"Avrupa'da Irkçılık Virüsünün Yeniden Güçlenmesine İzin Verilmemeli" - Son Dakika
Dünya

"Avrupa'da Irkçılık Virüsünün Yeniden Güçlenmesine İzin Verilmemeli"

"Avrupa\'da Irkçılık Virüsünün Yeniden Güçlenmesine İzin Verilmemeli"

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin AB üyelik süreci ve son dönemde Avrupa'da artan ırkçı eylemlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

14.09.2012 12:39  Güncelleme: 12:51

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yalta Avrupa Stratejisi, Dokuzuncu Yalta Yıllık toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye'nin AB üyelik süreci ve son dönemde Avrupa'da artan ırkçı eylemlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

"AB'NİN BİR AN EVVEL EKONOMİK KRİZİ ATLATMASINI DİLİYORUZ"

Erdoğan, "Bölgenin bu kadar önemli olaylara şahit olduğu bir süreçte, AB'nin güçlü kalması ve olumlu anlamdaki dönüştürücü etkisini muhafaza etmesi büyük önem taşıyor. Türkiye olarak biz, üyelik yolunda kapsamlı bir entegrasyon ilişkisi içinde bulunduğumuz AB'nin ekonomik krizi bir an evvel atlatması ve ortak komşuluk alanlarımızdaki pozitif gücünü sürdürmesini diliyoruz. Tabi şunu da söylemem lazım 50 yıldır kapıdayız, hala AB'ye üye değiliz, hala AB'nin sadece müzakereci bir ülkesiyiz, böyle bir konumdayız, böyle bir konumdayken temennilerimi ileri sürüyorum" dedi.

"AŞIRI SAĞCILARIN AB'DEKİ EKONOMİK KRİZDEN NEMALANMASINA İZİN VERİLMEMELİ"

Erdoğan, "Aksi yöndeki bir senaryo Türkiye'ye ve Ukrayna dahil çok geniş bir coğrafyaya olumsuz bir etkileme meydana getirecektir. AB'nin derinleşen ekonomik krizin etkisiyle içine kapanması ve umutsuzluğa düşmesi halinde, ekonomik sorunları istismar eden aşırı sağ çevrelerin bundan nemalanması ve islamafobi dahil, dünya barışı için tehlikeli eğilimleri körüklemesi de güçlü bir ihtimal olarak karşımızda duruyor" diye konuştu.

"AVRUPA IRKÇILIKLA MÜCADELEDE KAT ETTİĞİ MESAFEYİ HEBA ETMEMELİ"

Başbakan Erdoğan, Nitekim Norveç'teki ırkçı saldırı ve Almanya'daki Neo-nazi cinayetleri gibi yüksek profilli olaylar bunun işaretleridir. Avrupa genelinde aşırı sağcı hareketlerde büyük artış gözlemlendiği ve ırkçılığın bu defa müslümanları hedefe koyacak şekilde yeniden Avrupa'da hortladığını endişe ile gözlemliyoruz. Irkçılıkla mücadele günümüzde Avrupa'nın temel önceliklerinden biri haline gelmiştir. Bu doğrultuda Avrupa kendisini bugünlere getiren evrensel değerlere daha sıkı sarılmalı, uzun yıllar boyunca bu yönde kat edilen mesafeyi heba etmemelidir." dedi.

"AVRUPA'DA IRKÇILIK VİRÜSÜNÜN YENİDEN GÜÇLENMESİNE İZİN VERİLMEMELİ"

Erdoğan ayrıca, "Çeşitlilik içinde birliktelik ideali bir klişe olarak kalmamalıdır. Gerçek anlamda uygulamaya geçirilmelidir. Bunun için kültürel, dini veya etnik temelli ayrımcılıklar reddedilmeli, Avrupa'ya yakın tarihindeki en karanlık dönemleri yaşatan ırkçılık virüsünün yeniden güçlenmesine izin verilmemelidir. Türkiye olarak Avrupalı dostlarımıza bunu ısrarla hatırlatmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. - KİEV

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya 'Avrupa'da Irkçılık Virüsünün Yeniden Güçlenmesine İzin Verilmemeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement