Türk İran İş Forumu - Son Dakika
Ekonomi

Türk İran İş Forumu

Türk İran İş Forumu

Türk İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy: "İran'ın Batıya, Türkiye'nin ise Doğuya açılması için bu iki ülkenin birlik içerisinde çalışmaya ihtiyacı var. Bu coğrafyanın en güçlü iki ülkesi...

11.12.2013 11:57

Türk- İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, "İran'ın Batıya, Türkiye'nin ise Doğuya açılması için bu iki ülkenin birlik içerisinde çalışmaya ihtiyacı var. Bu coğrafyanın en güçlü iki ülkesi olarak kalıcı barışı, dostluğu ve iş birliğini her zaman savunmak zorundayız" dedi.

Dış Ekonomik İlişkileri Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türk-İran İş Forumu'nun açılışında konuşan Ulusoy, Türkiye ve İran'ın bölgelerinde önde gelen ekonomik güçler olduğuna dikkati çekerek, bu iki ülkenin çok uzun bir geçmişe dayanan tarihi, kültürel, sosyal ve ticari ilişkileri bulunduğunu, hem Türkiye'nin hem de İran'ın mevcut ekonomik-ticari ilişkileri daha ileriye götürmek istediğini söyledi.

Ulusoy, Türkiye ve İran'ın iki komşu, dost ülke olduğunu belirterek, kendisinin 60 yılı aşkın süredir İran ile ticaret yapan bir iş adamı olduğunu ve bu süre içerisinde iki ülke iş adamlarının birbirine çok yakın değerlere sahip olduğunu her zaman ön planda tuttuklarını ifade etti.

Kendi bölgesinde söz sahibi güçlü iki ülke olan Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin gelişmesinin, sadece iki ülkenin ortak çıkarlarına hizmet etmekle kalmayacağını belirten Ulusoy, bunun bölgede refah ve istikrarın sağlanmasına da büyük katkı sağlayacağının altını çizdi.

Ulusoy, ticaretin önündeki engellerin kaldırılması yönünde atılacak her adımdan ve alınacak her karardan büyük memnuniyet duyacaklarını ve iki ülke arasında kalıcı ortaklıkların kurulmasında her iki ülke için fayda gördüklerini vurguladı.

Ali Osman Ulusoy, 6 Kasım 2001 tarihinde kurulan Türk-İran İş Konseyi'nin iki ülke ilişkilerini geliştirmek yönünde çalışmalarını devam ettirdiğine değinerek, "Konsey, mevcut potansiyellerini değerlendirmek için faaliyetlerini sürdürmekte olup, kurulduğu tarihten bugüne kadar karşılıklı olarak İran ve Türkiye'de 60'ı aşkın toplantılar düzenlemiş, bu toplantıları yönetim kurulumuzla karşılıklı olarak iki ülke çıkarları için her zaman gündemde tutmuşuzdur. Bu anlamda iki ülke devlet yetkililerinden gördüğümüz ilgiye müteşekkiriz" ifadelerini kullandı.

"Türkiye ve İran'ın dostluğa ve birlikte çalışmaya ihtiyacı var"

İki ülkenin dostluğa ve birlikte çalışmaya ihtiyaç duyduğuna dikkati çeken Ulusoy, "İran'ın Batıya, Türkiye'nin ise Doğuya açılması için bu iki ülkenin birlik içerisinde çalışmaya ihtiyacı var.  Bu coğrafyanın en güçlü iki ülkesi olarak kalıcı barışı, dostluğu ve iş birliğini her zaman savunmak zorundayız" diye konuştu.

Ulusoy, yaşanan sorunların beraber çözülmesi ve sorunlara takılıp kalınmaması gerektiğine de değinerek, yeni projeler üreterek, ülkeler arasında ticari ve ekonomik ilişkileri gelecek dönemlerde çok daha iyi noktalara getirmek zorunda olduklarının altını çizdi.

Avrupa ülkelerinin ve Amerika'nın ağır uygulamalarına karşın hiçbir zaman çekinmediklerini ve iş alemiyle alakalı hem İran hem Türkiye'de olan iş adamlarını İran'da ve Türkiye'de yatırım yapmaları için cesaretlendirdiklerini aktaran Ulusoy, "Bu konuda iki ülkeyi temsil eden Cumhurbaşkanları, Başbakanlar ve ilgili bakanlardan da her zaman destek gördük" dedi.

Ulusoy, dünyada hükümetlerin yanında olan iş adamları olarak her zaman cesaretli olduklarını belirterek, bu anlayışla iki ülke arasında politika, devlet işlerine karışmadıklarını, fakat iş alemiyle her zaman gelecek ve bugünler için aracılık yaptıklarını anlattı.

"Yeni bir döneme girildi"

İran- Türk İş Konseyi Başkanı Reza Kami ise İran'daki yeni hükümetin Cenevre'de tarihi bir başarıya ulaşarak yeni bir döneme girdiğini kaydetti.

İki ülke yetkilileri açısından ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek için yakalanan sürece dikkati çeken Kami, 2015 yılına kadar İran ve Türkiye'nin yıllık 30 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmak için son derece kararlı olduğunu dile getirdi. Kami, "Sayın Dışİşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan (Türkiye-İran ticaret hacmi) 100 milyar dolara ulaşma hedefini duymuş bulunmaktayız. Bu bizi çok memnun etti" diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar doların üzerine ulaşmasının da önemli bir başarı olduğuna işaret eden Kami, ilişkilerin geliştirilmesi için tanıtım ve organizasyonların önemini vurguladı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türk İran İş Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement