Akdeniz, 1900'lerdeki Sulak Alanların Yüzde 50'sini Yitirdi - Son Dakika
Güncel

Akdeniz, 1900'lerdeki Sulak Alanların Yüzde 50'sini Yitirdi

Akdeniz, 1900\'lerdeki Sulak Alanların Yüzde 50\'sini Yitirdi

Akdeniz Sulak Alanları'nın Korunması Araştırma Merkezi'nden Dr.

17.09.2013 15:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Sulak Alanları'nın Korunması Araştırma Merkezi'nden Dr. Christian Perennou, Akdeniz bölgesinin 1900'de sahip olduğu sulak alanların yaklaşık yüzde 50'sini kaybettiğini açıkladı.

Doğa Derneği'nin Burdur'da düzenlediği 'Kuruyan Göller İçin Uluslararası Buluşma' başlıklı toplantıya Orta Asya, Afrika, Ortadoğu ve Balkanlar bölgesindeki yaklaşık 10 ülkeden aktivist ve akademisyenler katıldı.

1900'E ORANLA YÜZDE 50 EKSİK

Toplantının açılış sunumunu yapan Akdeniz Sulak Alanları'nın Korunması Araştırma Merkezi'nden Dr. Perennou, Akdeniz bölgesinin 1900'de sahip olduğu sulak alanların yaklaşık yüzde 50'sini kaybettiğini anlattı. Dr. Christian Perennou, tarımsal sulama amaçlı sondaj kuyularının yeraltı suyunu tükettiğini, barajların dere ve akarsuların göllere taşıdığı yüzeysel suyu azalttığını, bunun sonucunda başta göller olmak üzere tüm Akdeniz'de sulak alanların kuruduğunu dile getirdi.

Dr. Perennou, Türkiye'nin yanlış su ve tarım politikaları nedeniyle Avrupa'da sulak alan kaybının en çok yaşandığı ve tarımda su tüketiminin en çok arttığı ülke olduğuna işaret etti.

TOPLANTIYA İLGİ YOK

Burdurluların pek ilgi göstermediği, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans Salonu'nun neredeyse tamamının boş kaldığı toplantıya, akademisyenlerin yanı sıra, Burdur Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya, Belediye Başkanı AK Partili Sebahattin Akkaya, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güven Eken ve düzenleyici Doğa Derneği'nin Genel Müdürü Engin Yılmaz katıldı.

BELEDİYENİN ÇALIŞMALARI

Böyle bir toplantının Burdur'da yapılmasından memnuniyet duyduğunu belirten Belediye Başkanı Akkaya, "Burdur Belediyesi olarak göl konusunda üzerimize düşen ne ise gerçekleştirmeye çalıştık. Bu böyle çok kolay, çok basit bir şey değil. Çok konuşuldu, çok tartışıldı, ancak henüz daha somut adımlar atılabilmiş değil. Biz Burdur Belediyesi olarak gölü kirleten unsurları ortadan kaldırdık. Arıtma tesisimizi devreye soktuk. Göle kirli bir şey akmıyor. Katı atık düzenleme depolama alanımızı devreye sokmak üzereyiz" dedi.

YETERLİ DEĞİL

Burdur Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya ise Burdur Gölü'nü kurtarmak için yapılan çalışmaların yeterli olmadığını belirtti. Rektör Mustafa Saatcı da üniversite olarak göl konusunda üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

GÖLLERİN SU HAKKI

Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, 'Kuruyan Göller İçin Uluslararası Buluşma'nın Türkiye'de ve dünyada yüzyıllardır varolan göllerin, son 60 yıldır benzer yanlış tarım ve su politikaları nedeniyle yok olduğunu ortaya koyduğunu anlattı.

Yılmaz, "Göllerimizi yaşatmazsak, göllere bağlı hayatını sürdüren balıklar, kuşlar, insanlar ve diğer canlılar da yaşamlarını yitirecek. Biyolojik çeşitliliğimizle birlikte göllerin ilham verdiği türküler, maniler, masallar, bir başka deyişle kültürel zenginliğimiz de yok olacak" dedi.

Engin Yılmaz, Türkiye'den Kenya'ya, Ürdün'e ve Yunanistan'a kadar gölleri kurutan yanlış tarım ve su politikalarına karşı, derelerin göllere özgürce akmasına olanak vererek su döngüsünün bütünselliğini koruyan, göllerin 'su hakkı'nı tanıyan, yörenin şartlarıyla uyumlu tarımsal üretime dayalı alternatif politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Bu toplantı ile göllerimizi yaşatmak, doğayla uyumlu yaşam biçimlerini ve politikaları hayata geçirmek için bölgesel düzeyde işbirliğinin ilk tohumlarını attık" diye konuştu. - Burdur

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Akdeniz, 1900'lerdeki Sulak Alanların Yüzde 50'sini Yitirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement