Demirtaş'tan Kıbrıs Çözüm Sürecinde İş Adamları Uyarısı - Son Dakika
Ekonomi

Demirtaş'tan Kıbrıs Çözüm Sürecinde İş Adamları Uyarısı

Demirtaş\'tan Kıbrıs Çözüm Sürecinde İş Adamları Uyarısı

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Kıbrıs’taki çözüm sürecinin ardından adadaki Türk iş adamlarının rekabete hazır olmalarını sağlamak amacıyla bugünden çalışmaya başlaması gerektiğini vurguladı.

12.06.2015 13:28

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Kıbrıs'taki çözüm sürecinin ardından adadaki Türk iş adamlarının rekabete hazır olmalarını sağlamak amacıyla bugünden çalışmaya başlaması gerektiğini vurguladı.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yönetim Kurulu Üyesi Firdes Gamze Örün, Meclis Üyeleri Süleyman Avinca, Erol Eroğlu ve KKTC İzmir Konsolosu Uğur Umar, Lefkoşa'da Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros'u ziyaret etti. Kıbrıs'ın ekonomik potansiyeli ve çözüm sürecinin ardından Kıbrıslı Türk iş adamlarının rekabete hazırlanması için yapılabilecek çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunan Demirtaş, İzmir ve Lefkoşa'da iki ülke iş adamlarının, sivil toplum kuruluşları ve siyasilerin katılımıyla toplantı düzenleyeceklerini açıkladı.

"TİCARETTE İLERLEME SAĞLAMAK BİRİNCİ ÖNCELİK OLMALI"

Demirtaş, Kıbrıs'ta çok büyük bir potansiyel olduğunu ve siyasi sorunlara takılmadan ekonomik beraberliğin sağlanarak bu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kıbrıs'ta, bölünmüşlüğün sona ermesinin, iki tarafın çıkarına olacağını anlatan Demirtaş, şöyle konuştu: "Ticarette ilerleme sağlamak birinci öncelik olmalı. Çözümün ardından Kıbrıslı Türk iş adamlarının rekabete hazır olmalarını sağlamalıyız. Biz bu konuda elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Dış ticaret, fuarlar, eğitim her konuda size destek veririz. Üyeleriniz bizimle fuarlara gelebilir. Çünkü üç sene sonrasının hazırlığına başlamazsanız ilerleyemezsiniz. Buradaki Türk iş adamlarının beraberlik başladığında güçlü olmasını sağlamalıyız. Kıbrıs'a geliş nedenlerimizden biri bu. Hem tebrik etmek, hem de davet etmek. Turizmden ticarete kadar her alanda önemli iş adamlarımızın katılımıyla bir toplantı düzenleyelim. Kıbrıslı iş adamlarıyla deneyimlerini paylaşsınlar, yol göstersinler. İzmirli iş adamlarını buraya getirelim, sizin üyelerinizle tanıştıralım."

"İŞBİRLİĞİMİZ ARTARAK DEVAM EDECEK"

Toplumun her kesiminin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya destek verdiğini belirten Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros da, "19 Nisan'da halkın yüzde 70'i değişime oy verdi. Sivil toplum bıktı usandı sorunlardan. Artık herkes biran önce sorunların bitmesini ve yabancı yatırımcıların buraya gelmesini istiyor. Şu an oluşan güzel bir atmosfer var. Geri dönülmez bir süreç olmasını sağlamak gerekiyor" diye konuştu. Kıbrıs'ta çözüm sürecinin ardından sağlanacak ekonomik kazanımlarla ilgili farkındalık oluşturmak için çalıştıklarını belirten Toros, "Gerek Rum tarafı, gerek Türkiye'deki paydaşlarımızla ciddi bir işbirliği içindeyiz. İTO Başkanı Demirtaş ile yakın bir diyalog kurarak işbirliği içinde çalışmaya başladık. İşbirliğimiz artarak devam edecek" dedi.

İTO heyeti daha sonra Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı'yı ziyaret etti. Harmancı, Kıbrıs müzakerelerinde süreçten sonuç alınabilmesi için toplumun ve ekonomik grupların katkısına ihtiyaç olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben iki liderde samimiyet görüyorum ve bundan çok büyük memnuniyet duyuyorum. Liderlerin bazı kalıpları ciddi şekilde kırdıklarını görüyoruz. Lefkoşa'nın iki yakasını gezmeleri ve sosyal içerikli etkinliklerle yurttaşlarla buluşmaları sürece çok büyük bir ivme kazandırdı. Tüm bunlar siyasetçinin de bir insan olduğunu ve sadece politika konuşmak için bir araya gelmediklerini, ayrıca aynı coğrafyanın bireylerinin aynı coğrafyayı ortak bir şekilde paylaşabileceğini bize gösterdi."

İzmir ile Kıbrıs arasında gerek sosyal gerek kültürel anlamda çok büyük benzerlik olduğunu kaydeden Harmancı, İzmir ile ilişkileri geliştirmeye hazır olduklarını belirtti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Demirtaş'tan Kıbrıs Çözüm Sürecinde İş Adamları Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement