Uzlaşma İçin Herkes Bir Adım Geri - Son Dakika
Ekonomi

Uzlaşma İçin Herkes Bir Adım Geri

Uzlaşma İçin Herkes Bir Adım Geri

Hisarcıklıoğlu, 'Eğer Uzlaşma İstiyorsak Herkes Aldığı Pozisyondan Bir Adım Geri Atmalı. Tartışabilmek İçin Karşımızdakinin Kaygılarını Dikkate Alalım, Kimseye 'Öteki' Demeyelim' Dedi.

27.03.2008 02:16

TÜRKİYE’nin en etkin ve güçlü sivil toplum örgütlerinin başkanları ile ortaklaşa, ülkedeki gerginliğe ve kamplaşmaya karşı tüm kesimlere ’sağduyu çağrısı’ yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Eğer uzlaşma istiyorsak herkes aldığı pozisyondan bir adım geri atmalı. Tartışabilmek için karşımızdakinin kaygılarını dikkate alalım, kimseye ’öteki’ demeyelim" dedi.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), Türk-İş, Hak-İş, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye Kamu-Sen’in başkanları, dün sabah 81 ildeki örgütleriyle aynı anda "Türkiye İçin Sağduyu" çağrısı yaptı. Söz konusu örgütlerin ortak çağrısı okuduktan sonra soruları yanıtlayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Eğer uzlaşma istiyorsak herkes aldığı pozisyondan bir adım geri atmalı. Tartışabilmek için karşımızdakinin kaygılarını da dikkate almalı ve kimseye ’öteki’ dememeliyiz. Diyalogu ortaya çıkarmak istiyorsak buna mecburuz. Uzlaşma için bunu yapmalıyız" dedi. Hisarcıklıoğlu, küresel ekonomik krizin de Türkiye’ye doğru geldiğini belirterek, "Gerçek gündemimize dönmeyi ve Türkiye’nin layık olduğu yere gelmesini bekliyoruz" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, ortak çağrı metnini, TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve siyasi parti liderlerini ziyaret ederek, ileteceklerini söyledi.

ZOR SINAVDAYIZ: TOBB, TZOB, TESK, Türk-İş, Hak-İş, TİSK ve Türkiye Kamu-Sen’in önderliğinde 81 ilde aynı anda yapılan "Türkiye İçin Sağduyu" çağrısında, "Türkiye bugünlerde zor bir demokrasi ve hukuk sınavından geçmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın başlangıç ilkelerine dayalı demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Vazgeçilmez olan bu ilkeler bütünü bizi bir arada tutmaktadır. Bu ilkelerin varlığı dışında her mesele siyasetin konusu olabilir ve özgürce tartışılabilir. Bizler memur, işçi, çiftçi, esnaf, tüccar ve sanayiciler olarak bu zor zamanda sağduyu ve serin kanlılıkla Türkiye’nin temel sorunlarının çözümüne katkı sağlamaya ve sorumluluk üstlenmeye hazırız" denildi.

PARTİ KAPAMA YANLIŞ: Ortak metinde, Türkiye’de yaşanan politik sürecin toplumda umutsuzluğu ve karamsarlığı artırdığı, siyasi, ekonomik ve sosyal istikrarı tehlikeye attığı, toplumun enerjisinin pozitif alanlara yönelmesini engellediği kaydedilerek, şöyle denildi: "Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasi partilerin kolaylıkla kapatılabilmesi aynı kolaycı yaklaşımla kurum ve bireylerin özgürlüklerinin kısıtlanması, demokratik süreç ve kurumların güçlenmesine hizmet etmek yerine zarar vermektedir. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin kuvvetler arasında uyum sağlaması çatışmaya neden olmaması toplumda yaratılmak istenen kamplaşmayı beslememesi ve kuvvetlerin bağımsızlığını temin etmesi de esastır. Ülkemiz Anayasayı ve siyasi partiler kanunu ilgilendiren çeşitli sorunlar etrafında gergin bir süreç içerisindedir. Oysa hedefimiz ekonomik, siyasi ve sosyal standartlarımızı gelişmiş ülkelere ulaştırmak ve AB sürecini hızlandırmak olmalıdır."

BURASI SAKARYA: Sakarya’ da bulunan 21 sivil toplum örgütünün temsilcileri Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) ’Türkiye İçin Sağduyu Çağrısı’ başlıklı ortak bir basın açıklaması yaptı. Sivil toplum örgütü temsilcileri adına açıklamayı Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Öztürk yaptı.

BURASI İZMİR: Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) İzmir Temsilcisi Zekeriya Mutlu, ortak çağrıyı okudu. Toplantıya Kamu-Sen adına Recep Çakmak, TOBB adına İzmir Ticaret Borsası Başkanı Aydın Kesen, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkan Vekili Haluk Tezcan, İzmir Ticaret Odası Başkan Vekili Akın Kazançoğlu katıldı.

BURASI MERSİN: Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İbrahim Kiper, "sağ duyu çağrısı"nı okudu. Toplantıya Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Josef Atat, Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel katıldı.

BURASI ADANA: ’Ortak basın açıklaması Adana Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapıldı. Açıklamayı Adana Ticaret Odası Başkanı Fethi Coşkuncuntel okudu. Toplantıya Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş katıldı.

BURASI GAZİANTEP: Ortak açıklamayı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer okudu. Toplantıya Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan katıldı.

BURASI ŞANLIURFA: Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol metni okudu. Ticaret Borsası Başkanı Abdülkadir Binici, Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Akbıyık katıldı.

Samsun Erzurum ve Denizli İstanbul’a canlı bağlandı

TÜRKİYE’nin en büyük 7 sivil toplum örgütünün düzenlediği ’Türkiye için sağduyu çağrısı’ toplantısı için genel başkanlar İstanbul Çırağan Sarayı’nda bir araya geldi. Aynı anda bu kurumların 81 ildeki örgütleri de toplandı. Anadolu’nun nabzını İstanbul’daki toplantıya aktarmak için Samsun, Denizli ve Erzurum, Çırağan Sarayı’na canlı bağlandı.

Sindirerek tartışalım 70 milyonu kucaklayan yeni anayasa yapalım

"TÜRKİYE için sağduyu" çağrısında, Türkiye’nin uzlaşarak yeni bir Anayasa yapmasının da çözüm olacağı vurgulandı ve şöyle devam edildi: "Türkiye’nin gelişen dünya şartlarına uygun, toplumun beklentilerini karşılayan, her ferdini kucaklayan, evrensel değerler ile Türkiye’nin değerlerini bütünleştirecek bir Anayasaya, siyasi partiler kanununa ve hukukun üstünlüğü ilkesini güçlendirmeye ihtiyacı var. Türkiye kendi meselelerini sindire sindire tartışarak, katılımlı bir süreç içinde tüm kesimlerin mutabakatıyla hazırlanacak bir Anayasa’yı hak etmektedir. Bizler memur, işçi, çiftçi, esnaf, tüccar ve sanayici olarak bu zor zamanda sağduyu ve serin kanlılıkla Türkiye’nin temel sorunlarının çözümüne her zaman olduğu gibi katkı sağlamaya ve sorumluluk üstlenmeye hazırız. Demokrasi tüm kurum ve kurallarıyla hayata geçirildiğinde bütün kurumları kısır çekişmelerden uzaklaşarak uyum içinde çalıştığında ülkemizin aydınlık yarınlara yürüyeceğinde hiç kuşkumuz bulunmamaktadır. Türkiye bir an önce kavga ve kaos ortamından çıkmak zorundadır. Türkiye’nin istikbalinin karartmaya kimsenin ama hiç kimsenin hakkı yoktur."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Uzlaşma İçin Herkes Bir Adım Geri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement