Veraset İntikal Vergileri 1 Ocak 2014 İtibarıyla Artırıldı
Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2014 itibarıyla veraset intikal vergisine tabi tutarları yüzde 3.93 oranında artırdı.
Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2014 itibarıyla veraset intikal vergisine tabi tutarları yüzde 3.93 oranında artırdı.
Maliye Bakanlığ'nın Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği 30 Aralık 2013 tarihli mükerrer Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren istisna tutarları; evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 146 bin 306 TL, füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 292 bin 791 TL, ivazsız suretle meydana gelen intikallerde 3 bin 371 TL, para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan şans oyunlarından kazanılan ikramiyelerde 3 bin 371 TL olarak dikkate alınacak.
-VERGİ TARİFESİ MATRAH DİLİM TUTARLARI-
1 Ocak 2014 tarihinden itibaren veraset yoluyla veya ivazsız surette meydana gelen intikallerde veraset ve intikal vergisi tarifesi şöyle hesaplanacak:
"İlk 190 bin TL için veraset yoluyla intikallerde yüzde 1, ivazsız intikallerde yüzde 10, sonra gelen 440 bin TL için veraset yoluyla intikallerde yüzde 3, ivazsız intikallerde yüzde 15; sonra gelen 970 bin TL için veraset yoluyla intikallerde yüzde 5, ivazsız intikallerde yüzde 20; sonra gelen 1.8 milyon TL için veraset yoluyla intikallerde yüzde 7, ivazsız intikallerde yüzde 25; matrahın 3 milyon 400 bin TL'yi aşan bölümü için veraset yoluyla intikallerde yüzde 10, ivazsız intikallerde yüzde 30 olacak."
Muris veya Tasarrufu Yapan Şahsın İkametgâhı Tespit Olunamaması Durumunda Beyannamenin Verileceği Yer Vergi Dairesi Muris veya tasarrufu yapan şahsın Türkiye'de hiç ikamet etmediği veya son ikametgahı tespit olunamadığı takdirde veraset ve intikal vergisi beyannamelerinin, veraset yoluyla veya sair surette ivazsız tarzda intikal eden malın bulunduğu veya mükelleflerin ikametgâhlarının bağlı olduğu yer vergi dairesine verilmesi uygun görüldü.