Yeşil Yol Karşıtları Durdurma Kararını Değerlendirdi: Yeşil Yol İyice Tartışmalı Hale Geldi

Son Güncelleme:

Tema Vakfı tarafından 'Yeşil Yol Projesi'ni de kapsayan Karadeniz Bölgesi'ndeki 6 ilin 'Çevre Düzeni Planı' için açılan davada Danıştay'ın verdiği 'yürütmeyi durdurma' kararı, projeye karşı mücadele veren çevreciler tarafından değerlendirildi.

Tema Vakfı tarafından 'Yeşil Yol Projesi'ni de kapsayan Karadeniz Bölgesi'ndeki 6 ilin 'Çevre Düzeni Planı' için açılan davada Danıştay'ın verdiği 'yürütmeyi durdurma' kararı, projeye karşı mücadele veren çevreciler tarafından değerlendirildi. Kararın Yeşil Yol Projesinin iptali istemiyle açılan davalara önemli dayanak oluşturacağını vurgulayan çevreciler, Çevre Düzeni Planı'nda yer almayan Yeşil Yol projesinin bu kararla iyice tartışmalı hale geldiğini savundu.


Fırtına İnisiyatifi Avukatı Yakup Okumuşoğlu, Çevre Düzeni Planı'nın 6 ilin düzenlenmesinde bir anayasa görevi gördüğünü belirterek, kararın planda yer almayan Yeşil Yol Projesine karşı açılan davaları da yakından ilgilendirdiğini ifade etti. Okumuşoğlu, "Bizlerin de Rize İdare Mahkemesi'ne Yeşil Yol'un durdurulması ile ilgili açtığımız 3 ayrı davamız var. Danıştay'ın kararını Rize İdare Mahkemesi'ne sunarak Çevre Düzeni Planı açısından Yeşil Yolu temelden tartışmaya açacağız. Planda yer almadığı için zaten tartışılan Yeşil Yol projesi bu kararla yeniden tartışmalı hale gelecektir. Bu durdurma kararı sadece Fırtına Vadisi'nden geçen Yeşil Yol Projesi için değil Çevre Düzeni Planı tüm bölgeyi kapsadığı için diğer illeri de ilgilendiriyor. Gerekçeli kararı henüz görmedik" dedi.


DEKAP: YEŞİL YOL PROJESİNİN HUKUKİ DAYANAĞI YOK


Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Ömer Şan, Yeşil Yol projesinin hiçbir yasal ve hukuki dayanağı olmadığını savunarak projenin Karadeniz Bölgesi'ndeki illerde İl Özel İdareleri tarafından düzensiz bir şekilde sürdürüldüğünü öne sürdü. Yeşil Yol olarak adlandırılan projenin Çevre Düzeni Planında yer almadığını ifade eden Şan, "Dolayısıyla Yeşil Yol adı altında illerdeki koruma öncelikli yayla ve orman içlerinden yapılan çalışmalar, birbirinden bağımsız ihalelerle sürdürülüyor. Aynı zamanda, bu iki plan kapsamındaki güzergahta, mor ve mavi renkte çizilmiş 2 ayrı yol çalışması daha planlanmaktadır. Yürütmesi durdurulan Çevre Düzeni Planından ayrıkmış gibi görünen bu çalışmalar, idarenin şark kurnazlığıyla, yasalar ve hukuktan kaçışıdır. Bunun için bu çalışmalara ayrı davalar açılmalıdır" diye konuştu.


"VADİLERE BACADAN SIZMA ÇABASI VAR"


Sinsice sürdürülen bu planların temel hedefinde rant ve paylaşım hesapları olduğunu kaydeden Şan açıklamasını şöyle sürdürdü:


"Rize'nin dünyaca ünlü ve aynı zamanda Bakanlar Kurulu tarafından defalarca Turizm Koruma Alanı olarak ilan edilen Anzer Yaylasında verilen maden aram izni ve hatta bunun için ÇED'e dahi gerek görülmemesi, bunun en açık ve net göstergesidir. Adına Yeşil Yol denen bu hukuksuz çalışma, HES ve taşocakları gibi projelerle giremedikleri vadilerimize bacadan sızma çabasıdır. HES, taşocakları, maden aramaları gibi projelere karşı nasıl mücadele ettiysek; Yeşil Yol gibi hukuksuz ve yasadışı çalışma ve projelere karşı da mücadele ederek, yasaların ve hukukun üstünlüğünü korumaya devam edeceğiz" - Rize

Kaynak: DHA