Sünni İle Alevi Evlenemez Diyen Öğretmene Alevilerden Tepki - Son Dakika
Güncel

Sünni İle Alevi Evlenemez Diyen Öğretmene Alevilerden Tepki

Sünni İle Alevi Evlenemez Diyen Öğretmene Alevilerden Tepki

Amasya'da din öğretmenin derste "Bir Sünni, Alevi ile evlenirse cezalandırılır, çocuk yaparsa ölür" sözlerine Alevilerden de sert tepki geldi.

02.01.2014 15:44  Güncelleme: 17:44

Amasya'da Mehmet Paşa Ortaokulu'nda din öğretmenin derste "Bir Sünni, Alevi ile evlenirse yüz kırk kırbaç cezası ile cezalandırılır, çocuk yaparsa ölür" dediği ileri sürüldü. Veliler suç duyurusunda bulunurken olaya Alevilerden de sert tepki geldi.

OKUL MÜDÜRÜ: OLAYIN ÜSTÜNE GİTMEMEK LAZIM

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu yaptığı açıklamada, Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesi Mehmet Paşa Ortaokulu'nda din dersi öğretmeni olan Abdussamet Arslan'ın "Bir Sünni Alevi ile evlenirse yüz kırk kırbaç cezası ile cezalandırılır, çocuk yaparsa ölür" dediğini belirtti. Bu sözler karşısında kendisinin de bir din dersi öğretmeni olduğu öğrenilen okul müdürü Yakup Doluer'in ise olayın abartıldığını ileri sürdüğüne değinen Kenanoğlu, "Okul müdürü; "ben ne soruşturma açtım ne de inceleme başlattım. Öğretmen masum, bir suçu yok. Bu olayın üzerine gidersek diğer öğretmenler de artık ders anlatırken ağzından bir şey kaçırmamak için rahatsız olacak. Bütün toplumu kucaklayıp, kazanmamız lazım' demektedir" ifadelerini kullandı.

"KİN VE NEFRET DUYGULARI AŞILANIYOR"

Katıldıkları Alevi çalıştaylarında sürekli bu hususa dikkat çektiklerinin altını çizen Kenanoğlu, şunları kaydetti: "Okullarda din dersinin zorunlu olmaya devam ettiği sürece içerisine ne kadar Alevilik konursa konsun sonucun değişmeyeceğini, bu derslerin din dersi kitaplarından daha asimilasyoncu ve çoğu zaman Alevilere karşı kin ve nefret duyguları içerisindeki din dersi öğretmenleri tarafından verildiğini dile getirdik. AKP hükümeti döneminde bu tür din dersi öğretmenleri sınıflardaki dersle sınırlı kalmamış, okul müdürlüğü ve il, ilçe müdürlüklerine ülke genelinde çoğunlukla din dersi öğretmenleri getirilmiştir.

"AYNI ZİHNİYETLER BİRBİRİNİ KORUYOR"

Bu haberde de görüldüğü gibi, bu tür din dersi öğretmenleri aynı zihniyetin ürünü olan okul müdürlerince de korunmakta, desteklenmektedir. Çocuklarımıza sevginin, hoşgörünün kardeşliğin öğretilmesi gereken okullarda bu tür kişilerce kin ve nefret duyguları aşılanmaktadır.

"SESSİZ KALANLARDA PROVAKASYONUN İÇİNDEDİR"

Gümüşhacıköy gibi nüfusunun çoğunluğunun Alevi olan bir ilçede belirli aralıklarla bu tür olaylar meydana gelmektedir. Alevilerin yoğunlukta olduğu bölgelere bu tür haddini ve kendini bilmez kişiler bilerek mi gönderilmektedir, korunup ve kollanmaktadır. Bu bölgelerde daha dikkatli olunması gerekirken özellikle provokasyonlar mı tezgahlanmaktadır. Öyleyse bu haddini bilmez provokatör din dersi öğretmenine sessiz kalanlar, göz yumanlar, destek verenlerde bu provokasyonun içindedir.

Bu kendini ve haddini bilmez din dersi öğretmeni derhal görevden alınmalı, kin ve nefret suçları kapsamında yargılanmalıdır."

"HANGİ DEVİRDE YAŞIYORSUNUZ"

Konu sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden de tepkiyle karşılandı. Olayın araştırılması gerektiğine dikkat çeken bazı Twitter kullanıcıları, Alevilerin ötekileştirildiğini, aşağılandığını savunurken, zorunlu din derslerinin kaldırılması gerektiğini de belirtti.

AKKİRAZ'DAN SERT TEPKİ

Amasya'da yaşananlara sert tepki gösteren bir diğer isim de CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz oldu. Akkiraz, şu ifadeleri paylaştı: "Konuşmayayım diyorum olmuyor; Amasya'da öğretmen buyuruyor; Alevi ile evlenen Sünni 140 kırbaç yer. İşte kardeşliği dinamitleyenler. Amasya milletvekilimiz Ramis Topal'la konuştum; bakanlığa başvurduk ve anayasamıza göre, nefret suçu kapsamında değerlendirilmesini istedik. Bazen durup çığlık atmak istiyorum; hangi devirde yaşıyorsunuz? Neye göre fetva veriyorsunuz? Aldığın maaşta Alevinin vergisi de var. Başbakan alanlarda Alevileri yuhalattırıp, Ebussuud'a övgüler dizerse, vazife çıkaranlar da saçmalayıp, halkı ayrıştırmaya çalışır. Amasya milletvekilimiz ile bu konuyu sonuna kadar takip edeceğiz. İnsanlarımızı ayrıştırmaya, ötekileştirmeye kimsenin gücü yetmeyecek."


Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Sünni İle Alevi Evlenemez Diyen Öğretmene Alevilerden Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • nimet: senin gibi öğretmenin ALLAH belasını versin şu iki üç yıldır senin gibi acaip öğretmenler türedikçe çocuklarımız eğitimden iyice uzaklaştılar apuk supuk şeylerle çocuklarımızın beynini yıkıyorlar yazıklar olsun sizin gibi bölücülük yapan öğretmenlere 39 8 Yanıtla
    nimet: MAHONİ İSMİNDEN ZATEN KENDİNİ BELLİ ETMİŞSİN SANA CEVAP VERMEYE BİLE DEĞMEZSİN KENDİNİ ADAMDAN SANACAKSIN 0 0
  • mustafa yumruk: sabahat akkiraz gibileri okullarda din dersi kalksın islam ögrenilmesin derken ayrıştırmıyorda kardeşliği dinamitlemiyorda bu ögretmenmi tek suclu oluyor ..ki kendi görüşü adamın alevilerle evlenmeyi kabul etmeyebilir ..bu ülkede kürtlerle evlenmeyide kabul etmeyen milyonlar var ama buna ses cıkaran yok TAM BİR İKİ YÜZLÜLÜK!!! 11 33 Yanıtla
  • tuna: türk kürt kavgası bitti şimdide alevi sunni kavgasımı başladı ALLAH hepinizi islah etsin ne diyimki yavaş yavaş sindire sindire bölünüyoruz haberiniz yok sizler uyuyun ermenilerin yahudilerin tuzağına ne güzelde düşüyorsunuz 28 3 Yanıtla
  • erdal: 15 yıllık evliyim hayatımda değişiklik olmadı ama hoca dikkat etsin bu yorumdan sonra inşaata ekmesinler onu 8 12 Yanıtla
  • serdar demir: Bir suni olarak ogretmenin soyledikleri utanc verici . Cahilmisin be hocam. Kardes bir ulkede Boyle bir cehalet akli git insanlarda olur .Oyuna gelmeyin arkadaslar. 17 1 Yanıtla
  • çorum: olay sadece alevilerin oylarını almak bu bir akp tarafında yapılan oyun 9 4 Yanıtla

Advertisement