SOCAR, Yeni Yatırım İçin Kolları Sıvadı! İkinci Petkim Geliyor - Son Dakika
Ekonomi

SOCAR, Yeni Yatırım İçin Kolları Sıvadı! İkinci Petkim Geliyor

SOCAR, Türkiye'de 2. bir Petkim kurma yolunda. SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Aliyev, hükümetle görüşme halinde oldukları 'kimya parkında' petrokimya ürünleri üretileceğini söyledi.

05.06.2017 09:15  Güncelleme: 15:51

2008 yılında özelleştirme kapsamında sanayi devi Petkim'i satın alarak Türkiye yolculuğuna başlayan ve Azerbaycan'dan sonraki en büyük ülke yatırımını yapan Socar, yatırımlarına aralıksız devam ediyor. Şu anda Türkiye'de Petkim, Petlim Limanı, Star Rafineri ve son aşamaya yaklaşan TANAP projesiyle faaliyetlerine devam eden Socar, yeni bir yatırım için de kolları sıvadı.

"HÜKÜMETLE CİDDİ TEMASLARIMIZ VAR"

Bakü'de düzenlenen 24. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı için gittiğimiz Azerbaycan'da bir araya geldiğimiz Socar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, "Bizim için alternatifi yok" dediği Türkiye pazarına sağladıkları katkıyı artıracak ve faturası bir hayli kabarık olan enerji ithalatına ilaç olacak 'ikinci bir Petkim'in müjdesini verdi. Kurulacak kimya parkında yan ürünlerin üretilmesi planlanıyor. Türkiye'de enerji ve petrokimya ürünleri ithalatının çok ciddi maliyet getirdiğini belirten Aliyev, "Petkim Yarımadası'nda petrokimya ürünleri için yeni bir yatırım üzerinde çalışıyoruz. Ciddi bir şekilde hükümetle temaslarımız var, sıcak bakıyorlar" dedi. Aliyev, henüz olgunlaşmasa da yeni tesisin 'ikinci bir Petkim' olabileceğini belirtti.

"TÜRKİYE'NİN ALTERNATİFİ YOK, 'HUB' OLACAK"

VAGİF Aliyev, Türkiye'nin enerjide 'hub' olma hedefini de tamamen destekliyor. Aliyev'in bu konudaki görüşleri net: "Türkiye'de gaz, petrol yok ama çok önemli bir avantaj var: Coğrafi konumu. Geçiş noktasında yer alıyor ve özellikle TANAP da Türkiye'nin bu hedefinde anahtar olacak. Türkiye Enerji Bakanlığı çok ciddi projeler yürütüyor. Biz de destek veriyoruz. Azerbaycan olarak bağlılığımız var. Bizim için Türkiye'nin alternatifi yok. Türkiye ciddi olarak bir 'hub' olma yolunda ilerliyor. Bölgedeki savaşlar da bir gün bitecek ve enerji her zaman gerekecek. Türkiye de böylece hep rolünü artıracak. Biz de bundan çok memnunuz."

"BİR GÜN BİLE DURMADIK"

SOCAR, Petkim'i 2 milyar 40 milyon dolara satın almıştı. Verilen bilgiye göre bugüne kadar 730 milyon dolar yatırım yapıldı. Aliyev bu konuda, "Biz Petkim'de bir gün bile yatırımı durdurmadık. Alırken çok para verdik mi, verdik. Ama biz her zaman bu yatırımı stratejik gördük, tamamen ihtiyaçlara göre..." dedi.

"2020'YE KADAR 7 MİLYAR $ DAHA YATIRIM YAPACAK"

SOCAR Türkiye CEO'su Zaur Gahramanov da, "Türkiye'yi kendi evimiz gibi görüyoruz" diyerek, Türkiye'ye 2020'ye kadar 18 milyar dolar yatırım yapacaklarını hatırlattı. Gahramanov, 11 milyar dolarının tamamlandığını belirterek, şöyle devam etti: "Star Rafineri, 2018'de tamamlanacak. Ayrıca Petkim'de kurduğumuz rüzgar enerjisi santralı da Aliağa'nın enerjisinin yüzde 30'unu karşılayacak. Şu anda 14 santral devrede. Bu, Socar'ın dünyadaki ilk rüzgar santralı."

PETROL OFİSİ KONUSU

Öte yandan Petrol Ofisi satışıyla ilgilendiklerini ancak fiyat nedeniyle çekildiklerini de anlatan Gahramanov, "Ya kendimiz bir şirket kurabiliriz ya da başka satın alma yapabiliriz" diye konuştu.

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, TANAP'A KATKI SAĞLADI"

Azeri gazını Türkiye'den Avrupa'ya taşıyacak TANAP projesi de sona doğru ilerliyor. Daha önce benzer bir proje Nabucco adıyla gündemdeydi. Aliyev, süreci şöyle anlattı: "Nabucco'dan sonuç alamayınca niye vakit harcıyoruz dedik ve TANAP doğdu. Başta projede bürokratik sorunlar yaşandı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulunca, 'Bu proje kesin olacak' diyerek, projeye büyük katkı sağladı."

İNŞAATIN %73'Ü TAMAMLANDI

TANAP'tan Türkiye'ye 6 milyar metreküp gaz geleceğini belirten Zaur Gahramanov, "Projenin yüzde 73'ü tamamlandı. İnşaat yılsonu bitecek. Sonra gazın basımı başlayacak" dedi. Projede 14 bin kişi çalışıyor ve boruların yüzde 80'ini Türk firmaları üretiyor. (Akşam)

SOCAR, Yeni Yatırım İçin Kolları Sıvadı! İkinci Petkim Geliyor

Son Dakika Ekonomi SOCAR, Yeni Yatırım İçin Kolları Sıvadı! İkinci Petkim Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement