Zebari: Öcalan Suriye'den Türkiye'nin Tehdidiyle Kovuldu - Son Dakika
Dünya

Zebari: Öcalan Suriye'den Türkiye'nin Tehdidiyle Kovuldu

Zebari: Öcalan Suriye\'den Türkiye\'nin Tehdidiyle Kovuldu

Irak Dışişleri Bakanı Kürt kökenli Hoşyar Zebari, "Abdullah Öcalan, Suriye'den Türkiye'nin tehdidiyle kovuldu." dedi.

18.11.2013 12:14  Güncelleme: 13:16

Irak Dışişleri Bakanı Kürt kökenli Hoşyar Zebari, El Hayat gazetesine PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 1998 yılında nasıl Suriye'den kovulduğunu anlatırken Ankara ile Şam arasında arabuluculuk yapan dönemin Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in kendisine Öcalan'ın Suriye'nin sınır dışı edilmesinin gerisinde " Türkiye'nin bulunduğunu" söylediğini aktardı.

"ASKERİ ÇATIŞMA İSTEMEDİĞİ İÇİN SINIR DIŞI ETTİ"

Hoşyar Zebari, Londra'da yayımlanan El Hayat gazetesiyle yaptığı mülakatta Hüsnü Mübarek ile 1998 yılında olup bitenler ile ilgili yaptığı bir görüşmeyi anımsatarak "Mübarek, bana, 1998'de Türkiye'nin, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'de barındırılmasına ilişkin tehditlerini içeren bir mektubunu Hafız Esad'a ilettiğini ve Esad, Türkiye ile askeri bir çatışmada karşı karşıya gelmemek için Öcalan'ı sınır dışı etmeyi kabul ettiğini anlattı" diye konuştu.

"TÜRKİYE BASKISI"

Zebari'nin El Hayat'a yaptığı açıklamalarını yansıtan Rudaw gazetesi ise "Öcalan ve birçok savaşçısının Suriye içinde yıllarca üsleri olduğunu ancak "askeri bir işgal ile tehdit eden Türkiye'nin baskısı üzerine ülkeyi terk etmesinin istendiğini" kaydetti.

"ÇOK KOLAY SATTILAR"

Mülakat sırasında Zebari, 1950 yıllarında Irak'ta pilot olarak eğitim gören Mübarek'in Saddam'ı "deli" olduğunu düşünmekle birlikte bir arada Saddam ailesiyle evlilik ilişkisine girmeye çalıştığını da anlattı.

Mübarek'in, Amerikalılar konusunda kuşkularının olduğunu ve dostlarını "çok kolay biçimde sattıklarına" inandığını söylediğini de anlatan Zebari, Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin, 1991 yılında Irak merkezi hükümetine karşı ayaklanan Kürtlere 200 bin dolar yardımda bulunduğunu da açıkladı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Zebari: Öcalan Suriye'den Türkiye'nin Tehdidiyle Kovuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement