Orman Köylüleri Suları Güneş Enerjisiyle Isıtacak

Son Güncelleme:

Trabzon Orman Bölge Müdürü "Güneş enerjisiyle yaşam kalitesi yükseltilirken köylülerin orman üzerindeki baskısı da azaltılmış olacak." dedi.

Trabzon Orman Bölge Müdürü Mustafa Gediklili, Güneş enerji sistemi ile orman köylülerinin yaşam kalitesinin yükseltileceğini, aynı zamanda köylülerin orman üzerindeki baskısının da azaltılacağını söyledi.


Gediklili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü (ORKÖY) tarafından orman köylerinde yaşayan vatandaşların güneş enerjili su ısıtma sistemlerini kullanmaları amacıyla başlatılan çalışma kapsamında, 2012 yılında Gümüşhane'de 328, Trabzon'da 537 ve Rize'de 37 olmak üzere 902 orman köylüsünün evine güneş enerji sistemi kurulduğunu belirtti.


Güneş enerjisinin, güneşten gelen hiçbir işletme maliyeti olmayan enerji kaynağı olduğunu vurgulayan Gediklili, şunları kaydetti:


"ORKÖY tarafından orman köylüsüne verilen sistem iki yılda geri ödemeli ve yıllar boyunca maliyetsiz sıcak su temin etmektedir. Geçen yıl Gümüşhane'de 557 bin 600, Trabzon'da 909 bin 500 ve Rize'de 37 bin 400 lira olmak üzere 1 milyon 504 bin 500 liraya güneş enerji sistemi desteği sağlanmıştır. Yapılan araştırmalarda orman köylerindeki sıcak su temini için yılda 5 ster odun tüketilmektedir. Gerek odun tüketimi ile ormanlara olan baskının azaltılması ve gerekse orman köylüsünün yaşam kalitesinin yükseltilmesi için su ısıtma sistemleri orman köylerinde yaygınlaştırılmaktadır. Bu amaçla çalışmalarımız aralıksız sürecektir." - Gümüşhane

Kaynak: AA