"Askerlik Düzeni Sorgulanmalı" - Son Dakika
Güncel

"Askerlik Düzeni Sorgulanmalı"

"Askerlik Düzeni Sorgulanmalı"

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, 20 yaşındaki çocukları askere alıp, bazı ihmallerle ölümüne yol açan askerlik düzeninin sorgulanması gerektiğini savundu.

08.11.2012 13:57  Güncelleme: 14:08

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, "20 yaşındaki çocukları askere alıp, bazı ihmallerle ölümüne yol açan askerlik düzeninin sorgulanması, bazı kuralların yeniden düzenlenmesi gerektiğini" savundu.

Aygün, Uşak Güre'de askerlik yaparken, askeri araçtan atlayarak öldüğü belirtilen er İmam Bildik'in babası Hasan Bildik ile TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

İmam Bildik'in, 7 Ekim'de hareket halindeki bir askeri araçtan kendini atarak öldüğünün iddia edildiğini ifade eden Aygün, bu ölümün, ciddi kuşkular barındırdığını öne sürdü.

Aygün, olay tutanağına, yaklaşık 30 asker ve subayın ifadesine, 200 sayfalık dosyaya göre Bildik'in ölümünün, hareket halindeki araçtan kendini atmasıyla olduğunu belirterek, "Ama olay kapsamlı incelendiğinde, belgeler okunduğunda görülüyor ki ya bir cinayet işlendi üstü örtüldü ya da cinayete varan çok ağır ihmaller var. Yeni İmamların ölmemesi için, kamuoyunun, Uşak'taki askeri savcının, 20 yaşındaki çocukları askere alıp, bu tür ihmallerle ölümüne yol açan askerlik düzeninin sorgulanması, bazı kuralların yeniden düzenlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

İmam Bildik'in, hastaneye 1,5 saat sonra götürüldüğünü, görev yaptığı karakolun olay tarihinde kamera kayıt cihazının bozuk olduğunu savunan Aygün, olay yeri tutanağı düzenlenmeden aracın yıkanmasının da çok garip olduğunu söyledi.

Aygün, yürütülen soruşturma üzerinden 1 ay geçmesine rağmen kimsenin, şüpheli olarak dinlenmediğini belirtti. Aygün, olay günü arabada İmam Bildik ile birlikte şoför, kendisini daha önce döven bir astsubayın bulunduğunu ifade etti.

Bildik'in arabadan kendisini attığının söylenmesine rağmen otopsi raporunda vücudunun herhangi bir yerinde sıyrık olmadığını, sadece kafasının tam ortasında darbe bulunduğunu anlatan Aygün, "50 kilometre hızla giden bir araçta, böyle bir otopsi raporu çok enteresan" dedi.

Baba Hasan Bildik ise çocuğunu 20 yaşında, vatanı beklemeye asker ocağına gönderdiğini dile getirdi.

Çocuğunun bir yanlışı, devlete karşı suçu varsa, ölümüne razı olacağını ifade eden Bildik, "Çocuğumu hastaneye götürüyorlar, orada müdahale etmeyen doktorlardan, personelden şikayetçiyim. Benim yüreğim yandı, başkasının yanmasın. Keşke ben önce ölseydim, bu acıyı yaşamasaydım. Olay anında arabada olan astsubayın cezalandırılmasını istiyorum. Bir aydır çektiğim acıyı ancak ben bilirim" diye konuştu. Baba Bildik, konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadı.

-MHP'li Türkoğlu:

-"Büyükşehir Tasarısı, köyden şehre göçü hızlandıracak"

TBMM (AA) - 08.11.2012 - MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen, 13 büyükşehir kurulmasına ilişkin tasarının köyden kente göçü hızlandıracağını iddia etti.

Türkoğlu, düzenlediği basın toplantısında, tasarının maliyeti hakkında bilgi verdi.

Tasarının 3 milyar TL maliyeti olduğunun söylendiğini ifade eden Türkoğlu,

"Bize göre ise 20 milyar TL ya da 8 milyar TL civarında" dedi.

Türkoğlu, tasarının bütçeye hangi yükleri getirebileceği analizinin yapılmadığını iddia etti. Tasarıyla 6 binden fazla memur alınacağına dikkati çeken Türkoğlu, sadece bu kişilerin yıllık maliyetinin 288 milyon TL olduğunu savundu.

Tasarının, köy tüzel kişiliğini kaybetmek suretiyle büyükşehir sınırlarında yaşayacak olan köylülere büyük yükümlülükler getirdiğini belirten Türkoğlu, şöyle konuştu:

"Köydeki vatandaşlar emlak vergilerinden ve bir çok vergilerden muaftır, ancak tasarıyla, şehirli olacağı söylenen köylüler artık emlak vergisi ile muhatap olacak, basit yerine gerçek usulde vergilendirmeye tabi tutulacak, çevre temizlik vergisi ödeyecek. Köylüler, imarla ilgili muafiyetlerden yararlanamayacak. Elektrik, su, atıksu, kanalizasyon gibi hizmetlerden ücret tarifesinde yararlanacak; yol, su, kanalizasyon gibi hizmetlere katılım payları alınacak."

Türkoğlu, tasarının sosyal dokuyu bozacağını, köyden şehre göçü hızlandıracağını iddia ederek, "Köylü, 'ben de bütün tarifelere tabiyim, neden köyde yaşayayım" diyecek" ifadesini kullandı.

Muhabir: Meltem Yılmaz- Coşkun Ergül

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Askerlik Düzeni Sorgulanmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement