Ahmetler Köyünde Hes Nöbeti - Son Dakika
Güncel

Ahmetler Köyünde Hes Nöbeti

Ahmetler Köyünde Hes Nöbeti

Manavgat'ta bulunan Ahmetler Kanyonu'na yapılması planlanan HES projesini engellemek amacıyla köylüler kurdukları çadırda nöbet tutuyor

09.11.2013 14:15

Manavgat ilçesinde bulunan Ahmetler Kanyonu'na yapılması planlanan hidroelektrik santrali (HES) projesini engellemek için Ahmetler köyünde yaşayanlar kurdukları çadırda 4 gündür nöbet tutuyor.

Kurulan çadırların yanından köylüler ile projenin inşaatında çalışacak firma işçileri arasında gerginlik yaşanması ihtimaline karşı jandarma birlikleri hazır bekliyor.

Köy sakinlerinden Osman Koç gazetecilere yaptığı açıklamada, HES projesinin kendilerine haber verilmeden ve danışılmadan yapılmaya çalışıldığını, kendilerinin de hukukun üstünlüğüne güvenerek HES projesine karşı çıktıklarını söyledi. Hukukun üstünlüğüne güvendiklerini vurgulayan Koç, demokratik haklarını aramaya devam edeceklerini söyledi. Koç, "Ahmetler Kanyonu'ndan giden suyun devamının olduğu bölgede 7 bin 600 dönüm arazide vatandaşlarımız bağcılık, zeytincilik ve sebze üretimi yapıyor. Kendi kendine yaşayan tipik bir orman köyüne hiç haber edilmeden, danışılmadan bu projeyi uygulamaya çalışıyorlar" dedi.

Osman Koç, firma yetkilileri ile yaptıkları görüşmede, yetkililerin Ahmetler Kanyonu'ndan akan suyun elektrik üretmek için yetersiz olduğunu ifade ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Kendisi bana tüm projeyi değil de HES ile ilgili olan kısmını yapacağını, 6 ay çalışacaklarını 6 ayda çalışmayacaklarını söyledi. Biz de ona  (6 ay için köylünün dağını, emeğini, bahçelerini nasıl yok edeceksin) dedik. Daha sonraki görüşmemizde (buraya daha önce söylediğim şeyleri yapmayacağım, buraya bir gölet yapacağım) dedi. Gülüverdik orada, vatandaş olarak bana gülüvermek düştü. Böylece bu şeyin olumsuzluğunu bize beyan ettiler. Jandarma buraya bizimle işçiler arasında bir tampon bölge kurdu. Bizde çoluk çocuğumuzla tüm köylüler çadırımızı kurduk bekliyoruz, sonuna kadar da bekleyeceğiz."

Mücadele devam edecek

Köy sakinlerinden ve köy adına davanın avukatlığını yürüten Ramazan Ecevitoğlu da 2012 yılının Ağustos ayında başladıkları hukuki mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Konuyla ilgili Antalya 3. İdare Mahkemesine dava açıldığını hatırlatan Ecevitoğlu, "Dava incelendiğinde davanın süresinde açılmadığı gerekçesiyle hiçbir inceleme yapılmadan reddedildi. Ret karanını Danıştay'a götürdük. Danıştay da temyiz incelemesi için bekliyor dosyamız" dedi.

Çalışmanın yürütüleceği 3 bin 500 metrelik alanın görülmeden, jeolojik, toplumsal, doğal güzelliği araştırılmadan lisans verildiğini iddia eden Ecevitoğlu, "Çünkü vicdan sahibi hiç kimse HES yapımı için lisans vermez" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın birkaç hafta önce yaptığı açıklamada HES santralleriyle ilgili düzenlemelere gidileceğini, çünkü bu konuda dikkatsizlik, kontrolsüzlük olduğunu söylediğini belirten Ecevitoğlu, "Biz yeniden söylüyoruz, hatadan dönmek bir erdemdir. Hatalarından döndükleri taktirde hiç kimse için cezalandırma istemeyeceğiz, hatta alkışlayacağız. Lütfen hiç gecikmeden gereğini yerine getirin ki sizi alkışlayalım" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ahmetler Köyünde Hes Nöbeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement