Yılmadık Yatırdık, Gururluyuz

Son Güncelleme:

Ford Otosan Gebze Teknoloji Merkezi'nin Resmi Açılışında Konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Ford'da ve Koç Üniversitesi'nin Kuruluşunda Engellerle Karşılaştıklarını Belirterek, "Yılmadık, Türkiye'ye Gurur Duyulan İki Tesis Kazandırdık" Dedi.

Ford Otosan Gebze Teknoloji Merkezi’nin resmi açılışında konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Ford’da ve Koç Üniversitesi’nin kuruluşunda engellerle karşılaştıklarını belirterek, "Yılmadık, Türkiye’ye gurur duyulan iki tesis kazandırdık" dedi.


KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Ford Otosan’ın bugün geldiği noktanın 1997 yılında kuruluş esnasında karşılaştıkları engellere ve verdikleri mücadeleye değdiğini söyledi. Koç, Ford’da yaşadıkları aynı engellerle Koç Üniversitesi’nin kuruluşunda da karşılaştıklarını belirterek, "Ama biz yılmadan doğru bildiğimiz yolda devam ettik ve ne mutlu ki yılmadık, yanılmadık. Bugün Türkiye’ye gurur duyulan iki önemli tesis kazandırdık" dedi.


EKONOMİNİN İTİCİ GÜCÜ: Koç Topluluğu şirketlerinden Ford Otosan’ın, hem Türkiye hem de Avrupa’daki Ar-Ge çalışmalarına kapsamlı bir destek sağlayacak olan Ford Otosan Gebze Teknoloji Merkezi’nin resmi açılışı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Ford Avrupa Başkanı John Fleming, Koç Holding, Ford Avrupa ve Ford Otosan yöneticilerinin katıldığı bir tören ile gerçekleştirildi. Mustafa Koç, törende yaptığı konuşmada, otomotiv sektörünün Türkiye ekonomisinin en önemli itici gücü olduğunu söyleyerek, "Türkiye’de üretim yapan 15 firmanın yarattığı katma değer, istihdama katkısı ve yatırım düşünüldüğünde otomotiv sektörünün önemi daha net anlaşılıyor. Bugün otomotiv sektörü Türkiye ihracatını yüzde 18’le en büyük katkıyı sağlıyor" diye konuştu.


ÜRETİM VE İHRACATIN YÜZDE 45’İ: Koç Holding’in otomotiv sektöründeki konumunu da değinen Koç, şunları söyledi: "2006 yılında Türkiye toplam otomotiv üretiminin ve ihracatının yüzde 45’ini gerçekleştirdik. Topluluğa ait otomotiv şirketleri Ford Otosan ve Fiat 2006’da pazar paylarını artırarak yüzde 29’a ulaştı. Ama en çok gurur duyduğumuz konu bu sektörün tohumlarının bizim topluluğumuz tarafından atılmış olmasıdır. Bu sektöre olan inancımız ve doğru ortaklıklarla ara vermeden gerçekleştirdiğimiz yatırımlar sayesinde bugün gurur tablosuyla karşınızdayız."


BORSADA EN ÇOK KAZANDIRAN HİSSE: Mustafa Koç, Ford’la ortaklıklarının 80 yıllık bir geçmişe dayandığını ifade ederek, bayilik ile başlayan sürecin montaj, üretim ve son olarak 1997 yılında şirket evliliğiyle Türkiye’nin iftihar edeceği bir sanayi devini yarattığını kaydetti. Koç, konuşmasına şöyle devam etti: "1997’den bu yana çalışan sayımız 3 bin 400’den 9 bin 200’e, üretimimiz 42 binden 285 bin adede, ihracatımız 667 adetten, 185 bin adede, ciromuz ise 858 milyon dolardan 4.8 milyar dolara yükseldi. Bu performansımız ile otomotiv sektöründe son 5 yıldır lider markayız. İhracatta son 3 yıldır adette, son 8 ayda ise hem adet hem ciroda birinci sıradayız. Borsa kurulduğundan bu yana yatırımcısına en çok Ford Otosan hissesi kazandırıyor."


Fleming: Türkiye Ford beklentilerimizi çok aştı


FORD Avrupa Başkanı John Fleming, Türkiye’deki yatırımlarından son derece memnun olduklarını ve Transit’in halen büyük fırsatlar vaad ettiğini dile getirdi. Fleming, "Yeni ihracat destinasyonları için görüşmeler yapıyoruz. Bunun için yeni yatırım fırsatları da arıyoruz. Ancak fazla kapasite yatırımı da yapmak istemiyoruz. Çünkü bunu daha önce başka yerlerde yaptık ve yeniden yapılanma gereksinimi ortaya çıktı. Bir daha bunu yaşamak istemiyoruz" diye konuştu.


BEKLENTİMİZİN ÜSTÜNDE: Fleming, yeni dönemde Transit’i Avrupa’daki kinetik dizayn stratejilerine uydurmak istediklerini de söyledi. Açılan Ar-Ge merkezinin zamanlamasının da son derece doğru olduğunu belirten Fleming, "Avrupa’da daha önce bu tür araştırmalarımızı ajanslara yaptırıyorduk. İlk kez bir ortağımızla böyle bir ar-ge merkezi açıyoruz. Türkiye’deki kaliteli insan gücünün de bu konuda önemli bir rol oynadığını söylemek zorundayım" diye konuştu. Fleming, "Türkiye’de Ford’un performansı ve büyüme rakamları bizim beklentilerimizi oldukça üzerinde" dedi. Fleming, Türkiye’nin sadece otomobil üretiminde değil, yetenek konusunda da çok önemli bir ülke olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bugün Ford Otosan kaliteli iş gücü ve son derece seçkin, gelişmiş mühendislik kapasitesiyle, Ford Avrupa’nın ticari araç üretim üssü oldu. Bugün açılan Ar-Ge merkezi de Ford Avrupa’ya ürün geliştirme konusunda mühendislik açısından önemli kaynak yaratacak."


1.2 milyon dolar yatırımla Ford’a model geliştirecek


FORD Otosan’ın Gebze’de TÜBİTAK MAM’ın içinde kurduğu Ar-Ge merkezi, Koç Holding ile Ford’un uzun yıllara dayanan olumlu ortaklığın en son halkasını oluşturuyor. 1.2 milyon dolar yatırımla kurulan yeni merkez, 200 mühendis ve personelle ek bir tesis olarak Ford Otosan ürünleri ve Ford Avrupa’nın gelecekteki model geliştirme programları için destek hizmetleri sağlayacak. Ford Otosan Genel Müdürü Mike Flewitt, bu merkezin Koç Topluluğu’nun AR-GE’ye verdiği önem, ayırdığı kaynakla Türk sanayisi için örnek teşkil etme misyonunun da bir parçası olarak hayata geçtiğini belirtti.


Koç Holding 1 milyar dolarlık yatırım yapacak


KOÇ Holding CEO’su Bülent Bulgurlu, önümüzdeki yıl için yatırımda hedefledikleri rakamın 1 milyar dolara yakın olduğunu açıkladı. Koç Topluluğu’na bağlı bir çok şirketin kapasite artırımı ile ilgili yatırımlarının söz konusu olduğunu, en son Arçelik’in Çin’de bir yatırımı olduğunu hatırlatan Bulgurlu, yıl sonu hedeflerini de tutturacaklarını söyledi. Genelde yüzde 10’un üzerinde bir büyüme hedeflediklerini ve 2008’de de bunun benzerinin olmasını öngördüklerini dile getiren Bulgurlu, bazı sektörlerdeki daralmaya ilişkin bir soru üzerine "Koç Holdingin faaliyet gösterdiği sektörlerin bazılarında da büyüme gerçekleşmedi. Ancak onların da seçimlerden sonra hareketli olduğunu biliyoruz. Yıl sonuna doğru daha da gelişmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: DHA