Karaca: Soğuk Depo Sistemleri Olmasa Bugün Milyarlarca Tüketiciyi Doyurmak Mümkün Olamazdı - Son Dakika
Ekonomi

Karaca: Soğuk Depo Sistemleri Olmasa Bugün Milyarlarca Tüketiciyi Doyurmak Mümkün Olamazdı

Karaca: Soğuk Depo Sistemleri Olmasa Bugün Milyarlarca Tüketiciyi Doyurmak Mümkün Olamazdı

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde 20 yıldır faaliyet gösteren, Türkiye'de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde toplam 12 binden fazla soğuk depo kuran Cantek, yaş meyve ve sebze depolaması konusunda Ar- Ge biriminde geliştirdiği çalışmalarla endüstriyel soğuk depolama sektöründe önemli yenileklere imza attığını duyurdu.

05.01.2014 08:53

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde 20 yıldır faaliyet gösteren, Türkiye'de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde toplam 12 binden fazla soğuk depo kuran Cantek, yaş meyve ve sebze depolaması konusunda Ar- Ge biriminde geliştirdiği çalışmalarla endüstriyel soğuk depolama sektöründe önemli yenileklere imza attığını duyurdu.

Cantek Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, Cantek olarak Türkiye'nin yanı sıra dünyanın 25 ülkesine akıllı soğuk depo sistemleri ve programları ihraç ettiklerini belirterek, günümüz modern toplum yapısında, üretim ve tüketim sektörleri arasındaki karşılıklı ilişkinin çok hassas dengeler içinde yürüdüğünü belirtirken, mevcut soğuk hava depolarının henüz Türkiye'de genel ihtiyacın ancak yüzde 10'unu karşıladığına dikkat çekti. Can Hakan Karaca, "Bugün soğuk depo sistemi olmazsa ne üretim süreçleri bütün bir yıla yayılabilir, ne milyarlarca tüketiciye ürün yetebilir ne de ürünler satın alınabilir fiyatlarda olabilir.Uzun,sağlıklı ve ekonomik ve de enerji tasarruflu soğuk depolama sayesinde tüketiciler de üreticiler de ekonomiler de hep birlikte kazançlı çıkıyor" dedi. Can Hakan Karaca, sadece soğuk sistemler kurmanın yeterli olmadığını, bu sistemlerin akıllı yönetim ile en az enerji tüketimi yaparak sürdürülebilir olmasının da önemine vurgu yaptı ve Cantek'in de bu alanda yeni teknolojilerle hem Türkiye'de hem de dünyada öncü konuma geldiğini söyledi.

-YÜZDE 30-72 ARASINDA ENERJİ TASARRUFU-

Cantek'in Octopush adı altındaki Ar-Ge biriminin, geliştirdiği Akıllı Soğutma Makinası algoritmasıyla soğuk depolarda yüzde 30-72 arasında enerji tasarrufu sağladığını, bu uygulamalarını Alman Akredite Kuruluşuna (TÜV) test ettirerek sonuçlarını kanıtladığını belirten Can Hakan Karaca şöyle dedi:

"Yıllardır birlikte çalıştığımız depo sahibi iş ortağı müşterilerimiz, soğuk hava depolarında diğer işletmelere göre ton başına yüzde 45'e yakın daha az elektrik harcadıklarını kendileri ölçebiliyorlar. Cantek, tasarlamış olduğu Octosense Akıllı Kontroller'le soğuk odalarda yüzde 30-72 arasında enerji tasarrufu yapmakla beraber, akıllı defrost sistemiyle depo içerisindeki nem oranı da dengeleniyor. Bu da ürünün içerisindeki nemi kaybettirmediği için ürünün sağlıklı olarak depodan çıkacağa güne kadar değerinde saklanmasını sağlıyor."

-"SOFRAYA ULAŞMADAN YÜZDE 30-40 ZAYİAT VAR"-

Soğuk hava depolarının, hasat zamanı üretilen meyve sebze ürünleri ile et, tavuk, süt ürünleri gibi gıda sektöründe önemli yer tutan ürünlerin tüketiciye sağlıklı ve zamanında ulaşması için hayati önem taşıdığını vurgulayan Can Hakan Karaca şu bilgileri verdi:

"Ülkemizde özellikle yaş meyve ve sebze ürünlerinin sofraya ulaşmadan yüzde 30-40 arasında zayi olduğu düşünülürse, soğuk zincir ve soğuk hava depolarının önemi daha da çok anlaşılacaktır. Soğuk depolar sayesinde çok üretildiği dönemde saklanılan ürünler, tüketiciye ihtiyaç duyduğu anda ve yerde bu ürünlere ulaşma imkanı veriyor ve sağlıklı ve besin değerini yitirmeden tüketilmesini sağlıyor.Lojistik olarak da büyük miktarlarda depolanarak, tüketiciye daha hesaplı ve sağlıklı ulaşması bu ürünlerin doğru koşullarda soğuk hava depolarında saklanması ile mümkün olabiliyor. Soğuk hava depoları tüketicinin sağlıklı ve hesaplı olarak gıda maddelerini tüketebilmeleri için piyasa şartlarındaki dalgalanma ya da arz-talep dengesindeki anormal değişimlere göre tüketiciyi ve üreticiyi korurken, gıda sektörünün daha dengeli olmasını sağlıyor."

-"ÜRETİCİ VE DEPOCUYA ÜRÜNÜNÜ EN İYİ FİYATLA SATMA FIRSATI"-

Can Hakan Karaca, son 20 yılda tüm dünyada yaş meyve sektöründe artık vazgeçilmez olan Atmosfer Kontrollü Soğuk Hava Depoları'nın kullanımı yurtdışında da olduğu gibi Türkiye'de de hızla yaygınlaştığını söyleyerek, "Özellikle elma, nar, üzüm, armut ve kivide depolama sürelerini 2-3 katına çıkaran Atmosfer Kontrollü Depolar, üretici ve depocuya ürününü en iyi fiyat bulduğu dönemde pazarlama ve emeğini en iyi şekilde değerlendirme olanağı sağlıyor.Üzüm, çilek vb ürünlerin raf ömrünün uzatılması ve daha sağlıklı saklanabilmesi için gereken hızlı soğutma ve şoklama sistemleri de kuran Cantek, patates ve soğan saklamada bugüne kadar bilinen yöntemlerin dışında denenmiş özel havalandırma, hızlı ve özel soğutma yöntemleri ile ürünü taze ve sağlıklı olarak tüketiciye iletiyor" dedi.

-"İHRACAT ÜLKEMİZ 25'E ULAŞTI"-

2013 yılını Cantek açısından değerlendiren Can Hakan Karaca, 2013'ün her açıdan başarılı bir yıl olduğunu belirterek " 3 farklı kıtada yaptığımız yeni projelerle ihracat yaptığımız ülke sayısı 25'e ulaştı. Hem ülkemizde hem de dünya da sektör liderleri ile çalışıyoruz. Gıda ve lojistik sektörünün dünya çapındaki liderleri ile çalışmak bize gurur veriyor. 2013, ülkemizde ve dünyada zirvedeki otel gurupları ile önemli projeler yapmaya devam ettiğimiz bir yıl oldu. Enerji verimliliği hem ekonomik hem de ekolojik açıdan her geçen gün daha büyük önem kazanıyor, buna paralel olarak da enerji tasarrufu ve izlemesindeki etkin çözümleriyle Cantek endüstriyel soğutma sektöründeki kararlı yükselişini sürdürüyor" dedi.

-"2014'TE PAZAR AĞIMIZA YENİ SÜRPRİZLER OLACAK"-

2014 yılını Ortadoğu ve Afrika pazarlarının yanı sıra Avrupa'da da etkin olacakları bir yıl olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Karaca " Bunlara ek olarak yıl içerisinde netleşecek birkaç sürpriz ülke ile ihracattaki pazar gelişim hızımızın önceki yılların da üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Cantek ihracattaki büyümesinin yanısıra izleme ve enerji tasarruf sistemleri Octosense ve Octopush gibi teknolojik ve yenilikçi ürünleri ve müşteri odaklı özel çözümleriyle dünyada biraz daha öne çıkacak. Türkiye'de ve dünyada enerji tasarrufu konusunda duyarlılığın artırılması yönündeki faaliyetlerimiz devam edecek" diye konuştu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Karaca: Soğuk Depo Sistemleri Olmasa Bugün Milyarlarca Tüketiciyi Doyurmak Mümkün Olamazdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement