Antalyalı Firmadan Akıllı Kontrol Panosu - Son Dakika
Ekonomi

Antalyalı Firmadan Akıllı Kontrol Panosu

Antalyalı Firmadan Akıllı Kontrol Panosu

Antalya'da bir firma, dünyada ilk kez soğuk hava depolarında yüzde 70'den fazla enerji tasarrufu sağlayan akıllı kontrol panosu geliştirdi.

19.02.2013 14:34

Antalya'da soğutma sektöründe faaliyet gösteren bir firma, dünyada ilk kez soğuk hava depolarında yüzde 70'den fazla enerji tasarrufu sağlayan akıllı kontrol panosu geliştirdi.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde 22 yıldır soğutma sektöründe faaliyet gösteren Cantek Soğutma Makineleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, endüstriyel soğutma sektöründe yüksek enerji tasarruf sağlayacak yeni bir gelişmeye imza attı. Uluslararası Teknik Gözetim Birliği, dünyada bir örneği olmayan ve 'OCTOSENSE' diye adlandırılan elektronik kontrol panosunun soğuk odalarda yüzde 71.14 oranında enerji tasarrufu sağladığını verdiği raporla belgelendirdi.

ENERJİ TASARRUFU İÇİN ÜRETİLDİ

Cantek firmasının Araştırma- Geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları sonucunda ortaya çıkardığı OCTOSENSE, firmanın OSB'deki fabrikasında düzenlenen toplantıda basın mensuplarına tanıtıldı. Cantek Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, OCTOSENSE'in üretim hikayesini anlattı. 22 yıldır faaliyet gösterdikleri sektörde Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük firması haline geldiklerini aktaran Karaca, çok fazla çalışması nedeniyle fazla enerji sarfiyatına neden olan soğutma makinelerinin 'nasıl enerji tasarrufu sağlayabileceği' düşüncesinden hareketle kontrol panosunu üretmeye karar verdiklerini kaydetti.

3,5 MİLYON EURO HARCANDI

10 yıldır sürdürülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda OCTOSENSE'i üretmeyi başardıklarını söyleyen Karaca, Ar-Ge çalışmalarına toplam 3.5 milyon Euro harcanan cihazın dünyada bir ilk olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de soğuk hava depolarının yıllık toplam elektrik harcamasının 1 milyar Euro olduğu yönünde tahminler olduğunu vurgulayan Can Hakan Karaca, bir soğuk hava deposunda harcanan elektriğin yüzde 70'inin kompresör, yüzde 15'inin defrost (buz eritme işlemi) esnasında, yüzde 15'inin de fanlar tarafından harcandığını dile getirdi. OCTOSENSE sayesinde ise soğutma sistemlerinin sürekli analizlerle kontrol edilerek enerji tasarrufu sağlandığını aktaran Karaca, cihazın bütün dünyadaki soğutma literatürünü değiştireceğine dikkati çekti.

ÖNCE TÜRKİYE'DE KULLANILACAK

Hem Türkiye'de hem de dünyada bir ilk olan OCTOSENSE'i şu an için sadece Türk tüketicilerle buluşturmak istediklerine dikkati çeken Can Hakan Karaca, şunları söyledi:

"Bu gelişmiş algoritma kendi sektörüyle ilgili bir ilktir. TUV'un bize verdiği sonuçlara göre yüzde 71.14 civarında elektrik tasarrufu yaptığı öngörülüyor. Biz bunu müşterilerimizle test ettiğimizde buna yakın sonuçlar aldık. İlk önce Türk tüketicisini bu ürünle buluşturmak ve kullandırmak bizim birinci hedefimiz. Diğer ülkelerle de çalışacağız ama ilk önce kendi ülkemizde bu üründen faydalanılsın istiyoruz." - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Antalyalı Firmadan Akıllı Kontrol Panosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement