Türkiye Tunus Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konsey Toplantısı
Toplantıda, iki ülke girişimcileri arasındaki iş fırsatlarının geliştirilmesi, ortak projeleri ve karşılıklı yatırımları teşvik edecek faaliyetlerinin artırılması ve desteklenmesi kararlaştırıldı İki ülke arasındaki zirvenin gelecek yıl...
-Toplantıda, iki ülke girişimcileri arasındaki iş fırsatlarının geliştirilmesi, ortak projeleri ve karşılıklı yatırımları teşvik edecek faaliyetlerinin artırılması ve desteklenmesi kararlaştırıldı
-İki ülke arasındaki zirvenin gelecek yıl Türkiye'de yapılacağının açıklandığı toplantının ortak bildirisinde, bağımsız Filistin Devleti'nin kurulmasına destek ve "Suriye halkının meşru taleplerine çözüm bulunması" çağrısı yapıldı
Toplantıya ilişkin yapılan ortak basın açıklamasında, toplantının, 15 Eylül 2011'de Tunus'ta imzalanan "Dostluk ve İşbirliği Anlaşması" uyarınca 25 Aralık 2012'de imzalanan "Yüksek Düzeyle Stratejik İşbirliği Konseyi"nin kurulmasına dair ortak siyasi bildirinin uygulanması amacıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Tunus Hükümet Başkanı Ali Larayedh'in eş başkanlığında yapıldığı belirtildi.
Çalışmaların yapıcı bir ortaklık, anlayış, güven ve karşılıklı saygı temellerinde gerçekleştirildiğine işaret edilen açıklamada, iki tarafın ikili ilişkilerin siyasi, ekonomik ve kültürel olmak üzere her alanda ulaştığı nicelikli seviyeyi takdir ettiği bildirildi.
Tarafların, toplantıda çok sayıda anlaşma, protokol, mutabakat muhtırası ve ikili işbirliğinin başat sektörlerini kapsayan eylem planlarının imzalanmasından duyduğu memnuniyeti ifade ettiği vurgulanan açıklamada, "Bu yeni anlaşmaların uygulanması iki ülke arasındaki ortaklık ilişkilerinin güçlendirilmesine ve kurumsallaştırılmasına katkı sağlayacak ve ortak beklentilerin karşılanmasında yeni bir basamak oluşturacaktır" ifadeleri yer aldı.
İki ülkenin 27 belediyesi arasında imzalanan kardeş şehir protokollerinin, kardeş iki halkı daha da yakınlaştıracağına ve iki ülke arasındaki mevcut ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri güçlendireceğine dikkat çekilen açıklamada, tarafların kardeşlik ve diyaloğa dayalı ayrıcalıklı bağlarını pekiştirme ve ilişkilerini karşılıklı yarar sağlayacak şekilde stratejik ortaklık seviyesine yükseltme iradelerini belirttikleri aktarıldı.
Açıklamada, şu bilgiler yer aldı:
"Yakın bir tarihte Ankara'da düzenlenecek Ortaklık Konseyi'nin 3. toplantısı vesilesiyle ilgili Bakanlıkları, ortak siyasi iradeyi yansıtan dengeli bir temelde fırsatlardan istifade ederek ve mevcut potansiyeli daha iyi kullanarak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasını amaçlayan bir strateji uygulamaya teşvik etmek. İki ülke girişimcileri arasında iş fırsatlarını geliştirmek, ortak projeleri ve karşılıklı yatırımları teşvik edecek faaliyetleri daha da artırmak ve desteklemek. Bu amaçla taraflar, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin birinci toplantısı marjında yapılan Türk-Tunus İş Forumu'nun gerçekleştirilmesinden duydukları memnuniyeti ifade etmişlerdir."
İki ülke arasındaki zirvenin gelecek yıl Türkiye'de yapılacağının açıklandığı ortak bildiride, bağımsız Filistin Devleti'nin kurulmasına destek
ve "Suriye halkının meşru taleplerine çözüm bulunması" çağrısı yapıldı. - Ankara