Sağlıkçılar, Şiddet Olaylarından Yana Dertli

Son Güncelleme:

Sağlık-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Atçı, sağlıkta yaşanan sorunların kaynağının çalışanlar olduğu algısının şiddet olarak geri döndüğünü söyledi.

Son dönemde sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının artmasıyla ilgili açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Şanlıurfa Şube Başkanı Mahmut Atçı, sağlıkta yaşanan sorunların ve aksaklıkların sorumlusunun sağlık çalışanları olduğu algısının sağlık çalışanlarına şiddet olarak geri döndüğünü söyledi. Atçı, "Şiddet, ülkemizin içinde bulunduğu toplumsal süreçte her alanda hızla artarken; şiddetin oluşmasını önleyici tedbirler ne yazık ki alınmamaktadır. Toplumsal şiddetin artışına paralel olarak sağlık çalışanları ve hekimler de son zamanlarda çok boyutlu olarak şiddet ile karşı karşıya kalmaktadır. Sağlık kurumlarında çalışmak diğer işyerlerine göre şiddete uğrama yönünden daha da riskli hale gelmiştir. Son olarak Harran üniversitesinde bir sağlık çalışanımızın bir sağlık çalışanı(hekim) tarafından şiddete uğraması şiddet sarmalına bir yenisini eklemiştir. Bir sağlık çalışanının bir sağlık çalışanına şiddet uygulaması kabul edilebilir bir durum değildir" diye konuştu.

'SAĞLIK ÇALIŞANLARI ŞİKÂYETLERİNDEN VAZGEÇİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR'
"Sağlık çalışanına yönelik şiddetin sorumlusu yalnızca şiddeti uygulayanlar değil, şiddete sessiz kalan, gereğini yapmayan, hekimleri ve diğer sağlık çalışanlarını korumayan yetkililerdir" diyen Atçı, "Bugüne kadar şiddete uğrayan hekim ve sağlık çalışanlarının yanında yeterince yer almayan yetkililer yasal görevlerinin gereğini yerine getirmemektedir. Şiddete maruz kalınmasının ardından, pek çok yerde hekim ve sağlık çalışanı karşıtı bir yaklaşımla, saldırıya uğramış sağlık çalışanını şikâyetinden vazgeçirme, barıştırma yolu yeğlenmektedir. Şiddete başvuran kişilerin etkili bir şekilde cezalandırılmaması biz sağlık personellerinin yaşadığı mağduriyeti artırmakta ve sürekli hale getirmektedir" dedi.

ÜNİVERSİTEYE ÇAĞRI
Son olarak Harran Üniversitesi'ne çağrıda bulunan Atçı sözlerini şöyle tamamladı: "Biz burada Harran Üniversitesi Rektörlüğünden Tıp Fakültesi Dekanlığına ve üniversite hastanesi başhekimliğine bu olaylara kayıtsız kalmamalarını bu olayın etraflıca soruşturulmasına ve hukuki işlemlerin başlatılmasına talep etmekteyiz. Bizler Türkiye'nin genel yetkili sendikası olarak; şiddetin toplumsal sorunlarda olduğu gibi sağlık sorunlarının çözümünde de yerinin olmadığını düşünüyor ve karşı çıkıyoruz., bu tür olayları şiddetle kınıyoruz. Sağlık çalışma ortamında şiddetin önemli bir risk faktörü haline gelmesinden dolayı buna karşı acilen yasal mevzuatın oluşturulmasını ve önleyici tedbirlerin alınmasını talep ediyor, yetkilileri duyarlı olmaya çağırıyoruz."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci