın övündüğü Toprak Koruma Kanunu'na rağmen, on yılda tarım alanlarında 2,5 milyon hektar bir azalma meydana gelmiştir. Tarımsal ürün ithalatımızın en önemli kalemlerini oluşturan yağlı tohumların ekim alanlarının genişlemeye ve üretimimizin artmaya başladığı bu yıllarda, üreticinin piyasa şartlarından etkilenmemesi ve ayçiçeği üretiminden vazgeçmemesini sağlamak açısından gereken tedbirlerin acilen alınmasında fayda vardır.
Dünyanın en pahalı mazotunu, gübresini, elektriğini çiftçiye reva gören AKP, Türkiye'yi tarımda dışa bağımlı hale getirmiştir. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, üreticinin önümüzdeki sezon ayçiçeği ekiminden vazgeçmesiyle ithalat daha da artacak ve bitkisel yağ açığımızla birlikte yağlı tohumlar küspesi ihtiyacı nedeniyle hayvancılığımız da olumsuz etkilenecektir. Bu bakımdan, ucuz ayçiçeği ithalatına izin verilmeyerek çiftçimizin korunması gerekmektedir. İthalata karşı alınacak koruma tedbirleri yanında, yağlık ayçiçeğinde kilogram başına 24 kuruş olan destek miktarının acilen en az 40 kuruşa çıkartılarak üreticinin maliyetleri düşürülmelidir." - Ankara