Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği
Bankacılık kartları kullanılarak gerçekleştirilen perakende teslim ve hizmet ifalarına ilişkin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz fişlerine dair usul ve esaslar belirlendi Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz fişleri ile bankacılık işlemine dair bilgileri içeren banka POS harcama belgesi bilgileri birleştirildi Türkiye'de kurulu finansman şirketlerine banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi işlemleri nedeniyle fatura yerine geçmek üzere dekont düzenleme zorunluluğu getirildi.
Bankacılık kartları kullanılarak gerçekleştirilen perakende teslim ve hizmet ifalarına ilişkin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz fişlerine dair usul ve esaslar belirlendi.
Maliye Bakanlığının, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Tebliğ, bankacılık kartları (kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart) kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen perakende teslim ve hizmet ifalarına ilişkin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) fişlerine dair usul ve esaslar ile Türkiye'de kurulu finansman şirketlerine banka ve sigorta muameleleri vergisine (BSMV) tabi işlemleri nedeniyle fatura yerine geçmek üzere dekont düzenleme zorunluluğu getirilmesini kapsıyor.
Mali bilgileri içeren yeni nesil ödeme kaydedici cihaz fişleri ile bankacılık işlemine dair bilgileri içeren banka POS harcama belgesi bilgileri birleştirildi. Böylece bankacılık kartları ile yapılan teslim ve hizmet ifalarına dair yeni nesil ödeme kaydedici cihaz fişlerinin müşteri nüshalarında, ÖKC fişlerinde yer alan mali bilgilerin yanı sıra banka POS harcama belgelerinde olması gereken bankacılık bilgileri de yer alacak. Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz fişlerinin müşteri nüshalarının, belirlenen şekilde düzenlenmesi ve müşterilere verilmesi gerekecek.
Bankacılık kartları ile yapılan ödeme karşılığında ÖKC fişi yerine fatura düzenlenmesi söz konusu ise bu durumda yazar kasa fişi düzenlenmediğinden banka POS harcama belgelerinin müşteri nüshaları ve iş yeri nüshalarının devam eden uygulamaya göre düzenlenmesi gerekecek. Ancak yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarda kayıt oluşturulması gereken hallerde düzenlenecek belgelerin üzerinde diğer bilgilerin yanında ilgili faturanın tarih ve sayısı ile ÖKC'ye ait firma kodu, sicil numarası ve "mali değeri yoktur" ibaresi yer alacak. Faturanın elektronik olarak düzenlenmesi söz konusu ise Maliye Bakanlığınca belirlenecek usullere göre hareket edilecek.
ÖKC fişleriyle ilgili söz konusu tebliğde açıkça düzenlenen hususlar haricinde, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunun ilgili mevzuatında yer alan düzenlemeler geçerli olacak.
Uygulamaya geçiş süresi
Yetkili ÖKC firmalarının, 1 Ağustostan itibaren satacakları yeni nesil ÖKC'lerin tebliğde belirlenen şekilde belge düzenleyecek özellikte olması zorunlu olacak. Söz konusu tarihten önce satılan ve belirtilen özellikleri ihtiva etmeyen yeni nesil ÖKC'leri kullanan mükellefler, cihazlarının üretici veya ithalatçısı olan yetkili ÖKC firmalarına müracaat ederek cihazlarını en geç 1 Ağustos tarihine kadar söz konusu özelliklere haiz hale getirtmeleri ve yetkili firmaların bu talepleri yerine getirmeleri zorunlu olacak.
Tebliğle belirlenen usul ve esaslara uyulmaması halinde ilgililere Vergi Usul Kanununda yer alan cezalar uygulanacak.
- Finansman şirketlerinin düzenleyeceği belge
Öte yandan söz konusu tebliğle Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında Türkiye'de kurulu finansman şirketlerine banka ve sigorta muameleleri vergisine (BSMV) tabi işlemleri nedeniyle fatura yerine geçmek üzere dekont düzenleme zorunluluğu getirildi.
Türkiye'de kurulu finansman şirketleri BSMV'ye tabi bütün hizmet veya satışlarını fatura yerine geçmek üzere belirtilen şartlara uygun olarak düzenleyecekleri dekontlarla tevsik edecek.
Söz konusu finansman şirketleri BSMV'ye tabi işlemleri dışında kalan KDV'ye tabi teslim ve hizmetlerinde fatura düzenleyecek. Tebliğle düzenlenme zorunluluğu getirilen dekontun düzenlenmediğinin, kullanılmadığının, aslı ile örneğinde farklı tutara yer verildiğinin veya gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin tespiti halinde, her belge için ayrı ayrı olmak üzere özel usulsüzlük cezası, bir ay içinde düzenlenen dekontlara ilişkin bilgilerin belirtildiği şekilde, süresinde gönderilmemesi, eksik veya yanıltıcı bilgi gönderilmesi halinde de özel usulsüzlük cezası kesilecek. - Ankara