Uzunköprülü Çiftçiler, 7 Yıl Önce Açtıkları Davayı Kazandı
Edirne'nin Uzunköprü İlçesinde Çeltik Üreticilerinin Ergene Nehri'ndeki Kirlilikten Zarar Gördükleri Gerekçesiyle Açtıkları Dava, Çiftçilerin Lehine Sonuçlandı.
Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde çeltik üreticilerinin Ergene Nehri'ndeki kirlilikten zarar gördükleri gerekçesiyle açtıkları dava, çiftçilerin lehine sonuçlandı.
Uzunköprü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 2001 yılında zarar-ziyan tespitinin yaptırılmasından sonra Çevre ve Orman Bakanlığı aleyhine Edirne İdare Mahkemesi'ne açılan davada, İdare Mahkemesi'nin başvuruyu kabul etmemesi üzerine Danıştay'a gidildi. Danıştay'ın bozma kararının ardından söz konusu dava açıldı. Edirne İdare Mahkemesi, Ergene Nehri'ndeki kirlilikten dolayı çeltik üreticilerinin ekonomik kaybı olduğu ve bu zararın ödenmesi yönünde karar verdi. Alınan kararın ardından icra işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte üreticilerin zararının da ödenmesine başlandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Uzunköprü Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Öner, yıllardır Ergene Nehri'nin kirliliğini ve bunun ülke ekonomisine kayıplar verdirdiğini seslendirdiklerini, kazanılan davanın, verilen mücadelenin simgesi olduğunu ifade etti. Ergene Nehri'ndeki kirlilik nedeniyle topraklarının değerinde ve mahsullerinde büyük kayıplar yaşadıklarını anlatan Öner, yetkililerin bu duruma çözüm bulmasını istedi.
Öner, Ergene Nehri'nin kirliliği devam ettiği müddetçe üreticinin ve devletin zarar edeceğini söyleyerek, ''En güzel çözüm Ergene Nehri temizleninceye kadar tarım yapılmamasıdır. Çünkü yapılsa da verim çok düşük olacak ya da hiç ürün alınamayacak, üreticiler ve dolayısıyla devlet büyük zarara uğrayacaktır. Üretici bu yıl da mazot, gübre masrafı yapacak ama masrafını çıkaramayacak'' dedi.
Çözümün Ergene Nehri'ni temizlemekten öte sorunun kaynağı olan sanayi tesislerinin atıklarına çözüm bulmakta olduğunun altını çizen Öner, şunları söyledi:
''2001 yılında çeltik üreticimiz tarafından Çevre Bakanlığı'na açılan 'kirlilik davası' üreticimiz lehine sonuçlandı. Birileri para kazanırken, çevreyi kirletirken, çeltik üreticimiz yıllardan beri bu 'birilerinin' kahrını çekti. Kim onlar? Lüleburgaz'da, Çerkezköy'deki sanayi kuruluşları, onlar pisliklerini Ergene'ye boşalttı, Ergene kinini çeltikçiden çıkardı. Çeltik ki doğadaki olumsuzluklara en dayanıklı bitkidir. Gerisini siz düşünün kavun, karpuz, yetişmez oldu. Toprağımız heba oldu, en değerli topraklarımız yüzde 75'lik değer kaybıyla karşı karşıya. Dekarı 4 bin YTL'ye satılan toprakların değeri bin YTL'ye düştü. Ergene yine kirli akıyor. Buna Çevre Bakanlığı bir an önce çözüm bulmalı, bu fabrikaların arıtma tesisleri bir an önce kurdurulmalı, kurulu olanlar denetlenmeli.'' (İA-ED-NÇ-Y)